Nå kan til og med dårlige vokalister vinne Nobelprisen!

Fjorårets vinner av Nobelprisen i litteratur, Bob Dylan, ble den første musikeren som mottok litterær anerkjennelse i Alfred Nobels navn.
Noen mener Bob Dylan er blant våre beste sangfugler, mens andre synes mannen synger som en kråke. Foto: Wikimedia Commons 

Noen mener Bob Dylan er blant våre beste sangfugler, mens andre synes mannen synger som en kråke. Foto: Wikimedia Commons 

Pussig nok, har Dylan gjentatte ganger blitt kalt en dårlig vokalist – men hvordan måler man egentlig dette?

Ukas Feedback-tema er snåle stemmer, og den ferske prisvinneren har siden platedebuten for 55 år siden opplevd at en rekke kritikere har rakket ned på hans stemmeprakt.

Dette er selvfølgelig bare tullball, da Dylans særegne sangstil har vært et av mannens sterkeste våpen i formidlingen av lyrikken han nå blir hedret for.

Vi kritikere får stadig beskjed om å være mer objektive i våre vurderinger, og mange vil si at Dylan – rent objektivt sett – ikke har mye stemme å skryte av. Disse har heller neppe mye til overs for andre «snåle» vokalister, som Nico, Tom Waits, Ozzy Osbourne eller Lars Lillo-Stenberg.

Hvordan skal man egentlig vurdere noe hundre prosent objektivt? De fleste som har meninger om musikk eller andre kunstuttrykk, har neppe råd til å betale for en gallup der samtlige mennesker på kloden stemmer «god» eller «dårlig» på en gitt vokalist – eller lyst til å regne seg fram til et gjennomsnitt av disse stemmene, for å kunne presentere en helt upartisk konklusjon.

Disse «objektiv-tullingene» har åpenbart ikke forstått, at en sangers primære oppgave er å formidle følelser, og ofte et budskap i tillegg. Det finnes ikke noe fasitsvar på hva som utgjør en god eller dårlig vokalist, men personlighet kan ikke undervurderes. Å forlange at folk skal ha en helt unik stemme, blir for drøyt, men å skille seg ut hjelper som regel på. Å måle alt i antall oktaver, er i beste fall en misforståelse.

Stemmen er riktig nok det mest fysiske instrumentet av dem alle, men sangere er ikke idrettsutøvere, og deres prestasjoner kan ikke bevises ved hjelp av forskning eller matematiske formler. Heldigvis! Tenk hvor ufattelig kjedelig det ville ha vært; å fjerne enhvers personlige smak og vurderingsevne, for å kunne kalle seg objektiv.

Jeg fordrar ikke vokalister som Mariah Carey og Freddie Mercury, men jeg forstår allikevel hvorfor andre kaller dem gode sangere. Av samme grunn ber jeg ikke folk om gi et objektivt svar på hvorfor Lemmy og Ole Paus ligger i toppsjiktet innen sine respektive sjangre.

Det ville ha vært like hensiktsmessig som å melde Olga Marie Mikalsen (fred være med henne) på neste års Idol-konkurranse. Syng med den stemmen du har, sier nå jeg.


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.