Gluecifer-vokalist om comebacket: – Det er viktig at vi ikke bare er en rullator-utgave av det vi gjorde for 15 år siden

At Gluecifer har en helt spesiell plass i Tromsøs rockhjerte er ingen stor hemmelighet. Ifølge vokalist Biff Malibu er følelsen gjensidig.
SCANDIROCK Gluecifer-vokalist Biff Malibu, for mange også kjent som Frithjof Jacobsen, lover at fansen ikke vil bli skuffet når bandet besøker Kulturhuset i november. 

SCANDIROCK Gluecifer-vokalist Biff Malibu, for mange også kjent som Frithjof Jacobsen, lover at fansen ikke vil bli skuffet når bandet besøker Kulturhuset i november. 

Sammen med band som The Hellacopters og Turboneger, var Gluecifer et av de viktigste navnene under scandirock-bølgen på 90- og 00-tallet.

Bandets tilbakekomst i 2018 var derfor kjærkomment for mange, noe som blant annet resulterte i Bukta-konsert, etterfulgt av fire utsolgte kvelder på Sentrum scene i hjembyen Oslo. I år gjør kvintetten et lite knippe konserter i Norge, og i Tromsø besøker de hovedscenen på Kulturhuset.

Vi har tatt en liten prat med vokalist Biff Malibu om årets utgave av «The Kings of Rock».

Hjem til Tromsø

Gluecifer har ofte omtalt Tromsø som sin andre hjemby. I storhetstiden frekventerte Oslo-bandet omtrent hver eneste scene i byen fram til nedleggelsen, da de til og med spilte sin siste konsert på europeisk jord på Verkstedet i 2005.

– Tromsø har alltid vært vårt andre hjem, og vi liker både byen og folka. Tromsø var faktisk den første byen utenfor Oslo hvor folk var med på greia og skjønte hva vi holdt på med, og vi ser alltid fram til å komme dit.

– Vi blir rørt av at vi alltid blir så godt tatt imot. Bukta i fjor var en sterk opplevelse for oss, og en veldig spesiell kveld.

Rock, som før

Sist Gluecifer spilte klubbkonsert i Tromsø var avslutningskonserten på Verkstedet. Når de returnerer til Kulturhuset i november, går de opp en scenestørrelse.

– Det er en kul scene og et veldig kult rom, så det blir derfor ekstra stas for oss å komme tilbake.

– Hva har blitt annerledes siden dere ga dere?

– Det er rock, som før, men bandet er kanskje litt annerledes. Vi har blitt litt eldre og klokere med årene. Showet blir nok også litt større enn tidligere. Vi må se hva som er mulig.

– Bandet låter som før?

– Vi er i bunn og grunn det samme bandet, og en god rockkonsert er en god rockkonsert. Sånn sett er en konsert med oss ikke så jævlig annerledes enn før. Høy lyd og masse folk.

– Bandet låter fortsatt massivt, og det er mye rock for penga. Vi har til gode å høre at ting er slapt, sier vokalisten.

Biff mener den største endringen siden oppløsningen i 2005, er dagens høye frekvens av konserter.

– Det virker som folk er mye mer gira på å se ting live nå enn før. De vil ha konsertopplevelsene. Tilbudet har også blitt mye større. I Oslo er det vanvittig mye konserter nå i forhold til tidligere.

Livet etter døden

Tolv år har gått siden Gluecifer ga seg. Etter comebacket har imidlertid bandet spilt flere konserter i Europa i fjor og i år, og til sommeren står klubbjobber i Spania og festivalkonserter på Parken i Bodø og Sjock i Belgia på turnélista.

Nylig spilte de også på Tons of Rock-festivalen i Oslo og Trondheim Rocks dagen før.

– Hvordan er det å være tilbake?

– Vi ble litt overveldet etter responsen vi fikk i fjor, så det virker som folk fortsatt liker det vi gjør. Det finnes altså et liv etter døden, også for oss. Det å være tilbake er gøy på mange plan, og det er fint for oss å spille sammen igjen. Ting låter bra.

Biff forteller at det ikke vil presenteres nytt materiale på høstens konserter, men enkelte låter vil muligens gjenoppstå i ny drakt.

– Det blir nok en del «nygammelt». Vi har gravd litt i katalogen og funnet noen gjemte skatter vi ikke har spilt på ei stund. Vi fant litt nye ting i de gamle låtene, som vi kommer til å spille.

– Vi har jo en historie, men vi vil ikke fremstå som et museum. Vi vil gjøre ting som er relevant for folk, også i 2019. Det er viktig at vi ikke bare er en rullatorutgave av det vi gjorde for 15 år siden, poengterer han.

– Kommer dere kanskje til å skrive nytt materiale, nå som dere har blitt varm i trøya?

– Vi har ikke pratet så mye om det, og vi har ikke vært i nærheten av å lage nye låter. Vi vil bare levere i øyeblikket og tilfredsstille publikummet.

Uviss fremtid

Selv om de selvproklamerte kongene av rock går en travel høst i vente, gir vokalisten lite informasjon om bandets videre planer i 2020.

– Vi har ingen tanker, strategier eller store planer fremover, og har egentlig nok med det vi skal gjøre nå. Hittil har vi vært i en luksusposisjon, hvor vi kan gjøre de tinga vi synes er kulest, sier han.

Biff forsikrer at fansen i hvert fall ikke vil bli skuffet i november.

– Ting sitter som i gamle dager, og vi låter bedre enn noen gang, forteller han.

– Vi gleder oss veldig. Det var helt utrolig sist, men denne gangen kommer vi enda tettere på publikum.