Musikkintervjuet: The Northern Lies

Tre år etter at frontmannen Henry døde gir bandkameratene ut deres siste plate

– Denne plata blir et verdig punktum for bandet vårt, sier The Northern Lies.
SETTER PUNKTUM MED SAMLEPLATE: Tromsø-bandet The Northern Lies har hatt 19 låter liggende, som nå skal          gis ut for første gang. Fra venstre: Erik Nilsson, Ida Karoline Nordgard, Håvard Stangnes, Anne Nyno Trulsen og Mikael Pedersen Jacobsen. Foto: Ronald Johansen 

SETTER PUNKTUM MED SAMLEPLATE: Tromsø-bandet The Northern Lies har hatt 19 låter liggende, som nå skal gis ut for første gang. Fra venstre: Erik Nilsson, Ida Karoline Nordgard, Håvard Stangnes, Anne Nyno Trulsen og Mikael Pedersen Jacobsen. Foto: Ronald Johansen 

Northern Lies måtte legge instrumentene ned på tampen av 2016, men gir nå ut alt av de har på lager av innspilte låter, på et siste album.

Bandmedlemmene veksler på å mimre om komiske øyeblikk på turné, rundt kafébordet på Blårock. Historier rundt de triste omstendighetene rundt nedleggelsen av bandet, er allikevel uunngåelige.

– I dag er det nøyaktig tre år siden vi spilte inn de fire siste låtene sammen med Henry. Jeg husker at det var 2, oktober da vi reiste hjem fra Lenangsøyra, sier pianist Erik Nilsson.

LES OGSÅ: Henry Johnsen (1983-2016)

Høsten 2016 reiste The Northern Lies nordover til den lille bygda i Nord-Troms, for å spille inn nye låter. Huset innspillingene ble gjort i tilhørte familien til vokalist, gitarist og låtskriver Henry Johnsen.

– Dette skulle etter planen bli de første låtene på vårt tredje album, forklarer gitarist og låtskriver Håvard Stangnes.

Under to måneder etter innspillingen i Lenangsøyra døde Henry Johnsen, 33 år gammel, som følge av uhelbredelig kreft i leveren. Alle bandkameratene kjente til Henrys sykdomsproblemer, men ingen kunne forutse hva som skulle skje.

– Da vi spilte inn de siste låtene visste ingen av oss at Henry kom til å dø. I ettertid har det vært litt vanskelig å jobbe med disse fire låtene. Det gikk et par år før vi fikk tatt skikkelig tak i den siste innspillinga, og vi satte derfor bort jobben med miksing og slikt til Lars Lien, som produserte «White Desert Blues»-plata vår. Det ble litt for emosjonelt for meg å jobbe med akkurat dette. Jeg endte opp med å henge meg opp i småting, så det var lurt å få inn et par friske ører til å lytte, og bekrefte at disse låtene er veldig gode, sier Stangnes.

Da bandet hørte igjennom resten av The Northern Lies’ uutgitte materiale, oppdaget de at det var snakk om hele 19 låter som aldri har nådd ørene til offentligheten.

– Vi synes disse låtene er så bra at folk fortjener å høre dem. Derfor gir vi ut alle på CD og dobbel vinyl, sier Stangnes.

29. november slippes plata «Backroads & B-sides», gjennom et samarbeid mellom Lunheim Grammofon og Bukta Records.

LES OGSÅ: – Henry klarte knapt å holde seg på beina, men ytret aldri et ord om at han var sliten eller syk

– Er Henry med på alle disse låtene?

– Det er stort sett snakk om låter Henry har skrevet, og han spiller på samtlige 19, forklarer Stangnes.

– Plata er sydd sammen på en god måte, og har blitt ganske helhetlig med tanke på at den består av mange forskjellige innspillinger, sier bassist Ida Karoline Nordgård.

Låtene på det kommende albumet spenner fra en demoinnspilling gjort drøyt to år før The Northern Lies’ debutalbum «Midnight Medicine» (2013), og fram til de siste opptakene fra oktober 2016. Noen liveopptak fra debutplatas slippfest på Blårock har bandet også valgt å inkludere på samleplata.

ORIGINALTRIOEN: The Northern Lies, den gang bestående av Håvard Stangnes, Henry Johnsen og Anne Nymo Trulsen, avbildet i 2010.  
    
      (Foto: John-Kristian Dalseth)

ORIGINALTRIOEN: The Northern Lies, den gang bestående av Håvard Stangnes, Henry Johnsen og Anne Nymo Trulsen, avbildet i 2010.   Foto: John-Kristian Dalseth

– Det var artig å høre det konsertopptaket. Det spruter virkelig av bandet på den teipen, sier Nordgård.

– Ja, den gang var vi unge og «freshe». Det ligger mye energi i den fremføringa, humrer vokalist og pianist Anne Nymo Trulsen.

– Hva var motivasjonen bak å gi ut dette albumet?

– Vi kommer aldri til å glemme Henry, og med denne plata fortsetter vi å holde musikken hans i live. Det er mye kjærlighet involvert her, men hovedmotivasjonen er allikevel at dette er sabla gode låter som folk fortjener å høre, sier Trulsen.

– Mange kjenner til at vi har hatt The Northern Lies-materiale liggende, så denne plata har vært etterspurt både i Tromsø, resten av Norge, og utlandet. Først tenkte vi å gi ut de fire sist innspilte låtene, som en EP. Men da vi oppdaget hvor bra de øvrige innspillingene var, valgte vi å gi ut alt vi har, sier Stangnes – og legger til:

– Denne plata blir et verdig punktum for bandet vårt, synes jeg.

Medlemmene omtaler den kommende samleplata som blir et tverrsnitt av The Northern Lies.

– Her vil man høre et tverrsnitt av bandet vårt, som gikk fra å være en trio i begynnelsen, til å bli et større band mot slutten – der alle var involvert i arrangeringa av låtene. En av låtene består av Henry som synger alene med gitaren sin, og det er med noen folklåter fra perioden rundt førsteplata, mens det er litt mer rock’n’roll og soul i de senere låtene våre, sier Stangnes.

– Bandet utviklet seg fra å være en folktrio, til å gå i nye retninger. Samtidig hadde Henry en tydelig signatur i stemmen og låtene han skrev, legger Trulsen til.

SISTE UTGAVE: The Northern Lies avbildet i forbindelse med slippet av bandets andre album «White Desert Blues» i 2016. 
    
      (Foto: Terje Arntsen)

SISTE UTGAVE: The Northern Lies avbildet i forbindelse med slippet av bandets andre album «White Desert Blues» i 2016.  Foto: Terje Arntsen

The Northern Lies var et band på vei opp og fram da Henry Johnsen døde i 2016. Platene fikk gode kritikker, og gruppa turnerte både i inn- og utland. Etter å ha mistet sin venn, var det i tillegg vemodig å legge ned The Northern Lies for bandets gjenlevende medlemmer.

– Vi hadde egentlig booket turné i Tyskland våren 2017, i tillegg til flere spillejobber rundt omkring i Norge. Derfor er det også godt å gi ut denne plata, som viste at vi hadde skikkelig bra musikk på gang. Henry hadde klare planer for hva ville skulle oppnå med dette bandet, sier Stangnes.

LES OGSÅ: Arktiske asfaltcowboyer

– For min del, var The Northern Lies et veldig viktig band. Dette var det første ordentlige bandet jeg ble med i etter at jeg flyttet til Tromsø, og gruppa ble en døråpner til resten av byen. Å miste The Northern Lies var skikkelig kjipt, og det føltes surt at hele greia ble hengende i løse lufta uten at vi fikk satt et ordentlig punktum. Derfor føles det godt å kunne gi ut denne plata nå, sier trommeslager Mikael Pedersen Jacobsen.

Erik Nilsson kom inn i bandet da Anne Nymo Trulsen måtte slutte i 2015. Det kommende albumet inneholder derfor enkelte låter Nilsson og Trulsen aldri hadde hørt tidligere.

– På grunn av barnefødsler og all jobbinga med Hekla Stålstrenga måtte jeg motvillig velge bort The Northern Lies, som er det såreste jeg har gjort. Derfor ble det veldig sterkt for meg å være involvert i prosessen rundt denne plata, og jeg synes den ene nye låten hvor Ida synger er helt utrolig fin, sier Trulsen.

– Henry skrev låten til datteren sin, og ville at Ida skulle synge den, forklarer Stangnes.

– Det var et ærefullt oppdrag å få, men samtidig veldig skummelt, innrømmer Nordgård.

– Blir det aktuelt å spille en siste konsert?

– Vi jobber med å arrangere et plateslipp. Hva slags form plateslippet tar er ikke helt klart, men det skal nok spilles musikk den kvelden, avslutter Stangnes.