Men hvem i alle dager er alle disse artistene som spiller, og hva skal jeg egentlig se opp for, tenker du kanskje? Kjenner du panikken bre seg?

Slapp heeeelt av, for den rause, meddelsomme, flotte, herlige og innsiktsfulle mannen Egon Holstad har allerede gjort jobben for deg, og vil – tradisjonen tro – guide deg nennsomt gjennom programmet, begge dagene under festivalen.

I år er kapasiteten utvidet til hele tre scener, og herunder følger omtale av de to største, av interne kapasitetsårsaker. Årets innendørsscene, på Kulturhuset følger nederst, med anvist klokkeslett.

Hovedscene

17:15 VICTOR LEKSELL

«Men hva er dette slags obskur liten tjyvsvenske, som kommer og tar jobbene og damene fra oss?», tenker du kanskje, og da er du en løk, for da tenker du feil. Leksell er nok en heldiggris som har blitt ustemt av Idol (som man a-l-d-e-r-i må vinne!), og dernest gjort kometkarriere. Ett album, tolv singler, en haug med listetopper og sykt høye strømmetall taler for seg. I 2020 fikk han sågar Nordisk Råds språkpris for teksten til låten «Svag». Og nå skal han åpne hele sulamitten.

Se opp for: Høyre-politiker og forhenværende lektor, Gunnar Pedersen. «Endelig!», roper han, mens han peker på scenen. «Rakett meg her og natt meg der! Her er endelig noe skikkelig ungdom som fokuserer på lekser!»

19:00 MEW

Det danske indiebandet er nå snart som regelrette tromsøvenner å regne, da de spilte på Buktafestivalen i både 2006 og 2010. Nå melder de flytting fra fjæra til sentrum, endelig, må man jo tilføye, de var også booket til Rakettnatt i Korona-året 2020.

FRONTFIGUR: Jonas Bjerre, vokalist i Mew. Bidlet er tatt under Corona Capital-festivalen i Mexico City i 2015. Foto: Marco Ugarte/Ap

Siden debuten i 1997 har de hamret ut 10-12 skiver (alt etter hvordan man regner), og har nådd langt utenfor Nordens grenser, og da særlig i England, Japan og – selvsagt – Mexico. Og nå skal Tromsø igjen legges for deres føtter.

Se opp for: Foreningen «Arne Jensen Kiosk – Jensen-kioskens rasende venner», for da de får høre at årets scene til Rakettnatt er flyttet rett over der den ikoniske kiosken stod, og et dansk band kommer til å spille der, klikker denne alltid fly forbanna organisasjonen i vinkel. «VI VIL IKKE HA RØD-PØLSE OPPÅ JENSEN-KIOSKEN» roper de taktfast fra en sjark i Torghuken, mens de indignert og frådende kaster stekt løkt og remulade i havet og banner.

21:00 CEZINANDO

Han stod på samme scene i 2018, og er igjen klar for å erobre hjerter i nord. Cezinando er en multikunstner som er prisbelønt for så vel plater (flere Spellemannpriser og P3 Gull-dryss) som tekstforfatter og skribent. Den eksentriske rapperen og vokalisten har sluppet fire skiver, et par EP-er og et tosifret antall singler, og kan vise til strømmetall oppunder hundre millioner.

PRISVINNER: Cezinando har blant annet vunnet flere Spellemannpriser. Foto: Mariam Butt/NTB

Se opp for: Livredde designmøbelselgere, for dette synes de nemlig er det skumleste som har stått på ei scene i Tromsø, siden black metal-bandet Mayhem kastet grisehoder på publikum på gamle Driv, i 2001.

22:45 SIGRID

Å presentere, enn si forklare, kometen Sigrid i august 2022, til et konserthungrig publikum, er som å forklare en inuitt hva snø er for noe. 25-åringen har for lengst etablert seg i toppen av norske navn, i både inn- og utland. Hun har allerede vært nominert til, og vunnet, så mange priser at hun kunne bygget seg en skyskraper av statuettene.

Neste sommer er det 10 år siden hun endevendte norsk musikkbransje med hiten «Sun». Resten er historie, som i «pensum i grunnskolen». To skiver, to EP-er og en bråte singler. Strømmetallene hennes er på omtrent samme antall som solgte riskorn i Kina etter kulturrevolusjonen.

Se opp for: Dørvakter i sentrum som vil nekte henne inngang på samtlige utesteder, for når hun viser legitimasjon, og den viser navnet «Sigrid Solbakk Raabe», blir hun bryskt avvist i døra. «Haha! Rolbakk Saabe, du liksom! Du har nemlig ikke etternavn! Og det vet vi! Så ta den falske legen din og stup fra taket på Kystens Hus, juksemaker pipelort!», roper de av fulle lungers kraft.

Satellitt-scenen

18:15 SYNNE VO

Synne Vo sveipet i land hele tre Spellemannpriser for det vanskelige musikkåret 2021 («Årets låt», «Årets verk» og «Årets mest spilte låt» – med «Smilet i ditt eget speil»), og hat-tricket plasserte henne dermed ettertrykkelig på kartet på første forsøk. Låten «Gonna Be Alright» be dessuten brukt i «Burning 3» (2021), og den ga henne sågar en nominasjon til musikkforleggerprisen samme år. At hun på toppen av det hele har blitt kalt «kjærlighetsbarnet til Taylor Swift og Odd Nordstoga» gjør henne ikke akkurat mindre interessant, for da tenker man selvsagt på ei illsint dame som snakker nesten uforståelig dialekt, mens hun kaster rundt på et trekkspill. Skummelt.

Se opp for: En steike lynings armé dannet av Workinnmarka Rote Fraktion, som under banneret «Workinnmarka Forever! Workinn med DOBBELT-V FOR FAEN!!!». De har nemlig funnet ut at Vo bare er de to første bokstavene i hennes fulle etternavn Vorkinn. Men det henspiller ikke på verken Workinntunet eller Workinnmarka i Tromsø, men på navnet Vorkinn, som kommer fra Lesja i Gudbrandsdalen. Og da KLIKKER det for dem. Satan i Workinnmarka, så irriterende! Grrrrrrrrrrrr!

20:15 EMMA STEINBAKKEN

Den unge Jessheim-dama har ikke fylt 20 år, men har allerede rukket å gjøre seg bemerket (hallo, hun spiller jo på Rakettnatt, for schwarte schwingende!) på den nasjonale musikkscenen. Bare låten «Jeg glemmer deg aldri», en snasen cover av Hellbillies' «Eg gløymer deg aldri» (som ble brukt i Rådebank) er alene strømmet 20 millioner ganger (tygg på den, Ole Ivars!), og hennes egne låter er for lengst passert millionen i samme univers.

Se opp for: Oluf. Når han hører at ho Emma har inntatt scenen blant kulturfiffen i Tromsø sentrum, lader han hagla og ror over fra Rallkattlia for å eliminere alle potensielle konkurrenter.

«INGEN verken rører eller ser på ho Emma uten Olufs velsignelse». Gammelt tromsøjungelord.

22:00 METTESON

Bak artistnavnet Metteson finner vi mannen Sverre Breivik, som fra hadde gjort seg bemerket som skuespiller på både Den Nasjonale Scene i Bergen og Nationaltheatret i Oslo. Da han omsider tok steget inn i musikkverdenen, var det åpenbart helt uanstrengt og selvfølgelig, og under sist by:Larm ble han utpekt som «Årets stjerneskudd», med følgende begrunnelse:

«Årets vinner kom tilsynelatende ut av intet og har prestert å gjøre seg bemerket under en pandemi, og når han nå endelig har stått på scenen og spilt live under by:Larm ser det ut som han aldri har gjort noe annet». Så dét så.

STJERNESKUDD: Sverre Breivik, eller Metteson, ble kåret til Årets stjerneskudd under by:Larm. Foto: Heiko Junge/NTB

Se opp for: Slektsforskere fra UiT (eller, sagt med sterkt tilgjort baby- og åndsestemme: «UiT - Norges arktiske universitet», som har sett seg lei på norske artister uten etternavn. Dette har de kjempet lenge mot. «MEN DÉT BETYR JO FAEN IKKE AT DET ER GREIT MED BARE ETTERNAVN HELLER!!!», skriker de så høyt at halsen strutter, mens de vifter med papirer som viser beståtte mastergrader der de selv har vært sensorer.

Kulturhuset

18:15 EMIL KARLSEN

20:15 BRENN

22:00 ASH OLSEN