Halvdan Sivertsen klar for Buktafestivalen: – Vi skal bråke litt

Den folkekjære artisten Halvdan Sivertsen er en av hovedattraksjonene under neste års Bukta.
VETERAN: Halvdan Sivertsen har blitt 67 år gammel, og kan ha gitt ut sitt siste album i «Ennu ikke landa». Foto: Stageway AS 
        
            (Foto: BRYNJAR ERDAHL)

VETERAN: Halvdan Sivertsen har blitt 67 år gammel, og kan ha gitt ut sitt siste album i «Ennu ikke landa». Foto: Stageway AS  Foto: BRYNJAR ERDAHL

Det kommer kanskje som en overraskelse på mange at neste navn klart til Buktafestivalen er ingen ringere enn Halvdan Sivertsen. Sivertsen har tidligere blant annet spilt under Døgnvill vinter i 2012 og Nordlysfestivalen i 2015, i tillegg til en rekke ulike steder rundt om i Tromsø.

– Hvordan endte du opp på programmet til en rockefestival?

– Jeg fikk en henvendelse om jeg hadde lyst til å gjøre det og det hadde jeg. Å spille på store festivaler har jeg gjort før og det går fint. Jeg tar med meg hele bandet mitt og vi skal bråke litt. Det blir ordentlig «trøkk», sier Sivertsen til iTromsø.

Være med på 70-årsdag

I januar 2020 fyller Sivertsen 70 år. Det skal blant annet markeres med en stor konsert i Oslo Spektrum 25. januar hvor flere kjente artister skal spille. Feiringen vil likevel vare ut året, noe som også derfor vil prege konserten under Bukta.

– Alle festivalene jeg spiller til neste år blir litt jubileumsbursdagsfeiring, så det vil merkes, sier bodøværingen.

I tillegg holdes det på å lages en dokumentarfilm om Halvdan Sivertsen, i forbindelse med 70-årsdagen. Etter planen skal den sendes påsken 2020 på NRK.

LES OGSÅ: I år spilte bandet på Bukta-nach på HT – neste år skal de spille i Telegrafbukta

– Jeg «bjuder litt på», men jeg vet ikke om livet mitt er så interessant at det er noe å lage film om, men jeg håper det er noe interessant man kan formidle, sier bodøværingen.

Et viktig år i Tromsø

Eller bodøværing og bodøværing. Halvdan Sivertsen er tross alt født i Tromsø.

– Jeg benytter muligheten til å fortelle det hver gang jeg får sjansen. Å være en del av en bred, nordnorsk kulturbakgrunn synes jeg er en berikelse.

Likevel var han tromsøværing i kun ett år.

– Foreldrene mine var katolikker og Tromsø hadde katolsk kirke, derfor bodde vi der, men vi flyttet til Bodø i 1951 da byen fikk sin egen katolske kirke. Men det året var et veldig viktig, grunnleggende år, sier Sivertsen og ler.

– Så du heier på Bodø/Glimt og ikke på TIL.

– Ja, men det er morsomt at vi kan ha to lag i eliteserien og jeg har ikke noe ønske om at TIL skal rykke ned. Vi er en stor landsdel med masse fotballkultur og vi bør ha to lag i eliteserien.

Tolkes av de «unge»

Noen av Halvdan Sivertsens mest kjente låter er «Ti tusen tommeltotta», «Kjærlighetsvisa», «Sommerfuggel i Vinterland» og mange, mange flere. Disse vil vi trolig få høre under festivalen som går av stabelen 16.–18. juli.

– Det blir kanskje en og annen «feinschmecker»-låt, men først og fremst kjente og kjære ting. Det skal være en festkonsert med slagere folk kjenner til. Musikalsk vil det nok være mer likt konserten jeg hadde under Døgnvill vinter enn Nordlysfestivalen.

– Låten din «Høre tell på jorda» har jo fått en liten renessanse i det siste på grunn av «Nordaførr» med RSP & Thomax. Har du på det viset nådd ut til et yngre publikum?

– Jeg er en flergenerasjonsartist og synes det er veldig artig at unge folk bruker sangene mine. At også «Stjernekamp»-vinnerne Maria Haukaas Mittet og Bilal Saab sang låter jeg har vært involvert i under finalene synes jeg er veldig fint. At unge folk lager nye, morsomme versjoner av min musikk er noe av det hyggeligste som går an å oppleve som artist.

Utrolig utvikling

– Du har vært artist i nesten 50 år. Er det tre album som har inspirert deg mer enn andre.

– Beatles-albumene «Revolver», «Abbey Road» og «Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band». Det var en sjokkerende opplevelse da de kom ut. Egentlig så har hele 60-tallet lagt grunnlaget for min musikalske bakgrunn. Enten det er The Kinks eller Manfred Man. Det var også en periode hvor jeg var veldig opptatt av Yes, Genesis, Led Zeppelin og Deep Purple.

– Det passer jo bra når du skal spille på en rockefestival.

– Ja, det er morsomt å ta med seg.

– Hva hører du på for tiden?

– Det skjer veldig mye artig i norsk musikk for tiden. Blant annet Bodø-bandene som Virkelig, Regnvær og Kråkesølv. I tillegg er jeg veldig glad i klassisk musikk. Jeg har stor glede av å høre på Leif Ove Andsnes og har et godt forhold til Arktisk symfoni.

LES OGSÅ: Gamle kjenninger klare for Bukta

– Du har vært i «gamet» lenge. Hva synes du om retningen platebransjen har gått i?

– Hva skal man synes om det. I gamle dager solgte jeg 120.000 eksemplarer av «Hilsen Halvdan»-plata fysisk. Den siste plata jeg ga ut solgte jeg 4000 av, og det var bra. Så utviklingen er helt utrolig. Selv om jeg savner LP-en og CD-en er det likevel ikke noe man kan krangle på, sier Sivertsen og fortsetter:

– For en del år siden var det en stor utvikling innenfor hi-fi og nå sitter vi plutselig og hører på en låt fra telefonen uten å bruke hodetelefoner, så akkurat der er det ingen fremskritt. Likevel – det er morsomt at musikken er så tilgjengelig som den er, også er det fint at mange av de unge bandene må ut og spille. Livemusikken har fått litt bedre kår igjen og ingenting kan sammenlignes med det å spille foran et publikum. Den dynamikken som oppstår da er helt unik.