«SPENCER» (TIFF-avslutningsfilm)

foto
AVSLUTININGSFILM: I «Spencer» spiller Kristen Stewart rollen som prinsesse Diana. Foto: TIFF

«Spencer» er ikke akkurat en film som forherliger monarkiet, og timingen med 18-årsdagen til vår egen arving kunne knapt vært bedre. Eller verre, alt etter hva man mener om denne oldtidsstyreformen, skriver vår anmelder Egon Holstad.

Les hele anmeldelsen her: En rapp ørefik til monarkiet

«The Wedding Day»

foto
OMSTRIDT: Den polske filmen «The Wedding Day» har allerede klart å bli omstridt. Den tar et oppgjør med jødehatet fra andre verdenskrig, og der regissøren mener de samme holdningene lever i dag. Foto: MARCIN SZPAK

Mørk historie er også historie. Den skal ikke forties, men heller tas lærdom av. Men har Polen lært av sin mørke historie?

Les hele anmeldelsen her: «Briljant om menneskehat»

«Parallel Mothers»

foto
SPANSK: – En fiffig og uforutsigbar story, skriver Egon Holstad. Foto: Tromsø Internasjonale Filmfestival

Det er en flott, vakker og sår film den aldrende Almodóvar har laget, der særlig Cruz imponerer, og der malerier av vakre bilder bølger over lerretet i over to timer, skriver vår anmelder Egon Holstad.

Les hele anmeldelsen her: «Vakkert og sårt om opphav og familie»

«Cop secret»

foto

Ikke siden Frank Drebin utgjorde en fare for skurker (og alle andre) med sin nakne pistol i forrige årtusen, har det vært laget en så morsom politiaction-parodi som islandske «Cop Secret», skriver vår anmelder Jørn Mikael Hagen.

Les anmeldelsen her: «Frank Drebin er død – leve Bússi og Hörður»

«The Silence in Sápmi»

foto
Foto: Tromsø Internasjonale Filmfestival

«The Silence in Sápmi» er en usminket og jorda dokumentar om seksuelle overgrep og fortielse, mener vår anmelder Eline Grønvoll.

Les hele anmeldelsen her: Hvordan kunne overgrepene i Tysfjord skje? Denne dokumentaren gir deg noen av svarene

«Sabaya»

foto

Tusener av Yazidi-jenter og kvinner er sporløst borte. Svært mange har sannsynligvis endt opp som sexslaver for IS-soldater. Dette er filmen om en gruppe som risikerer sine liv ved å «kidnappe» dem tilbake til friheten.

Les hva vår anmelder tenker om filmen her: Kanskje den viktigste filmen du ser i år

«Ali & Ava»

foto

Forelskelse er kanskje det mest brukte temaet på film, og levert med både klissete, banale, vakre, tåredryppende og pompøse resultater. «Ali & Ava» er både nydelig og tankevekkende, skriver vår anmelder Jørn Mikael Hagen.

Les anmeldelsen her: Nydelig og sjarmerende «klisj»

«Drive my car»

foto
Foto: 1996-98 AccuSoft Inc., All rights reserved TIFF

«Drive my car» vant prisen for beste manus under Cannes 2021, og den er allerede en kritikerfavoritt og har av noen blitt omtalt som Årets beste film. Det vil ikke dermed si at den er garantert til å bli en publikumsfavoritt, skriver vår anmelder Eline Grønvoll.

Les anmeldelsen her: Vakker og intelligent, men veldig, veldig lang

«Makta rår»

foto

Jeg må ærlig medgi at jeg var skeptisk til innsalget om at denne filmen var lagd helt uten at Giske selv skulle ha hatt en finger med i spillet for hvordan regiens premisser ble lagt, skriver vår anmelder Egon Holstad.

Les anmeldelsen her: En viktig påminnelse om hva Giske-saken var

«Lamb»

foto
«Lamb» Foto: Tromsø Internasjonale Filmfestival

Filmen «Lamb» er definitivt underholdende. For dem som synes en hybrid mellom menneske og sau høres spennende ut, skriver vår anmelder Jørn Mikael Hagen.

Les anmeldelsen her: Det rareste siden sauesykdommen «Bææædi»