– Vi ba selv om å få Tromsø på turnélista. Vi har besøkt byen to ganger før, én gang om sommeren og én gang om vinteren (begge gangene i 1989, journ.anm.), så jeg har fått sett byen, og liker meg der, sa gitarist, vokalist og låtskriver Bob Walkenhorst til «Nordlys’» Torkil Emberland 3. mars 1995, men benektet at han hadde flytteplaner, slik alle andre hadde.

– Jeg er nok litt for mye gjennomsnittsamerikaner til å bo i Norge. Det er stor forskjell på Norge og Midtvesten.

Vi digger The Rainmakers

Vel, vi har minst én ting felles: vi digger The Rainmakers som fremdeles er store i både Kansas City, Missouri – Walkenhorsts hjemby – og nabobyen Kansas City, Kansas. Bandets omtale på Wikipedia slår fast at «bandet hadde noen få hits sent på 80- og tidlig på 90-tallet, i USA, Europa og særlig Norge.»

Og da bandet spilte på Boccaccio den 8. mars 1995, fikk publikum akkurat det de ville ha: «En to timer lang fest» «med alle de gode gamle hitlåtene». Ifølge anmelder Stig Nilssen var lyden det eneste problemet, men ble årets beste konsertlyd, etter at bandet fikk «justert ned bassen slik at den ikke lenger hørtes ut som en feiljustert Hercules i startfasen – og kullsyra ikke ble ristet ut av ølet før første slurk.»

Et mysterium

Opphavet til The Rainmakers popularitet i Norge har vært et mysterium for norske musikkjournalister, men Walkenhorst har svaret:

– Det norske publikummet ser ut til å like intelligente tekster og jordnær rock’n’roll. I Rainmakers kombinerer vi de to, og det er vel derfor vi er så populære hos dere.

Så populære at det ble satt opp ekstrakonserter både i Oslo og Tromsø. Her i byen tok den form av et akustisk sett hos Kent Wikbjers legendariske Platebaren i Storgata. Det var selvfølgelig han som arrangerte den elektriske konserten også.

Paven knuste TV-en

Det har ikke vært mange skandaler rundt The Rainmakers, noe som kanskje forklarer hvorfor de bare spiller i rockeligaens 2. divisjon. Walkenhorsts ønske før besøket i 1995 var kledelig ydmykt:

– Jeg håper bare jeg får et godt hotellrom. Forrige gang jeg var i Tromsø besøkte Paven byen dagen før. Jeg fikk hotellrommet han hadde brukt, og det så ut til at han hadde hatt en diger fest. TV-en var knust og alt var bare rot.

Hva kan man gjøre når paven er mer rock’n’roll enn en selv? Bob fortsetter imidlertid å gi ut plater, mens pave Johannes Paul II har vært død i 14 år.

LES ALLE Feedbacks musikkminner.