– Jeg er Nord-Norges hiphop-gudfar

«Poppa» Lars Sandness ville heller sove på sofaen i to og et halvt år, enn å flytte til Tromsø.
NORDNORSK GUDFAR:

NORDNORSK GUDFAR: "Poppa Lars" har etablert seg som en betydelig figur i det nordnorske hiphop-miløet, og avviser absolutt ikke at han kan omtales som en slags gudfar i miljøet. Nå nyter han suksess med å mikse musikk for artister.  Foto: Tom Benjaminsen

– Vi flytta til Tromsø i 2008 av familiære årsaker. Kona mi skulle ta over familiebedriften i sentrum, og vi hadde fått barn.

– I leiligheta i Oslo hadde vi bare ett soverom, og etter to og et halvt år på sofaen var jeg klar til å flytte nordover, ler Lars Sandness.

iTromsø møter mannen som ble kjent under navnet «Poppa Lars», som en del av Tungtvann på tampen av 90-tallet, i hans studio på Mellomvegen, sør for Tromsø sentrum.

– Fredrik Forssman hjalp mede med leiekontrakten her. Vi har vært et morsomt gjeng med diverse musikere, som har hatt lokaler her, sier den høyreiste Harstadværingen mens han peker i sirkel rundt seg selv.

Sandness roser Introfondet og dets leder Arne Wilhelm Theodorsen, for støtten han fikk når han re-etablerte seg i Ishavsbyen.

– Jeg hadde jo studio i Oslo, og gjorde en del kule og populære ting – Karpe Diem, for eksempel. Så å flytte hit var litt skummelt, for en som skulle drive med urban musikk.

(Gullplata han har fått for samarbeidet med Nico & Vinz for et par år siden, glemmer han å skryte av, der den ligger uhøytidelig plassert i studioets siderom.)

– Jeg var jo redd for at folk skulle glemme meg. «Out of sight, out of mind», ikke sant?

– Det hjalp jo ikke akkurat på, at min gamle makker Jørgen (Nordeng, aka Jørg-1, aka Joddski) i et intervju med Aftenposten gikk ut og sa at jeg hadde pensjonert meg, ler han.

– Du gjør vel også produksjonsarbeid og remikser her, i tillegg til miksing av innspilte låter?

– 90 prosent av arbeidet jeg gjør er å mikse andres musikk. Noen ting har jeg vært mer involvert i, som de siste tingene til (The band called) Oh!, Joddski-plata, pluss en del andre ting, som Oter og Klish.

– Du er, og var, et etablert navn i hip hop-verdenen – men du jobber jo med mange andre stilarter, ser jeg.

– Jeg var jo tidlig involvert i miksinga av Tungtvann-platene, og det er jo der folk kjenner meg ifra. Men nå blir det mer og mer pop. Mye av dagens popmusikk låner jo mye fra urban musikk og hip hop, som jeg har gjort mye av.

(Vi sniker oss bort til laptopen, som avslører at Admiral P, Gabrielle og Lars Vaular er blant hans siste klienter.)

– Mange av disse folkene vil jo ha min touch på musikken. Hvis du vil ha superglatt lyd, kommer du nok ikke til meg – men vil du ha det tøft og tungt, ser folk at det jeg gjør funker.

– Og dine klienter er vel ikke bare av regional og nasjonal karakter?

– Nei, etter at jeg mikset noe av Astrid Smeplass for noen år siden, ble jeg satt i kontakt med noen svensker, og siden har det ballet på seg.

– Nå får jeg en del henvendelser fra USA, som er artig

– Men å sitte her i studio gir vel ikke mye stjernestatus?

– Jeg har en litt artig historie om det der, skjønner du. Jeg mikset plata til en Idol-artist fra byen her, uten at vi noen gang møttes.

– Så var jeg og bowla med sønnen min for ei stund siden, og la merke til at han Idol-fyren også var der. Det var liksom for teit å ikke hilse, så jeg gikk opp til han og introduserte meg som fyren som hadde miksa plata hans.

– Da ble han bare stående og se spørrende ut i tomme lufta, og da slo det meg: Han har jo selvfølgelig ikke peiling på hvem som har miksa musikken hans, haha!

– Fantastisk! Og det bringer oss jo galant over til spørsmålet om du savner artist-livet?

– Vi fikk jo snufsa litt på sagmuggen når vi valgte å ta et år i manesjen med Tungtvann, nå nylig, ler han.

– Ja, det der var jo ganske vilt. Det må jo være et stort kompliment at Tungtvann bare har fått et større publikum i løpet av de årene bandet har vært inaktivt?

– Ja, klart man blir ydmyk av sånt. Det viser seg at folk fortsatt har et veldig inderlig forhold til de låtene der – spesielt i Nord-Norge.

– Jeg vil jo spesielt dra fram konserten vi hadde her i Tromsø, som veldig bra. Til og med Jørgen, som alltid synes av Bodø er best på alt, syntes at den konserten var spesielt bra.

Når vi er innom driver han og jobber med en live-miks av en Raga Rockers-låt som skal fremføres av Joddski senere samme kveld på Rockefeller.

– De kom på øving i går, og fant ut at de manglet et live-spor til konserten, haha!

– De har allerede fått litt skryt for den Raga-versjonen, har jeg sett.

– Ja, det er annerledes enn når vi (Tungtvann) ble buet av scenen av Jokke-fansen under hyllestkonserten i hans ære, i 2004.

– Det er lett å glemme at du har vært såpass lenge i gamet. Du er nesten å regne som en av norsk hip hop sine gudfedre?

– Jeg er jo nordnorsk hip hops gudfar, haha!

– Fra min generasjon er vi jo bare to personer som holder på med det her, og det er meg og han Tommy Tee!


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.