Musikkintervjuet: Thulsa Doom

– Mer Led Zeppelin enn AC/DC

Fredag gjør de norske stonerrock-pionerene Thulsa Doom comeback i Tromsø.
COMEBACK: Thulsa Doom spiller i kveld i Tromsø for første gang på 13 år. Øverst fra venstre: Doom Perignon (Henning Solvang) og El Doom (Ole Petter Andreassen). Nederst fra venstre: Fast Winston Doom (Halvor Winsnes), Papa Doom (Jacob Krogvold) og Angelov Doom (Egil Hegerberg).  
        
            (Foto: Privat)

COMEBACK: Thulsa Doom spiller i kveld i Tromsø for første gang på 13 år. Øverst fra venstre: Doom Perignon (Henning Solvang) og El Doom (Ole Petter Andreassen). Nederst fra venstre: Fast Winston Doom (Halvor Winsnes), Papa Doom (Jacob Krogvold) og Angelov Doom (Egil Hegerberg).   Foto: Privat

11 år etter deres siste album «Keyboard, Oh Lord! Why Don`t We?», og 13 år etter deres siste Tromsø-konsert (på det nå nedlagte Sub Sirkus) vender Thulsa Doom snutene nordover igjen. Denne gang til Driv fredag kveld. Gitarist og grunnlegger Ole Petter «El Doom» Andreassen forklarer her hvorfor.

– Hva var motivasjonen bak å gjøre et comeback med Thulsa Doom?
– Jeg har en festival jeg kaller Caliban Sessions, som er et slags julebord for studioet og øvingslokalet mitt. Her samlet vi Thulsa Doom for å spille debut EP-en vår «She Fucks Me» for tre år siden. Det var så gøy at vi bestemte oss for å fortsette, som resulterte i to Norgesturneer der vi spilte våre to første album i sin helhet. I og med at det er tretten år siden vi spilte i Tromsø, er det virkelig på tide nå!

– Hva var egentlig grunnen til at dere ble oppløste for ti år siden?
– Vi ga ut en plate etter at Papa Doom (vokalist Jacob Krogvold) sluttet, og var vel egentlig mer populære enn noen gang, men vi fikk litt samarbeidsproblemer. Å lage sisteplata var litt tungt for meg, og jeg gadd rett og slett ikke mer.
– Nå er derimot ting veldig bra, og jeg, Henning (Solvang – gitar og vokal) og Jacob har møttes hyppig hjemme hos meg for å jobbe med låter, i tillegg til vanlige bandøvinger. Jacob har vel heller aldri sunget like bra som han gjør nå.

– Ja, hvordan klarte dere å lure originalvokalisten ut av pensjonstilværelsen? Han sluttet vel allerede i 2003?
– Ja, det stemmer. Han var tidlig ute med å få unger, og resten av oss var ambisiøse, ville ut på turneer, mens han heller ville være hjemme. Nå er ungene større, og ting er lettere slik sett, så han var ikke vanskelig å be. Han synes det er jævlig gøy å være med i den kreative prosessen og skrive tekster.

– Så det har ikke blitt noe sjalusidrama fra Henning – som tok over sangjobben – sin side, nå som originalvokalisten er tilbake?
– Hehe, nei. Vi startet jo opp igjen med å spille låter fra tiden Jacob var vokalist, så det var temmelig logisk at han skulle synge dem. På de nye låtene deler de to på vokalen, som har endt opp enda kulere enn det låt tidligere, så det er foreløpig ingen egoer som kommer i veien.

– De nye låtene, sier du? Her låter det som om dere har større planer enn kun en turne.
– Ja, det kommer en ny plate, så her får du en ordentlig «world exclusive», haha! Vi har 6-7 nye låter klare, så vi håper å få gitt ut en ny plate neste høst. Vi har ikke noe hastverk, så når vi kommer tilbake blir det på den ordentlige gamlemåten – med album og turne. Vi gidder ikke tulle med noen ny EP eller video, men går rett på plata!

– Så bra! Hvordan blir konserten på Driv, da? Blir det noe nytt?
– Vi spiller minst en ny låt på Driv – en låt som er en potensiell singel fra den kommende plata. Eller blir det en ren «best of»-konsert i Tromsø. Det er ingen som kommer til å savne sine favorittlåter.

Les også: Dagny «Unngikk Bob Hunds trusemikrofon»

– Thulsa Doom har blitt omtalt «stonerrock» oftere enn noen andre norske band. Hva synes du om begrepet og sjangeren stoner?
– Jeg har aldri vært opptatt av det begrepet, men jeg startet jo Thulsa Doom dagen etter at jeg hørte «Sky Valley»-plata til Kyuss for første gang. Den plata traff meg rett i kuken, så det er jo ikke helt fjernt av vi kalles stoner. Men vi fikk fort en egen stil, og hadde en slags pop/rock-vri i tillegg til de tradisjonelle riffene.
– I tillegg har vi alltid hatt et særpreg i Jacobs stemme, og det at han skriver tekster som er ganske annerledes sammenlignet med hva gjør. Hvis man hører på de tre platene våre, er de ganske forskjellige. Vi har hatt en utvikling som ligner mer på Led Zeppelin enn AC/DC, hvis du skjønner hva jeg mener. Selv om jeg digger begge bandene, tror jeg det ville vært mer givende å spille i Zeppelin.

– Du spiller jo i utallige andre band, i tillegg til Thulsa Doom. Hva skjer med dine andre musikalske prosjekter?
– Vi er halvveis i innspillingen av en ny skive med El Doom & The Born Electric, men det må jo skje imellom alle de andre slagene. De siste årene har Black Debbath vært veldig populære, og har naturlig nok tatt mye tid. Men det er jo der pengene ligger, og vi har faktisk spilt inn et halvt nytt Debbath-album. Selvfølgelig må alt skje på en gang, hehe.

– Du har vel også country-duoen Big Ole P & Lil Missy med Mona Varpe?
– Ja, også der har jeg kommet halvveis i arbeidet med en plate, hehe. Vi har gitt ut to singler, men jeg skal ha den plata ferdig før jul.

GAMMEL-DOOM: Her ser vi originalbesetningen som nå er gjenforent avbildet for cirka 15 år siden, i et forsøk på å kurere sin kollektive heisfobi. Foto: Presse 

GAMMEL-DOOM: Her ser vi originalbesetningen som nå er gjenforent avbildet for cirka 15 år siden, i et forsøk på å kurere sin kollektive heisfobi. Foto: Presse