Den unge Tromsø-artisten fikk den litt skumle jobben som «headliner» undrer festivalens første dag. Vilde Bye mønstret kveldens største mannskap, men det skulle vise seg at hun greide seg like godt alene som med krafta fra fire unge herrer i ryggen.

Da jeg så Vilde Byes debutkonsert i bandformat på Bastard Bar i sommer var det allikevel artistens stemme som traff hardest. 18-åringen leverte også varene bak mikrofonen på Driv denne kvelden, med en sjeldent genuin innlevelse. Det er lite som slår å oppleve musikk med sjel, som synges med hjertet utenpå drakta tenker jeg midtveis i settet.

Gitarist Casper Nilsen opptrer som en stødig bandleder. Gitarspillet hans ville vært verdig å støtte opp storheter som Chris Isaak eller Paal Flaata, men er skreddersydd låtmaterialet til Vilde Bye.

Nilsen og Vilde Bye har åpenbart en kjemi gående, som smitter over på resten av bandet denne fredagen, og som lover godt for fremtida. Disse to blir nesten som en duo å regne, men jeg vil også trekke fram Håkon Sørbøe som med kor, perkusjon, orgel og autoharpe (yes – mer av dét!) gir melodiene litt ekstra, og veldig pent, dekor.

foto
Foto: Krister Wollen

Lakmustesten for Vilde Bye kommer når bandet hennes rømmer scenen, og hun blir stående alene med gitaren. På tross av rosen til hennes medspillere viser dette seg å bli konsertens høydepunkt.

En, ja hva skal vi si, rystende fin fremføring av Townes Van Zandts «Nothing» kommer ut av mikrofonen. Det hele blir sterkt når hun følger opp med å dedikere en lun fremføring av «I'll Be There in the Morning» til The North Country Fair-sjef Anette Walle, som valgte å avslutte livet denne våren.

På tross av at Vilde Bye har spilt på seg mye erfaring på Tromsøs scener, påpekte artisten selv underveis at dette var hennes første konsert foran et delvis stående publikum som slapp å forholde seg til koronatrestriksjoner.

Konferansier Tor Thomassen fikk rett da han bidro med kveldens ultimate «dad joke»-uttalelse før konserten. Denne fredagen ble en «vill debut» for Vilde Bye. Jeg gleder meg til fortsettelsen.