Navn, alder: Hilde Venche Johansen, 55Band: SPLEISGig-aktuell: Spiller på Prelaten Kro & Scene lørdag 23. oktober kl. 18.Aktuell med: Dette er nesten en forsinket releasespilling med SPLEIS. Vi ga nemlig ut plate i november 2020.

– Kan du beskrive hvilken musikk du spiller?– SPLEIS, altså bandet «mitt», har valgt å kalle stilen vi spiller «chanson». Det betyr «sang». Jacques Brel er vel en av de som gjorde sjangeren kjent. Eivind Akselvoll er mesterhjernen bak alle tekstene våre og mange av melodiene. Alle sangene er på nordnorsk, og omhandler kjærlighet til naturen og mennesker. Stilen vår er egentlig mangslungen: viser, blues og litt rock.

– Du får en pistol mot tinningen, og må synge karaoke foran et fullsatt Alfheim stadion. Hvilken låt velger du å tolke?– Haha, dette spørsmålet dro meg til en sang som heter «Cell Block Tango», men tja, fullsatt Alfheim? Burde vel vært «Vind ifra nord», men med pistol imot tinningen? Hadde kanskje stemt i «O bli hos meg»? Eller kanskje Roberta Flack sin «Killing me softly».

– Hva er din verste opplevelse på scenen eller turne?– Har vel egentlig ingen som er så rivende ille. Men har opplevd at noen, ved et uhell, tråkka ledningen til mikrofonen ut av forsterkeren. Og dermed sto jeg uten lyd! Har heldigvis kraft i stemmen, så måtte trykke til skikkelig. Noen påsto de ble blåst av kirkebenken. Dette var på en julekonsert med Tromsø Sangforening hvor både Line og jeg synger.

– Du bookes av Den Norske Opera, og får sette opp hva du vil på den rideren.– Rider? Er jo ikke vant med sånt, hadde blitt glad for ei flaske kaldt vann, men hadde gjerne ønska en massør, en sminkør og iskald cava.

– Nevn et band eller en artist du rådigger, som folk flest neppe ville trodd om deg.– Hmmmm, vet du, jeg tror ikke jeg hadde klart å gjøre noen overrasket. Jo, kanskje om jeg hadde sagt Arne Nordheim. Da hadde jeg til og med overrasket meg selv. Men jeg digger Julio Iglesias, Bette Midler, Nanci Griffith og det meste fra «Frem fra Glemselen» med Rita Engebretsen og Helge Borglund.

– Vi gir deg guddommelige krefter, som gjør at du får gi nytt liv tilbake til en død musiker. Hvem velger du å hente tilbake fra den andre siden?– Det blir flere. Skulle gjerne vært på Graceland og spist skive med peanutbutter og banan. Men også Erik Bye! Tenk å sitte på fanget hans, mens han synger «Skumringstimen» eller «Vår Herres klinkekuler»!

– For at balansen skal opprettholdes, må en annen musiker bringes til evig taushet?– Tror ikke jeg ville bringe noen til taushet. Er så glad i musikk, så jeg synes vel alle trengs for å opprettholde balansen. Ville vel heller fått mer sang og musikk, sangere og musikere, opp og fram! Og da må jeg jo si takk til dere i «iTromsø», for at dere virkelig gjør en innsats for musikkmiljøet i byen. Stående ovasjoner herfra, selv helt alene i stua just no.

– Hva er det verste stedet du kunne blitt booka til? Hvorfor?– Opptreden på Prekestolen i Rogaland! Har sinnssykt høydeskrekk!

– Hvis du skulle gjort et sjangerbytte – hvilken musikk skulle du laga da?– Opera! Det hadde vært kult å prøve!

– Når kjente du sist trangen til å banne høyt?– Banne ... Huff, jeg gjør jo det iblant. Og seinest i dag tidlig, da en kar bare hadde parkert foran garasjen min. Dust! Fordi han kjørte med sommerdekk i går – enda mer dust – og ikke kom seg opp bakken. Jaja, det var nå bedre at han satte fra seg bilen, enn å seile rundt her oppi Doktordalen.