Tom Verlaine (sang, gitar), Fred Smith (bass), Billy Ficca (trommer) og Jimmy Rip (gitar) utgjør bandet som gjester Tromsø for første gang – 41 år etter at deres magnum opus ble utgitt.

Sistnevnte er den eneste av de fire som ikke spilte på «Marquee Moon»-plata, men Jimmy Rippetoe – som er hans fulle navn – er en svært merittert og kjeftsterk musiker. I tillegg til Television har 62-åringen spilt sammen med stjerner som Mick Jagger og Jerry Lee Lewis, samt mange band i den nå legendariske rockscenen med utspring i og rundt klubbene CBGB og Max’s Kansas City i New York.

Feedback slo på tråden idet Television rigget seg klar i sitt øvingslokale i New York City.

– Television spilte en festival i Bergen for noen år siden, og jeg har spilt mange konserter i Norge i forskjellige sammenhenger. Men jeg har aldri vært så langt nord som Tromsø, og jeg gleder meg virkelig til Buktafestivalen, sier Rippetoe med oppriktig entusiasme i stemmen.

– Hvor lenge har dere gjort konserter med kun «Marquee Moon»-albumet?– Vi spiller fortsatt flere konserter med et annet repertoar, men vi ble spurt om å spille den plata i sin helhet for første gang i 2013, av en australsk konsertarrangør. Det tok vi som en real utfordring. Selv Tom, Fred og Billy hadde aldri spilt låter som «Torn Curtain» og «Guiding Light» live tidligere, så det føltes faktisk som å gjøre noe nytt for alle fire av oss. Vi måtte virkelig øve, siden et par av de andre låtene på plata heller ikke hadde vært en del av Televison-repertoaret etter at Richard (Lloyd, originalgitarist – journ.anm.) sluttet i bandet.

– Hvordan har reaksjonene vært fra publikum? Samtlige hører vel hele albumet live for første gang?– Folk har virket veldig spente på forhånd, og glade i etterkant. Television spiller ikke så ofte, og siden noen av disse låtene aldri har vært spilt på konserter tidligere, forstår jeg at reaksjonene er såpass sterke. Det er både rart og rørende å treffe gråtende 50 år gamle menn backstage, hehe. Jeg må jo også få si at Tom og Richard Lloyd gjorde en utrolig jobb som gitarister på dette albumet.

– Ja, herregud – og apropos nettopp dét: Holder du og Tom Verlaine dere tett opptil gitarspillet på albumet, eller spiller dere med full frihet?– Under disse «Marquee Moon»-konsertene er vi veldig nøye på å være tro til originalversjonene på albumet. Vi jammer egentlig ikke i det hele tatt, siden det er sjelden at disse låtene blir spilt. Publikum betaler ofte mye penger for å høre oss spille nettopp denne plata.– Så dette er et sjeldent tilfelle der Tom gjør alt for å blidgjøre våre fans, hehe. Han gjør som regel hva han vil, fra ett øyeblikk til det neste. Derfor har jeg flydd inn til New York fra mitt hjem i Argentina, slik at vi får øvd godt før vi reiser til Norge. Folk skal få en opplevelse verdt hver eneste norske krone!

– Hva synes du om statusen til «Marquee Moon» i dag, over 40 år etter at den ble utgitt?

– Det virker som om alle nye generasjoner oppdager plata, og setter pris på den. Det er aldri noen overraskelse når den dukker opp på slike «beste album»-lister som dere journalister lager, og jeg kan faktisk ikke huske en eneste person som har fortalt meg at det er et

dårlig

album. Det er åpenbart en type plate som du enten elsker – eller aldri har hørt om. Det er mange tyveåringer på konsertene våre – ikke

bare

menn over femti i svarte t-skjorter, hehe.

Televison her avbildet i New York i 1977 - året klassikeren «Marquee Moon» ble født. Foto: Presse

– Hva tror du er grunnen til at skiva holder seg så godt?

– Den er produsert på en veldig enkel måte, som gjør at den låter like bra i dag. Det låter rent, i tillegg til at låtmaterialet og selve spillet er fantastisk.

– Du var en del av New York-scenen på 70-tallet. Hadde du noe forhold til Television den gang?– Nei, men jeg begynte å spille i Toms soloband i 1981, så det har vært 37 år med ren nytelse sammen med Tom, hehe. Fred var den eneste andre i bandet jeg hadde noe forhold til, før jeg selv begynte å spille i Television.

– Hvordan skilte Television seg ut fra de andre bandene på 70-tallet?– Jeg er ikke så sikker på at skilte seg ut i det hele tatt! Nei da, jeg bare fleiper. Låtskrivinga til Tom var helt unik, og tekstene var veldig mystiske og interessante. Jeg mener at Tom er en av de mest interessante artistene noensinne, og det som virkelig gjorde Television så annerledes på 70-tallet var et bandet var så godt gjennomtenkt fra hans side. Han var utrolig dedikert til bandet sitt, mens mange andre bare fulgte strømmen. – I tillegg var de helt unike musikere. Billy var en veldig annerledes type trommis, og hadde en helt eget samspill med Tom. I mine øyne er de to helt der oppe i toppen av rockens beste «combos», sammen med folk som Jimi Hendrix og Mitch Mitchell eller Eddie og Alex Van Halen. De hadde en eksplosivitet som Keith Moon og Pete Townsend.

– Hva er den beste tingen med musikkverdenen i dag, sammenlignet med tilstanden da «Marquee Moon» kom ut for 41 år siden?– Hmm. Jeg vet ikke helt, mann. For meg er det beste med musikkverdenen i dag at jeg bor i Buenos Aires. Argentina er et ordentlig rock’n’roll-land, hvor folk elsker ekte musikk og ordentlige musikere – som er grunnen til at jeg flyttet dit for ti år siden. Det er mellom 20 og 30 konserter i gangavstand fra min leilighet hver eneste kveld, og barene stenger aldri. Sånt finnes ikke i resten av verden lenger, hvor det virker viktigere at folk skal se ut som rockstjerner, enn å være ordentlige musikere. I Argentina kan man være en «gæmlis» som meg, og allikevel bli respektert.

– Og den verste tingen?– Jeg skal prøve å unngå en tirade, men det verste er at musikere ikke får betalt for jobben sin lenger. Folk elsker musikk, men de vil ikke betale folkene som lager musikken for alt arbeidet, smerten og evnen til å kanalisere lytternes følelser gjennom musikken. Alle vi låtskrivere burde egentlig være ute i gatene og marsjere mot denne forbanna urettferdigheten. Television kunne gjerne ha laget en ny plate, men vi ville vel i praksis bli nødt til å gi den bort gratis. Teknologien brakte oss inn i dette uføret, og kanskje teknologien kan brukes til å finne nye måter artister kan få betalt på – men jeg tviler.

– Hva gjør du selv etter sommerens konserter med Televison?– Om seks måneder gir jeg ut en ny plate med Jimmy Rip and the Trip – som er et band med meg og to damer. Sjekk gjerne ut våre tidligere album – de er tilgjengelige på alle sånne strømmegreier.