Ukas låt:INGEBORG OKTOBER«Skjømming»(Clearpass)

Det produseres mye ganske bra musikk i vår nordligste landsdel for tida. Når musikken går fra ganske bra til briljant, får man allikevel et lite sjokk. Første gang jeg hørte Ingeborg Oktobers ferske singel «Skjømming» var det som å bli vekket av et elektrisk støt.

Talentet har alltid vært der hos artisten fra Hamarøy. Jeg fikk med meg hennes flotte debutalbum først året etter at den kom ut i 2014, men Likholmen – bandprosjektet der hun deler scenen med Stefan Sundström og Erling «Æ» Ramskjell – har vært et berikende bekjentskap siden.

«Skjømming» griper meg enda hardere. Teksten er så personlig at det grenser til ubehagelig. Ingeborg Oktober synger dempet, men med en enorm intensitet. Den enkle, smarte pianoklimpringen stikker i hjertet, og kompet lister seg varsomt på tå i bakgrunnen – som i frykt for å punktere melodien.

Summen av alt dette er farlig nært melankolsk perfeksjon. Evnen til å lage iørefallende musikk som også er uforutsigbar er sjelden, og Ingeborg Oktober har her blandet i hop en særegen musikalsk blåfarge.

Låten passer det nordnorske sommerværet så langt som hånd i vott. Selv om det ikke blir mørkt i denne årstida, og å sitte i skjømming dermed er fysisk umulig, er det bare å krype under ullpleddet og dyrke tristessen.

foto