Ordene tilhører Tromsøs egen Bjørn Henriksen (1944-2009) og står på trykk hos oss den 23. juni 1999 i anledning hans 40-årsjubileum i rockens tjeneste. Det var mye å feire.

LITTLE HENRIK: Bjørn Henriksen, 15 år gammel, gjorde furore i Tromsø da han innførte rocken i byen.

Little Henrik

Bjørn Henriksen er i Tromsø naturlig nok bedre kjent som Little Henrik som ga tromsøværingene rocken i gave ved hjelp av sine «rockeshow» på Robukta i 1958. Bladet Tromsø snakket også med ham 17. september 1983, kort tid før han skulle fylle 40, og så tilbake på karrieren hans. Eller «kallet» om du vil. Det oppsto i 13-årsalderen.

- Elvis betydde alt for meg. Jeg hørte en innspilling av «My baby left me» på en tråler i 1958. Etter dette møtet med Elvis ble jeg aldri den samme. Jeg ble straks grepet av rock'n'roll.

Ble ikke en Pussycat

Etter debuten begynte etter hvert Henriksen å spille med bandet The Typhoons, men da den unge rockeren hadde gjeld byttet han band med Trond Graff og ble med The Jet Blacks, byens store band på tidlig 60-tall. Så mens Henriksen nedbetalte gjelda for musikkutstyr, dro The Typhoons til Sverige og ble The Pussycats.

– Jeg angrer ikke på avgjørelsen. Det var klart at jeg hadde kjøpt dyre horn, en ekkomaskin til svimlende 12.000 kroner og en Fender Stratocaster til 2500 kroner – klart jeg måtte velge det bandet som hadde flest spillejobber.

Bjørn Henriksen (Little Henrik).

Det store gjennombruddet uteble selv om kallet vedvarte og Henriksen jobbet som produsent både for andre artister (blant andre Gluntan, Bjørnar Heimstad, Norgez Bank og Solaris fra Harstad) og for NRK.

Trakk fram andre

– Gjennom hele min tid i NRK prøvde jeg å trekke frem lokale musikere og presentere dem i studio. Til sammen har jeg vært med på å lage 1.100 program for barn og unge – det synes jeg slettes ikke er så verst.

På midten av 80-tallet forlot musikken ham og etter hvert forlot han Tromsø til fordel for Oslo.

– Musikken i meg forsvant. Jeg våknet ikke lenger opp med musikk i ørene og nye ideer.

Gitaren ble liggende på hylla helt til Ture Medvoll og Oddmar Amundsen tok kontakt. Da var det på tide å feire 40-årsjubileet hans som artist.

Jubileumskonserten som ble feiret på puben Bak Mål i Tromsø, ble en utsolgt suksess og ble utvidet med nok en kveld. Like utsolgt som den første. Deretter spilte «Little Henrik Experience» i Oslo – på restauranten Lille Tromsø, selvfølgelig.

Little Henrik - Tromsøs forste rocker Illustrasjon fra Tromsø Rock 58-75

Rock'n'roll Messias

I 2002 var han ferdig med hovedstaden og sammen med kona Lotte søkte de nordover igjen. Da falt valget på Kjøpsvik i Tysfjord, Lottes hjemkommune. Musikken bruste i blodet hans igjen og den formidlet han til barn og unge gjennom sitt virke som kommunal gitarlærer. I tillegg var han en aktiv musiker og deltok både på konserter og uformelle jammer.

– En gitartime hos deg var ikke bare å spille gitar. Du lærte meg hva meningen er med livet og hva det betyr. Du fikk min selvtillit opp med det vakre du sa. Du lærte meg at jeg er like verdig som alle andre, skrev en av hans elever i kondolanseprotokollen da han døde i 2009.

Bedre ettermæle kan vel ikke en Rock'n'roll Messias få?

Kilder: Lokalavisa Nord-Salten, «Norsk rocks historie» og eget arkiv

Tromsømannen Erling Kjeldsen (1896–1964), populært kalt Bru-Kjeldsen, regnes som Tromsøbruas far. Han presenterte ideen allerede i 1927 under et arrangement i regi av Tromsø Maskinistforening, der han var nestformann. I 1951 stiftet han Tromsø og omegn bruforening, og tre år etter ble A/S Tromsøbrua opprettet. Kilde: - Wikipedia: http://no.wikipedia.org/wiki/Tromsøbrua Foto: Knut Dyvik. Bildet er tatt i 1958. Har du mer informasjon om dette bildet? Kontakt: fotoarkiv@perspektivet.no Foto: Knut Dyvik