Musikkintervjuet: Ella Marie Hætta Isaksen

– Jeg turte å stå i stormen, og har blitt herdet

ISÁKs frontkvinne Ella Marie Hætta Isaksen håper at trioens ferske album inspirerer lytterne til å bli med i kampen mot samehets.
ARTIST OG AKTIVIST: Ella Marie Hætta Isaksen slipper nytt album med ISÁK i dag.  
    
      (Foto: Patrik Westli)

ARTIST OG AKTIVIST: Ella Marie Hætta Isaksen slipper nytt album med ISÁK i dag.   Foto: Patrik Westli

Snaue to år etter debuten – der trioens unike miks av joik, pop og elektronika gjorde sterkt inntrykk på publikum og kritikere – slipper ISÁK i dag sitt andre album.

Feedback fikk en prat med sanger og låtskriver Ella Marie Hætta Isaksen – like etter at hun får beskjed om at koronaen setter en stopper for store deler av ISÁKs releaseturné. Deriblant avslutningskonserten under Nordlysfestivalen, på samenes nasjonaldag.

22-åringen fra Tana forklarer hvordan albumtittelen «Roasut» speiler omgivelsene i 2021 litt bedre enn man kanskje skulle ønske.

– Jeg oversetter «Roasut» til «stormer». Det er mange stormer som herjer rundt oss nå, som pandemi, klimaendringer og black lives matter-bevegelsen. Jeg skrev et enkelt tema til låten på piano, og så begynte hele tekstuniverset å utvikle seg. Vi ville ha et lydbilde ned store kontraster, der man kan dra musikken helt ned og ta den helt opp igjen. Livet består jo av store kontraster – spesielt nå om dagen, sier Isaksen.

LES OGSÅ: Sofistikert elektro-joik til massene

I tillegg til å bli en frontfigur for samisk kultur og identitet har 22-årige Isaksen de siste årene vært en tydelig stemme som blant annet miljøaktivist. Tilbakemeldingene har vært mange, og til dels temmelig stygge, i sosiale medier.

– Hvordan har du klart å takle mediepresset som følge av at du har gjort det stort som artist, blitt et kjent TV-fjes, og involvert deg i offentligheten som aktivist?

– Det har ikke bare vært fint. Spesielt den politiske aktivist-delen av meg har fått gjennomgå i media. Men jeg turte å stå i stormen, kjenne på de vonde følelsene, og har blitt herdet som resultat. Det er deilig å oppnå en tilstand der man ikke bryr seg – man blir mer fri, på et vis. Det gikk helt fint å motta grov hets i kommentarfeltene til Dagbladet. Mange i majoritetsbefolkningen har fått med seg hva jeg har sagt og gjort, som er positivt. Da får man tåle at ikke alle tilbakemeldinger er positive.

– Hva tenker du om mediesakene fra Tromsø før jul, om mange tilfeller av samehets i byens åpne rom?

– Noe av den groveste hetsen jeg har opplevd ansikt til ansikt har skjedd i Tromsø. For et år siden opplevde jeg å bli kalt «samefitte» på et utested i Tromsø. Det er viktig å anerkjenne at samehets er et problem, og være villig til å jobbe mot dette over lang tid. Disse holdningene mot samer er ikke så lett å forandre. Tromsø er byen hvor det bor flest samer i Norge, og da synes jeg byen skal være stolt av dette i hverdagen, og ikke bare smykke seg med det samiske når man føler at det passer.

– Jeg håper at musikken vår hjelper folk til å åpne sansene, og bidra til ettertanke. Jeg håper vi kan inspirerer publikummet vårt – blant annet i Tromsø – til å være med i kampen mot samehets, og være stolte av det samiske.

Trioformatet, og samspillet med bandkameratene Daniel Eriksen og Aleksander Kostopoulos, fungerer ypperlig for den tidligere Sámi Grand Prix- og «Stjernekamp»-vinneren.

DYNAMISK TRIO: Daniel Eriksen, Ella Marie Hætta Isaksen og Aleksander Kostopoulos.  
    
      (Foto: Patrik Westli)

DYNAMISK TRIO: Daniel Eriksen, Ella Marie Hætta Isaksen og Aleksander Kostopoulos.   Foto: Patrik Westli


– Jeg bruker å si at det er skjebnen som satte oss tre sammen, og vi har en helt spesiell kjemi oss imellom. Det er tross alt 11 og 14 års aldersforskjell fra meg til Aleksander og Daniel, men vi har blitt veldig gode venner. Det hjelper selvfølgelig på at alle tre har samme verdier i livet utenfor musikken.

Ella Marie møtte sine fremtidige medspillere under Aronnesrocken noen år tilbake i tid.

– Daniel var innleid produsent under festivalen, og jeg så Aleksander live med hans Pil & Bue-prosjekt. Jeg tenkte «disse folkene er blant Norges travleste musikere – de gidder vel aldri å spille sammen med ei pop-berte på 18 år», hehe. Men nå er vi i situasjonen at alle tre har hovedfokuset på ISÁK.

– Det høres ikke ut som om du har planer om å gå solo under eget navn med det første.

– Jeg har veldig lyst til å fortsette med ISÁK. Det er vi tre som skriver, produserer og mikser all musikken selv. Vi gir hverandre god plass, og jeg får den enorme friheten i å ha tekstuniverset for meg selv.

– Er ISÁK bevisste på å skille seg ut ifra medianen av popmusikken som gis ut, eller er dette noe som skjer mer tilfeldig?

– Jeg er veldig glad for at du synes at vi skiller oss ut! Vi er nok ganske bevisste på nettopp dét. Jeg humrer litt hver fredag når jeg sjekker ut «New Music Friday». Det er mye generisk popmusikk av samme ulla, som vi ikke har lyst til å lage. Om man er tro til sitt eget uttrykk – og gir blanke faen i trender og press utenfra – da blir resultatet noe originalt. Noen folk mener jeg burde ha sunget mer på samisk, mens andre mener jeg burde ha sunget mer på engelsk. Vi står uansett trygt i vårt eget kunstneriske uttrykk, og jeg tror det er lettere å bygge en karriere på dén måten.

LIVE I 2019 : ISÁK gjorde over 100 konserter i 2019. Her er Ella Marie på scenen under Rakettnatts fri alder-arrangement nevnte år.  
    
      (Foto: Ronald Johansen / iTromsø)

LIVE I 2019 : ISÁK gjorde over 100 konserter i 2019. Her er Ella Marie på scenen under Rakettnatts fri alder-arrangement nevnte år.   Foto: Ronald Johansen / iTromsø


– Selv fortsetter du å ta selve joiken til helt nye steder på den nye plata. Er det viktig for deg å utvikle og modernisere denne uttrykksformen?

– Ja, om joiken skal leve videre må vi gi den nye arenaer. At joik er kompatibel med popmusikk er en fordel, samtidig er jeg obs på at dette skaper noen utfordringer. Joik er ikke bare en musikkform, men også en fortellertradisjon. Det er viktig å huske at joiken skal ikke alltid skal være så høytidelig, men er en naturlig kommunikasjonsform blant samer. Dette er en tradisjon jeg ønsker å bevare, men også utvikle.

– Du får ikke tilbakemeldinger fra folk som mener man ikke bør tukle med den tradisjonelle joiken?

– Overraskende lite, egentlig. Jeg har fått utelukkende positiv respons på dette fra de samiske miljøene, som er viktig for meg. Jeg vil være et godt forbilde for unge samer, og bidra til stolthet blant samer.

– Hva skjer med ISÁK fremover, nå som pandemien fører stadig flere avlyste konserter?

– Vi håper i alle fall å få gjennomført en turné i løpet av 2021. Vi har ikke holdt konsert på år og dag, som står i stor kontrast til 2019 hvor vi spilte over hundre konserter. Jeg savner konsertene!

– Skal du markere samenes nasjonaldag på en eller annen måte, selv om konserten som skulle feire dagen i Tromsø nå er avlyst?

– Ja, et eller annet må man finne på, hehe. Det blir spennende å se her i Oslo. Før 17. mai fikk vi god informasjon om hvordan man kunne feire selv om det var pandemi. Nå er det ikke engang nevnt hvordan vi skal få lov til å feire nasjonaldagen 6. februar. Jeg skal uansett pynte meg, og invitere mine venner på middag, avslutter Ella Marie Hætta Isaksen.