Intervjuet: Isak Harbitz, bookingsjef for Buktafestivalen.

Buktafestivalen peiser på igjen

Buktafestivalen måtte avlyse årets festival, men planleggingen av neste år går videre som om ingenting har skjedd. I dag presenteres de fire første navnene for 2021.
The Hives er klare som en av headlinerne for neste års Buktafestivalen. Her ser vi frontfigur Howlin' Pelle fra Bukta i 2013.  (Foto: Marius Fiskum)

The Hives er klare som en av headlinerne for neste års Buktafestivalen. Her ser vi frontfigur Howlin' Pelle fra Bukta i 2013.  Foto: Marius Fiskum

The Northen Belle, med tromsøværingen Stine Andreassen i front, er klare for neste års Bukta ,   (Foto: Presse)

The Northen Belle, med tromsøværingen Stine Andreassen i front, er klare for neste års Bukta ,   Foto: Presse

Pom Poko har mottatt stående ovasjoner for sitt debutalbum, og slipper ny skive i januar.  

Pom Poko har mottatt stående ovasjoner for sitt debutalbum, og slipper ny skive i januar.  

DumDum Boys er igjen klare for Buktafestivalen. Her ser vi frontfigur Prepple fra en konsert på The Edge i Tromsø i 2019  (Foto: Daniel Lilleeng)

DumDum Boys er igjen klare for Buktafestivalen. Her ser vi frontfigur Prepple fra en konsert på The Edge i Tromsø i 2019  Foto: Daniel Lilleeng

1 / 4

To av headlinerne fra fjorårets program har resignert kontraktene fra i fjor, og det er veteranene i DumDum Boys og det svenske rock’n’roll-bandet The Hives, mens det albumaktuelle «nordicana»-bandet Northern Belle (med Tromsø-dama Stine Andreassen i front) inviteres tilbake etter 2019- Bukta for alle-konserten i 2019. I tillegg er et helt nytt Bukta-navn klart, med den fremadstormende trondheimskvartetten Pom Poko.

– Var det vanskelig å overtale de to til å resignere kontraktene sine?
– Nei, det var faktisk ikke så vrient, begge var veldig hypp på å komme tilbake, og det var veldig kult at de begge var gira på å få det til. Dessuten var jo navnene gode headlinere for årets festival, den som ble avlyst, så det er gledelig allerede å ha på plass to headlinere, sier Isak Harbitz, bookingsjef for festivalen.

– DumDum Boys spiller på Bukta for fjerde gang (spilte også i 2006, 2008 og 2016), mens The Hives gjør sitt Bukta-hat trick (spilte også i 2007 og 2013). The Hives har ikke gitt ut nytt materiale på 8 år. Begge har også spilt en rekke klubbkonserter i byen. Er det vanskelig å spa opp nye headlinere i dagens festivalmarked?
– Ja og nei, men da vil jeg også skyte inn at det er åtte år siden The Hives var her sist, så det var på høy tid å få dem tilbake. Og både de og DumDum Boys var øverst på manges lister over band publikum ville ha, så det er viktig å understreke at ingen av disse var noen reserveløsning eller «tiendevalg» for verken oss eller publikum.

– Tenkte mer generelt, i et marked der platesalginntektene har stupt på grunn av strømming, mens konserthonorarene har føket oppover.
– Ja, det er helt klart noe vi og alle andre merker. Jeg så et estimat på hva Jimi Hendrix kostet på sitt mest populære, omregnet i 2020-penger, og da lå honorarene hans på cirka halvannen million kroner, mens Ariana Grande, som headlinet Coachella, ligger på 65 millioner. Heldigvis er det ikke denne typen headlinere vi er ute etter. Haha!

– Det er spinnvilt, ja. Men ville Bukta klart å hente et band på størrelse med Motörhead i dag, slik dere gjorde i 2006?
– Et band på størrelse med Motörhead kunne kanskje gått nå også, men de som ligger noen nivå over der ville krevd en kapasitet på 30.000 – 40.000, og det har vi jo ikke, så det sier seg selv. Sånn har det vært, og sånn er det. For vi vet jo dette, at vi ikke noen gang kommer til å bli størst, og da må man heller prøve å bli best. De beste navnene er ikke nødvendigvis de største heller. Så takk og lov for at vi ikke har råd til Volbeat, for å si det sånn. Haha!

– Når det har vært en hel sesong uten bookinger, som følge av kanselleringer, er det kanskje et bedre marked i år, sett fra festivalenes ståsted, at det vil gjøre det lettere?
– Det er både ja og nei. Det er jo alltid vanskelig å få tak i store og populære artister, men jeg skjønner hva du mener, for bordet er jo litt snudd nå. De artistene som ikke fikk spille i år vil være med i neste runde, i tillegg til de nye som ikke var med i forrige runde. Norge er også et land der man har hatt flere og bedre støtteordninger i koronahåndteringen, og dette kan muligens slå positivt ut for oss, da det nok er flere konkurser der ute enn her hjemme.

– Den enes død?
– Den andres brød, ja. Det er en vanskelig problematikk, dette. Vi må nesten bare se, for det er vanskelig å spå akkurat nå. Det er liksom ingen klare A4-svar per nå.

– The Northern Belle spiller også jevnt og trutt på byens klubbscener, og spilte også i 2019 på Bukta for alle. Pom Poko har derimot ikke spilt her før, og slapp i fjor det kritikerroste debutalbumet sitt, som Aftenposten kåret til årets beste norske album i 2019.
– De er vi knallfornøyd med å ha landet! Pom Poko er et av landets mest originale band, og etter min mening en av de beste nye livebandene jeg har sett på flere år. Jeg synes de er utrolig originale på skive, og er eksplosive live. Jeg så dem live på by:Larm og ble slått i bakken av dem. De holder på med noe helt for seg selv, og slipper også nytt album i januar. Det skulle ikke forundre meg om de slår gjennom internasjonalt i 2021. De kommer til å sette fyr på Bukta neste sommer!

– Både Pom Poko og The Northern Belle har kvinnelige frontfigurer. Ergo er årets program foreløpig 50/50-fordelt hva angår kjønnsbalansen. Dere har tidligere blitt kritisert for manglende kjønnsfordeling. Aner vi en endring i årets program?
– Det er selvsagt kult med damer på plakaten! Vi har også fokus internt i Bukta på å få opp kvinneandelen blant artistene, og vi leter veldig hardt for å oppnå det. Det er selvsagt en haug en av kule, kvinnelige rockartister, og vi bestreber hele tiden å fokusere på dette, til tross for at andelen mannlige band og artister er mye høyere. Så noen kvotering vil det uansett ikke være snakk om.

– Vi booker først og fremst et program vi føler vi kan stå inne for, og det er helt nydelig om vi kan bidra til å få flere kvinnelige artister på scenene våre. Likevel har vi alltid minst 33 prosent nordnorske navn på plakaten, og dette er aller viktigst.

– Til neste år, vurderer dere et alternativt opplegg, med færre billetter, om situasjonen ikke endrer seg? Det ser jo ikke så lystig ut nå.
– Vi jobber med saken, men har ingen plan klar. Vi har alle vært permittert siden mars, og faktisk bare vært en måned på jobb nå. Men vi jobber som normalt, og er positive, noe vi er nødt til.

– Jeg tror og håper det blir festival, og blir det noen begrensninger, og hvis og om og ditten og datten, får vi i så fall legge en plan B og C. Publikummet var også veldig kule, der over 80 prosent av dem som hadde kjøpt billett for 2020 har overført det til neste år, som vi er veldig takknemlige for. Så nå slipper vi artister fremover og planlegger for å gjennomføre. Vi peiser på!