Idet Ola Kvernberg inntok scenen i pissregnet i Hildrs bakgård på Skansen, ble jeg skeptisk. Med alle lovordene – og bildene – fra Øyafestivalen fredag i bakhodet, innså jeg at Kvernberg stilte med redusert mannskap i Ishavsbyen denne kvelden.

Denne «budsjettutgaven» inneholdt heldigvis Nikolai Hængsle (bass/gitar) og Erik Nylander (trommer/elektronikk) i tillegg til bandlederen selv. Disse tre overkom nemlig all min opprinnelige skepsis, med en opptreden som var direkte overveldende.

Kvernberg selv bedrev multitasking på høyt nivå, der fela, diverse orgel, gitaren og et stort utvalg duppeditter fikk kjørt seg – flere av dem samtidig. Bandlederen omtalte selv kveldens utgave som «covertrioen Steambox», og etter en lengre musikalsk prolog angrep de virkelig materialet på sitt eneste album som en mannevond dampveivals denne lørdagskvelden.

På tross av at Kvernberg har røttene innen folk og klassisk musikk har han aldri fremstått som noen tradisjonalist. Allikevel kan det virke som om han med Steamdome-prosjektet har fått utløp for noen musikalske lyster som ikke passer inn i noen andre prosjekter. Heldigvis, for jeg har egentlig aldri hørt noe som ligner.

Å finne et navn på denne musikken har jeg ikke evnet før lørdagens konsert. Idet jeg i tanketomt velvære trampet takta, og så på den gyngende folkemassen rundt meg, hadde jeg et eureka-øyeblikk: Dette er dansemusikk.

I det svært romslige Steamdome-formatet er det to ting som er sentrale, spesielt i konsertsammenheng: Stemning og fremførelse. I Steamdomes tilfelle blir «samspilt» en underdrivelse – spesielt siden det som bassist og trommis ikke kan være lett å følge bandleder Kvernberg sine stadige innfall. Forsøk på å beskrive stemingene blir selvfølgelig svulstige, men det var definitivt noen øyeblikk av kosmisk natur.

Mer fysisk musikk enn dette finner man knapt. Som lytter var det bare å lukke øynene og legge seg «på» beaten denne lørdagen. Man ble bare sugd inn i det.

Men neste gang vil jeg se et fulltallig Steamdome. Så det er bare å krysse fingre og tær for et nytt album, og en retur der alle syv medlemmene får et sete på flyet.