Musikkintervjuet: Heidi Solheim – Pristine

– Vi er ikke fornøyde før de blåses til havs!

Målselv-artisten Heidi Solheim har for lengst tatt musikken sin ut i verden. Nå henter Pristine-vokalisten «verden» opp til Tromsø.
PREMIERE PÅ NY MUSIKK: I april slipper Heidi Solheims band Pristine nytt album. I dag spiller bandet på Blå Rock Café, der Pristines nye materiale fremføres offentlig for første gang.  
    
      (Foto: Daniel Lilleeng)

PREMIERE PÅ NY MUSIKK: I april slipper Heidi Solheims band Pristine nytt album. I dag spiller bandet på Blå Rock Café, der Pristines nye materiale fremføres offentlig for første gang.   Foto: Daniel Lilleeng

Fredag spiller Pristine sin første konsert på lang tid nordpå, på Blå Rock Cafe. I den anledning har Solheim satt i gang et utradisjonelt mediestunt.

Bandet har invitert seks tyske journalister oppover for å overvære konserten. Journalistene skal i tillegg få oppleve det ekte Tromsø – og attpåtil skremmes ut i naturen, er Pristines plan.

At besøket kommer fra nettopp Tyskland har sin forklaring i at Pristines plateselskap, den multinasjonale metal-giganten Nuclear Blast, har base der. Tyskland er i tillegg bandets klart største marked, med en lang rekke spillejobber per år.

– Vi har et tysk promo-team, som satte oss i kontakt med journalistene. Men jeg har også gjort en del av jobben selv. Plateselskapet skjønte først ikke helt greia med at det var noe særlig forskjell på Tromsø og Oslo, humrer Heidi Solheim.

– Hvor kom denne nokså spesielle idéen ifra?

– Alle de europeiske anmeldelsene av musikken vår har nevnt at bandet kommer fra Norge. Noen av dem handler i stor grad om at vi kommer fra Nord-Norge. Vi gjorde rundt 45 intervjuer i Tyskland i fjor, og hver eneste gang ble vi spurt om hvordan det er å leve her oppe. I midt-Europa fremstår det som helt sykt at vi kan leve i bekmørket to måneder av året, og jeg har fått flere spørsmål om vi bor i telt, hehe. Så da tenker jeg at vi like godt kan vise dem hva Nord-Norge har å by på!

TYSK SUKSESS: Pristine er større i Tyskland enn Norge, og tar nå et utradisjonelt grep, med å invitere seks tyske journalister opp til Tromsø, for konsert ... og hundekjøring! Fra venstre: Heidi Solheim, Ottar Tøllefsen, Gustav Eidsvik og Espen Jakobsen.  
    
      (Foto: Daniel Lilleeng)

TYSK SUKSESS: Pristine er større i Tyskland enn Norge, og tar nå et utradisjonelt grep, med å invitere seks tyske journalister opp til Tromsø, for konsert ... og hundekjøring! Fra venstre: Heidi Solheim, Ottar Tøllefsen, Gustav Eidsvik og Espen Jakobsen.   Foto: Daniel Lilleeng


– Alle seks skal være her fra fredag til søndag, og vi har satt opp en skikkelig pakke til dem. Det er snakk om journalister fra blant annet Classic Rock Magazine og Eclipse, pluss frilansere av en viss størrelse.

– Hva er planen for reisefølget, i tillegg til konserten?

– Vin skal sette dem på en hundeslede, og sende dem til skogs på Tromsø Villmarksenter. De skal også på smaking av lokalt øl fra Graff og Mack, pluss Aurora Spirit, før vi avslutter med en superfin middag på restaurantbåten M/S Bjørnvåg. Vi vil putte så mange inntrykk som mulig inn i hodene deres, og er ikke fornøyde før de blåses til havs i inntrykk og opplevelser. Det verste som kan skje er at det blir skodde hele helga, hehe.

– Såpass! Har dere fått støtte fra Visit Tromsø, eller noe?

– Nei, det er tydelig at dette er en utradisjonell greie å ta løs på. Agendaen vår er selvsagt å åpne dører, og få enda mer publisitet for satsinga på bandet fremover, men også vise fram Tromsø til disse skribentene. På søknadene har vi stort sett fått som svar at et besøk som dette er irrelevant. Vi har fått nei hos alle, bortsett fra Kulturnæringsstiftelsen til Sparebanken Nord-Norge. Så, takk til dem! Ellers har vi fått litt rabatter og produktspons.

– Fredagens konsert omtales som «eksklusiv». Hva legger dere i dét?

– Det blir en eksklusiv første lytt til den nye musikken vår. Plata kommer først i april, og ingen i vårt publikum har hørt disse låtene tidligere.

Pristine slipper sin nye plate via Nuclear Blast 19.april.

– Hvordan vil du beskrive det nye albumet?

– Vi har vel ikke akkurat skiftet stil, men kanskje fjernet oss litt fra bluesock-stempelet, selv om jeg personlig mener at det fortsatt ligger i bunnen av musikken. Ellers er det et helvete å skulle beskrive musikken sin. Hvordan skal man beskrive hvordan sin egen baby ser ut? Den er fin, haha!

Pristine har på sitt kommende album for første gang jobbet sammen med produsent Øyvind Gundersen, sier Solheim.

– Han har jobbet med ting som er ganske annerledes fra Pristine, som blant annet Hanne Kolstø og Siri Nilsen. Han er ikke hovedsakelig en rockprodusent, og har bidratt med et åpent syn og mye kreativitet. Sjanger- og soundmessig er det større spennvidde i musikken, enn tidligere, og vi har brukt mye tid på å få bass og trommer til å sitte skikkelig godt.

– Blir det noe nytt soloalbum, eller er alle klutene dine opptatt med Pristine?

– Det blir kanskje ny musikk både fra Pop-Heidi og barnemusikkbandet mitt Dinosaus etter hvert. Min grunn for å leve er at jeg kan skape musikk, og så lenge jeg ikke kjeder meg er jeg fornøyd. Å lage barnemusikk synes jeg er det artigste i hele verden. Å skrive en låt om en lampeskjerm eller en pute, er som en befrielse for meg.

Solheim er glad for at hun valgte å satse 100 prosent på en internasjonal karriere med Pristine, da muligheten kom for noen år siden.

– Man må bare hoppe i det! Hvor stor fallhøyden er, kan man heller sjekke etterpå.