Anmeldelse:

«Dette er så forbanna morsomt!»

Lüt må bare settes opp på scener over hele Norge. Vi må utnytte denne vanvittige eksportvaren fra Tromsø.
Markus Danielsen Danjord i Lüt under Buktafestivalen 2017. 
    
      (Foto: Daniel Lilleeng)

Markus Danielsen Danjord i Lüt under Buktafestivalen 2017.  Foto: Daniel Lilleeng

Little Henrik, torsdag
LÜT

Hardcore-scenen i Tromsø har de siste 10-15 årene inneholdt mange høydepunkter, men ingen virker å nå opp til evigaktuelle Lüt. Nå skal jeg ikke påstå at det ene er bedre enn det andre, men CVen til sekstetten i Lüt begynner for alvor å bære frukter.

Finalist i NRKs Urørt-konkurranse, lovpriset av flere programledere i P3 og tilsammen over 100.000 avspillinger på de fire låtene bandet har sluppet online. På torsdagens Bukta-konsert spiller de tre ganger så mange låter enn det de har gitt ut, og vi kan offisielt glede oss til Lüt slipper debutplata i oktober.

Men over til konserten på den alt for lille Little Henrik-scenen. Man kan sikkert argumentere for om Lüt burde blitt plassert på en større scene, men desto morsommere er det for oss i folkemengden. For vokalist Markus Danielsen Danjord er mer sammen med publikum enn bandkameratene oppe på scenen. En etter en får også de andre seg en tur ned i de sporadiske moshpitene, som dannes inne på det intime området.

- Dettan e æ for gammel for, utbryter en mann i 50-årene, som er livredd for å søle øla ut etter et møte med musikerne og fansen, som dytter rundt på hverandre.

Gitarist Viljar Ratama Dunđerović dukket plutselig opp 150 meter fra scenekanten. 
    
      (Foto: Daniel Lilleeng)

Gitarist Viljar Ratama Dunđerović dukket plutselig opp 150 meter fra scenekanten.  Foto: Daniel Lilleeng

 

Bandet åpner med deres siste singel "Boytoy", som setter standarden for allsang-hardcore-musikken til Lüt. Gjennom et 40 minutters sett beviser gutta, som er i 18-20-årene, hvorfor akkurat de får så mye skryt hver gang de holder konsert. Energien, intensiteten og formidlingen står til toppkarakterer på nesten hver eneste låt. Problemet til Lüt er derimot at enkelte låter blir litt anonyme.

Det har ingenting med fremførelsen å gjøre, for samtlige gir jernet fra start til slutt, men kvaliteten på enkeltlåter er rett og slett litt for dårlig og det hele virker litt langtekkelig.

Heldigvis gir gutta flat pedal og reiser seg med en mektig avslutning i singelen "Du vet ingenting", som runder av en meget god konsert, signert Tromsøs ukronede hardcore-sønner.

Hans Marius Mikkelsen 
    
      (Foto: Daniel Lilleeng)

Hans Marius Mikkelsen  Foto: Daniel Lilleeng

 

Selv utvekslet jeg noen ord med en festivalsjef sørfra, som fortalte at han hadde sett de på Slottsfjell i forrige uke.

- Det var mye bedre nå. Lüt på hjemmebane er konge, fortalte han.

Og det tror jeg på. Samtlige seks i bandet storkoser seg, vitser og leker med publikum. Gitarist Viljar Ratama Dunđerović forsvinner og dukker opp 150 meter fra scenen, hvor han ruver over publikum på en container. 

Gutta er unge og bærer kanskje preg av at de har mye mer å gå på. Og det er bra - det hadde vært kjipt om de peaket nå. Vi gleder oss så sykt til fortsettelsen. For dette var forbanna morsomt!

Gi oss mer, Lüt!


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.