Musikkintervjuet: Lüt

– Vi hører alltid på ABBA før konsert!

1. mars entrer de det nasjonale rampelyset via Urørtfinalen 2017. Tromsø-bandet Lüt håper drahjelpen fra NRK skal sikre flere spillejobber i året som kommer.
FINALISTER: Tromsø-bandet Lüt er en av finalistene i NRK P3s Urørtfinale. Til høsten kommer debutplata. Foto: Terje Arntsen 

FINALISTER: Tromsø-bandet Lüt er en av finalistene i NRK P3s Urørtfinale. Til høsten kommer debutplata. Foto: Terje Arntsen 

Seksmannsbandet Lüt startet opp i 2014, men den unge gjengen har allerede rukket å utvikle seg mye siden den gang. Vokalist Markus Danielsen Danjord (18) og gitarist Hans Marius Mikkelsen (17) er ikke spesielt interesserte i å holde seg innenfor rammene til hardcore-sjangeren, som mange forbinder dem med.

Hans Marius: – For dem som ikke har hørt Lüt, vil jeg beskrive musikken som catchy rock ispedd punk og et snev av hardcore. Vi låter ikke så mørkt og kaldt, egentlig. Kanskje litt mer «good vibes» – litt mer snowboard-vibber, hehe.

– Har dere bestemt at det skal være «good vibes», eller kommer stemningen i musikken naturlig?
Hans Marius: – For oss er det viktig at det skal være gøy å spille. Vi liker både å spille live og i studio, og vi har vel på en måte kommet ut av skallet nå. I oppstartsperioden har vel alle band en periode der de ikke vet hva de vil gjøre, og vi har lagt fra oss den mørke hardcore-greia. Nå er det «good vibes» det går i!

– Har dere som mål at musikken skal være catchy?
Hans Marius: – Det er ikke et mål – det bare blir sånn. Hvorfor skal man lage musikk som ikke er catchy? Det trenger jo ikke være listepop, fordi det er catchy.
Markus: – Men vi har jo blitt listepop nå, per definisjon, i og med at vi er b-listet på P3.
Hans Marius: – Det er hovedsakelig jeg som skriver låtene, og jeg har jo et pop-hjerte. Så strammer gjerne noen i bandet meg inn, hvis jeg går for langt, hehe.
Markus: – Det handler om å utvikle sitt eget sound, som vi er i ferd med å gjøre nå.

– Når kommer debutplata?
Hans Marius: – I september!
Markus: – Vi har jobba kontinuerlig med plata lenge. Noen av låtene spilte vi inn allerede i 2015. Planen da var å spille inn en EP.
Hans Marius: – Vi brukte nesten tredve tusen på å lage en EP, før vi droppet prosjektet til fordel for en plate.
Markus: – Planen var å slippe plata nå i februar, men sånn som bransjen er nå, bookes de fleste artistene til festivaler allerede i perioden mellom september og november.
Hans Marius: – Samtidig må vi være ærlige, og si at det blir litt dumt å slippe debutplata samtidig som man er kjempeaktuell med en singel («Du vet ingenting», journ.anm.). Vi vil ikke sprenge alt kruttet med en gang.

– Hva betyr deltakelsen i Urørtfinalen for dere?
Hans Marius: – Veldig mye! Det er god eksponering.
Markus: – Det er et lite dytt for bandet. Ikke at vi har vært slappe, men vi griper denne sjansen, for å kunne jobbe 250 prosent med musikken vår.

– Tunge navn som Kvelertak og Lars er tidligere tapende finalister. Hva tenker dere om det?
Hans Marius: – Vi håper selvfølgelig å vinne. Det vil nok føre til flere spillejobber. Men jo mer vi gjør utav oss denne måneden fram mot finalen, jo mer gagner det bandet. Sånn sett har vi vunnet allerede.

– Dere har gjort noen sære video-stunt, med blant annet hesteridning, Röyksopp-cover og en molotovcocktail mot politihuset den siste tida. Hva er greia med det?
Markus: – Det er utfordringer vi har fått fra NRK. Når det gjelder coverlåten vi ble bedt om å spille på radio, valgte vi å gjøre det siste folk ville ha forventet av oss.
Hans Marius: – I tillegg ville vi utfordre oss selv, pluss alle som lytter på Lüt, med å dra med oss masse synther, og gjøre en Röyksopp-låt. Vi har ingen grenser!
Markus: – Og vi kjenner døtrene til politimesteren!
Hans Marius: – Vi håpet å kunne lure hele Tromsø by til å tro at vi var fengslet etter å ha satt fyr på politistasjonen.

– Trodde folk at politivideoen var ekte?
Hans Marius: – Vi våknet opp neste dag til masse oppmerksomhet, og mange meldinger fra venner, bekjente og slekt som lurte på hva vi holdte på med. Nå hadde vi gått altfor langt, hehe.
Markus: – Jeg fikk mail og melding fra P3, med spørsmål om det gikk bra med oss! Flere medier hadde ringt politistasjonen, for å høre om vi satt inne.
Hans Marius: – Målet var ikke at folk skulle tro på at vi satt i fengsel, men at greia skulle skape litt diskusjon. Og det klarte vi jo! Vi trenger forresten å låne et helikopter til vårt neste stunt, hvis du kan få med det?

– Haha – nydelig! Til slutt: Hvis dere skal velge tre band, artister, eller album som har vært spesielt viktige for dere – hvilke velger dere da?
(Her foreslår Markus Refused, Tool, The Hives og The Good The Bad & The Zugly – men blir skutt ned på samtlige av Hans Marius.)
Hans Marius: – OK. Du kan få Refused, hvis du vil ha dem med.
Markus: – Før vi spiller konsert hører vi alltid på ABBA, for å lade ordentlig opp. «ABBA Gold» – der har du bra plate!

– Har dere noen spesifikke favorittlåter av ABBA?
Markus: – Alle ABBA-låtene er hits!
Hans Marius: – Den kollektive favorittlåten er vel «Super Trouper», men «Voulez-Vous» er også bra.
Markus: – Da har vi Refused, ABBA ...
Hans Marius: – Vi går for trippel svensk!
Markus: – The Wolves har jo betydd mye for bandet vårt.
Hans Marius: – Hahaha! Ja, The Wolves, definitivt. Uten «Straight Outta Krooklyn» – EP-en fra 2013 ville ikke Lüt ha eksistert.
Markus: – Halvparten av medlemmene våre kommer fra The Wolves. I tillegg er Ørjan (Nyborg Myrland, gitarist, journ.anm.) økonom.
Hans Marius: – Det er alltid godt å ha en økonom i bandet!