Musikkintervjuet: Bruce Dickinson/Iron Maiden

Tigergutt med kurs mot Norge

– Jeg er Tigergutt i bandet. På scenen har jeg masse energi og hopper og spretter omkring på scenen, sier den akrobatiske vokalisten i Iron Maiden, Bruce Dickinson.
TIGERGUTT: «Jeg er bandets Tigergutt. Noen ganger er jeg fokusert, andre ganger ikke. På scenen har jeg masse energi og hopper og spretter omkring på scenen», sier Bruce Dickinson til Feedback. Her er han under Iron Maidens siste turne. 
    
      (Foto: John McMurtrie)

TIGERGUTT: «Jeg er bandets Tigergutt. Noen ganger er jeg fokusert, andre ganger ikke. På scenen har jeg masse energi og hopper og spretter omkring på scenen», sier Bruce Dickinson til Feedback. Her er han under Iron Maidens siste turne.  Foto: John McMurtrie

Saken ble først publisert i juni 2018, men deles igjen etter Dickinsons besøk i Tromsø 14. desember.


FEEDBACK/STOCKHOLM: Siste helgen i mai åpnet Legacy of the Beast Tour med et pang i Tallinn. Publikum som var der er svært fornøyde, og kan fortelle at Bruce Dickinson opptrådte med stor selvtillit på scenen. Ingenting tydet på at kreftsykdom og påfølgende behandling har satt noen demper på 59-åringens energi. 3. juni står de på scenen i Trondheim.

– Det skal bli godt å spille igjen i Trondheim, sier hardrockens gullstrupe. Maiden opptrådde sist der i 2008. Siden den gang har Maiden-vokalisten blitt litt av en Trondheimsfan. Før påske hadde han et one man theatre show der og signerte boken sin.

Første vokalist sparket

Bruce Dickinson har hatt det travelt. I fjor høst utga han sin selvbiografi, «What does this button do!?». I bokform måtte den pratsomme rockeren begrense seg.

–  Boken er på 400 sider, men jeg kunne sikkert produsert det dobbelte. Ikke fordi det var dårlig skrevet, men fordi det rett og slett ikke passet inn. En del anekdoter med mitt første band, Samson, måtte blant annet utgå, forteller Dickinson. I perioden fra 1978 til høsten 1981 sang han i et Deep Purple-inspirert band som var en del av den nye britiske bølgen. Blant de morsomste anekdotene er første rehearsal med Samson, hvor bassisten var høy på speed, trommisen nesten i koma på beroligende, gitaristen stein på marihuana og vokalist Dickinson selv var bakfull etter en fyllekule.

Ett av de store vendepunktene i Dickinsons karriere er, da han ble spurt av Iron Maidens grunnlegger Steve Harris om å overta for Paul Di’Anno på vokal. Til tross for sterk innsats på de to første Iron Maiden-platene var Di’Anno litt for glad i rusmidler, og ble sparket av Steve Harris høsten 1981.

– Jeg har ingen fast kontakt med Di’Anno og har ikke sett ham på årevis, men begge LP-ene som han synger på, synes jeg er helt fantastiske. Killers er kanskje den aller beste Maiden-skiva, mener Dickinson.

«Killers»-skiva holdes ikke bare høyt av fansen. Også Far selv- Bruce Dickinson - mener det er Maidens beste album, til tross for at det er Paul Di'Anno som originalt synger på plata. 
    
      (Foto: Ståle Ofte)

«Killers»-skiva holdes ikke bare høyt av fansen. Også Far selv- Bruce Dickinson - mener det er Maidens beste album, til tross for at det er Paul Di'Anno som originalt synger på plata.  Foto: Ståle Ofte

 

Snekret hitlåt på toalett

Live har også Dickinson covret de fleste låtene i Di’Anno-katalogen.

– Vokalen til Di’Anno er svært karakteristisk og det var krevende å synge som han i begynnelsen, men jeg har valgt å gjøre disse på min egen måte. Dessverre gjør vi ikke så mange av de gamle låtene live lengre, med unntak av Iron Maiden, som vi spiller regelmessig. Av de låtene jeg liker best å fremføre er de lange episke verkene som Seventh Son of a Seventh Son og Rime of the Ancient Mariner , forteller Dickinson. Ingen av de to sistnevnte spilte Maiden på åpningskonserten forrige helg, så sjansen for å høre dem i Trondheim er minimal (journ.anm).

Den store overraskelsen på årets turne er «Flight of Icarus», som Maiden ikke har fremført live siden 1986, og hvor Dickinson trår til med en flammekaster på scenen. Låten kom til verden på et toalett på øya Jersey, da Maiden snekret låter til albumet «Piece of mind» (1983). Gitaristen Adrian Smith likte å spille på WC på grunn av akustikken der og Dickinson begynte å synge med. Slik ble låten unnfanget. I teksten hentet Dickinson inspirasjon fra den greske myten om Ikaros, om gutten som flyr så høyt at vingene tar fyr.


Låter om krigseventyr

På denne turneen fremfører de også Aces High og Where Eagles Dare. Førstnevnte handler om britiske piloter under krigen, og i sceneshowet har de et Spitfire-fly hengende over scenen. Mens sistnevnte er inspirert av den skotske spenningsforfatterens Alistair MacLeans roman med samme tittel, om en gruppe allierte elitesoldater som inntar Hitlers hovedkvarter.

– Vi i Iron Maiden ble oppdratt med Battle of Britain og Den andre verdenskrig og det gjenspeiler seg i en del av sangene, forteller vokalisten som ble født i Nottinghamshire i 1958, og har studert historie på universitetet i London på 1970-tallet.

– I tillegg til første og andre verdenskrig, synes jeg også Den kalde krigen er fascinerende, sier Dickinson. «2 Minutes to Midnight», som er på årets setliste, adresserer denne konflikten. Mens «The Trooper», hvor Dickinson ofte ifører seg soldatuniform fra Det britiske imperiets storhetstid på scenen, beskriver kavaleriangrep under Krim-krigen 1854.


Iron Maiden skal spille i hele 38 europeiske byer i 2018. «The Book of Souls World Tour» varte fra februar 2016 til juli 2017, da spilte de i 36 land og holdt også sin første konsert i Kina.  Dette var en nærmest en perfekt turne, mener Dickinson.

Iron Maiden skal spille i hele 38 europeiske byer i 2018. «The Book of Souls World Tour» varte fra februar 2016 til juli 2017, da spilte de i 36 land og holdt også sin første konsert i Kina.  Dette var en nærmest en perfekt turne, mener Dickinson.

– Alt var briljant. Hvordan i huleste blir man bedre enn det vi var der? Vel, vi i Iron Maiden har brukt mye tid på å tenke på hva vi skal gjøre på «Legacy of the Beast»-turneen. Vi har i alle fall låter fra en lang karriere å ta av, sier Dickinson.