Han har lagt bandet Resirkulert på is, og sagt opp skuespillerjobben på Det samiske nasjonalteatret Beaivváš.

Nå satser nemlig Emil Kárlsen alt på karrieren som soloartist, og denne helga blir spesielt begivenhetsrik for musikeren fra Storfjord – som ga ut sin første plate forrige sommer.

Fredag slippes 24-åringens nye singel «Muohta». Søndag kveld – på samenes nasjonaldag – får han attpåtil fremført låten på NRK TV i «prime time» sammen med Kringkastingsorkesteret (KORK).

– «Muohta» kom til etter at jeg var med i stykket «Koke Bjørn». Det er en melodi som vi har gjort en del live, og innspillinga var en morsom prosess sammen med Ariel (Sivertsen, produsent–journ.anm.). Vi fikk med oss Bernt Simen Lund fra Arktisk Filharmoni på cello, og endte opp med et ganske sprekt lydbilde som passer melodien godt, sier Emil Kárlsen.

– For oss som ikke behersker samisk; hva handler låten om?

– «Muohta» er et av flere samiske ord for «snø». Joiken handler om en flukt, der et ungt par rømmer over vidda med myndighetene etter seg. Den er basert på boka til Mikael Niemi – og jeg har faktisk spilt den for han!

– Så kult! Var det under Ordkalotten her i Tromsø nå nylig?

– Ja, jeg opptrådde under noen arrangementer på festivalen. Han likte den heldigvis.

– Som soloartist har du de siste årene meldt overgang til det samiske språket, og blitt en artist som videreutvikler samisk kulturarv – om du selv er enig?

– Ja, absolutt.

– Kan du fortell litt om hvorfor du tok disse valgene?

– Å lage musikk på samisk føltes mye viktigere – og ikke bare for min egen del. Man får mange tilbakemeldinger om at det ville ha vært godt å ha mer samisk musikk å lytte til. Jeg ønsker samtidig å ha et variert lydbilde, så det føles som om jeg beveger meg i upløyd mark.

Foto: Ørjan Marakatt Bertelsen

– Samtidig har å bruke samisk vært et ledd i å lære meg selv språket helt og fullt. I starten var jeg ikke så stødig på selve språket, som er en av grunnene til at jeg har samarbeidet med så mange andre artister. Vi samer er et folk spredt over flere land, som jeg også er veldig bevisst på i musikken min.

– Har ikke samisk vært ditt første- eller andrespråk i oppveksten?

– Jeg hadde samisk som andrespråk, men ikke hjemme. Jeg lærte det på skolen fra jeg var ni år gammel, men fikk ikke så mye bruk for det før nå i de siste årene. Nå opplever jeg at samisk språk blir mer synlig over alt. Vi har samisk språkuke og stadig mer skilting på samisk. Nå har til og med Freia vært på banen med samisk på sjokoladepapiret. Alt dette er positivt, og har veldig mye å si for språket.

– Musikken din har et klart særpreg, men er i mine ører også relativt tilgjengelig for et stort publikum. Er dette noe du er bevisst på?

– Nei, egentlig ikke. Jeg kommer ikke unna at det blir melodisk. Popen er alltid innom på besøk, hehe. Men jeg liker å leke meg med uttrykk, er opptatt av å stå på egne bein og lage musikk som jeg sjøl har lyst til å høre på. Sånn sett er den nye låten et frampek på hva som kommer.

– Er det et soloalbum nummer to på gang?

– Ja, planen er å skrive nå i vår, og jeg spiller inn låtene etter hvert som de er ferdiglaget. Så ny plate kommer kanskje i årsskiftet, eller rundt der.

Singelcover Foto: Platecover

– Hvordan tror du det blir å spille med KORK på søndag?

– Jeg tror det blir majestetisk. Det nærmeste jeg har vært noe slik var konserten sammen med Arktisk Filharmoni under Festspillene for noen år siden. Så jeg skal prøve å holde tårene tilbake på søndag. Jeg blir lett rørt av orkestermusikk. Man er så mange sammen om musikken, liksom. Og at KORK skal spille min låt på søndag – det er bare helt sprøtt.

I tillegg til KORK, får Emil Kárlsen selskap av et samisk barnekor under TV-sendinga søndag.

– De kommer fra en samisk skole i Oslo, og vi skal øve sammen for første gamg på lørdag,så dette blir bare helt utrolig. Det blir tidenes release på en singel, i alle fall!

– Hvilket forhold har du selv til samenes nasjonaldag?

– Det er en dag jeg er glad i, og stort sett alltid har feiret. Dagen ble markert da jeg gikk på skolen, og så var det alltid suppeservering på ettermiddag- eller kveldstid i Storfjord. Det var mindre markeringer tiden jeg bodde i Tromsø, men de siste årene har jeg stort sett spilt konsert under nasjonaldagen – og jeg er ekstra stolt av å gjøre en opptreden av typen vi skal gjøre på søndag.

– Hvilke andre planer har du fremover?

– Jeg skal turnere litt nå i februar og mars. Så blir det noen festivaljobber, blant annet her i Troms, til sommeren.

– Blir det noe mer TV-jobbing, i kjølvannet av din rolle i «Stjernekamp»?

– Ja, det kan fort bli, hehe. Det er noen som er på ballen der, men jeg kan ikke si så mye om det akkurat nå. I første omgang får folk skru på apparatet søndag kveld, om de vil se meg på TV.