Musikkintervjuet: Jørgen Nordeng

Begraver Joddski: – Jeg har sagt alt som er å si

Ti år med Joddski-karakteren er nok for Jørgen Nordeng (41). I kveld holdes begravelsen i Tromsø, under tidenes fest på Prelaten, sier rapperen selv.
SIER FARVEL: Jørgen Nordeng skal rappe sine siste vers som Joddski i Tromsø på Prelaten i kveld.  
        
            (Foto: Jan-Morten Bjørnbakk)

SIER FARVEL: Jørgen Nordeng skal rappe sine siste vers som Joddski i Tromsø på Prelaten i kveld.   Foto: Jan-Morten Bjørnbakk

Da Tungtvann la inn årene i 2008 ble Jørg-1 historie. Et drøyt tiår senere tar hip hop-nestoren Jørgen Nordeng farvel med Joddski.

– Jeg skal skifte artistnavn til Egon Holstad! Hvorfor ikke ta i bruk en allerede etablert merkevare, spøker Jørgen Nordeng.

– Du skal bokstavelig talt ut på en liten avslutningsturné, blant annet i Tromsø, om jeg forstår rett?

– Ja. Det blir et farvel med karakteren Joddski, på mange måter.

– Jeg har aldri tenkt på Joddski som en karakter.

– Ja, det er også en del av problemet. Der Jørg-1 var meg som 20-åring, og Joddski som 30-åring, fører 40-årskrisa med seg nok en fornyelse.

Rapperen er fortsatt ikke sikker på hvilket navn han skal bruke i fremtiden. Nordeng er allikevel klar på at Joddski-karakteren begraves gjennom svanesangen «Livet e for kort»; albumet som slippes fredag 13. desember.

– Albumet som kommer i desember har blitt et voldsverk, og jeg har gitt ut to timer musikk i 2019, så neste år blir det en pause fra konserter og utgivelser. Jeg skal bruke tida på å lage nye ting på en annen måte. Jeg har sagt alt som er å si som Joddski, sier Nordeng.

– Følger navneskiftet med seg et stilskifte, musikalsk sett?

– Vi har laget mye forskjellig musikk – både rock, reggae og dubstep – under Joddski-navnet, selv om det har vært reinspikka hip hop siden jeg kom tilbake i 2015. Men på samme måte som vi tok Tungtvann-greia så langt vi kunne, er 10 år av livet mitt nok med Joddski. Jeg starter med blanke ark, vil leke meg lite grann, og gjøre noe nytt. Akkurat hva det blir, er vanskelig å si.

– Får vi se visesangeren Jørgen Nordeng, med helskjegg og islender?

– Det sparer jeg til jeg blir 50, haha! Folk tenker musikk annerledes nå, enn for ti år siden, og sjanger er ikke så viktig lenger. Jeg skal lage ting først, og finne ut hva det er for noe etterpå.

Joddskis siste singel «Begge Enda» er Nordengs versjon av K.M. Myrland-klassikeren, der han har fått med seg Myrland selv, i tillegg til OnklP.

– Den navnebegravelsen til Joddski oppsto da jeg var i studio sammen med de to i februar. Alle tre hadde nylig opplevd dødsfall blant sine nærmeste, og jeg fikk en følelse av at 40-årskrisa faktisk ble ekte. Til og med OnklP blir eldre, og selv om jeg selv blir sikkert både 42 og 43 år gammel, fikk jeg følelsen av at det er begrenset med tid å få gjort ting på. Svigerfaren min hadde nettopp dødd, og jeg dro rett fra studio til begravelsen hans. Så døde plutselig Terje Nilsen, i tillegg.

SAMARBEIDSVILLIG: På sin siste Joddski-singel hadde Jørgen Nordeng med seg K.M .Myrland og OnklP i studio. Foto: Cato Lauvli 

SAMARBEIDSVILLIG: På sin siste Joddski-singel hadde Jørgen Nordeng med seg K.M .Myrland og OnklP i studio. Foto: Cato Lauvli 

– Du har omtalt ditt kommende album som personlig og utleverende – og at du gruer deg til å slippe det. Kan du forklare dette?

– Plata er et farvel til ungdomstida, eventuelt fortida, som jeg har vært litt opphengt i. Jeg skal «retenke» litt hva jeg gjør, og ikke kaste bort mer tid på innvikla konsepter og tull. Plata er formet som en begravelse, og er noe av det mest intense jeg har laget. Det er mye mørke der, og jeg håper folk klarer å høre igjennom den. Plata er forresten spilt inn på Karlsøy, som ble ganske spesielt etter at prestegården hadde brent ned.

– Ble plata spilt inn under Karlsøyfestivalen nå i sommer?

– Ja, vi spilte inn i kirka der, under festivalen. Jeg hadde med meg mine egne folk i Manna, men vi endte opp med å hanke inn masse folk som gikk forbi. Jeg ville ha med meg Stein (Ellysef Olsen) fra Karlsøy Prestegaard på en låt, men vi endte også opp med at en operasanger fra Karlsøy som nå bor i Zürich også ble med på en låt. Jeg har aldri laget et så personlig, jeg vil nesten si spirituelt, album. Men det er et hip hop-album, altså! På slutten rapper jeg for første gang i 162 takter, altså 13 og et halvt minutt i strekk.

KARLSØY KIRKE: Her ble den siste Joddski-plata spilt inn, under Karlsøyfestivalen i sommer. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk 

KARLSØY KIRKE: Her ble den siste Joddski-plata spilt inn, under Karlsøyfestivalen i sommer. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk 

– Du gjør mange musikalske samarbeid, selv til rapper å være. Er det en tanke bak dette, eller noe som bare skjer?

– Det er noe som bare skjer, fordi jeg er så glad i forskjellige typer musikk. Det er samarbeid som har holdt meg i gang de siste årene, og vi har oppsummert mye av rockebakgrunnen og den nordnorske kulturen jeg har med meg, blant annet sist gjennom samarbeidet med K.M. Myrland. OnklP ser jeg på som både, rapper, kompis og inspirasjon, og det er viktig å ha med folk som har betydd mye for meg. På den siste plata har jeg hatt med meg min egen gjeng, med RSP og flere andre som representerer denne greia. Jeg tenkte at de også skulle få sagt et siste ord i Joddski-sammenheng.

Konserten fredag blir dog ingen gjennomkjøring av hans kommende album, forteller rapperen fra Ørnes.

– Det blir tidenes fest, der vi skal oppsummere de siste ti årene. Vi skal gjøre en del gamle hits vi ikke har spilt på lenge, og parkere dem for godt. Vi har prøvekjørt showet en gang i Trondheim, og det funket sinnssykt bra, avslutter Jørgen Nordeng.

PS. For ryddighetens skyld: Jørgen Nordeng er også fast gjesteskribent i Feedback.