Konsertanmeldelse

Halvannen time ren julenytelse i Domkirka

Hekla Stålstrenga trollbandt en fullsatt domkirke med nydelige juletoner.
 
        
            (Foto: Christer Pedersen)

  Foto: Christer Pedersen

Som anmelder må man være måteholden med de skikkelig høye terningkastene. Om man triller toppkarakterer for ofte blir det helt enkelt inflasjon. Men noen ganger er sekseren på sin plass. Som mandag kveld i Tromsø Domkirke der et meget opplagt og spillesugent Hekla Stålstrenga fikk publikum til å le, gråte, mimre, trampe takten og juble.

Tradisjonelt og nytenkende

Det er noe med julesanger. Du skal være nokså modig om du skal tukle med arrangementene, og du må være sikker på at du har evnen til å bære klassikerne om du beveger deg utenfor de tradisjonelle rammene, og prøver å gi dem en personlig vri.

Hekla Stålstrenga har den evnen og den kapasiteten, og det viste de til gagns på mandagens konsert.

Viseskatter som «Nornorsk julesalme», «Det lyser i stille grender» og «Stille natt» ble respektfullt tolket av kvintetten - men fikk samtidig en umiskjennelig «Hekla-touch».

Perfekt ramme

Tromsø Domkirke er et godt konsertlokale for mer lavmælte artister. Man kunne ha fryktet at et så upbeat orkester som Hekla Stålstrenga skulle være for «store» for kirkerommet, men slik var det ikke. Perfekt tunet lyd og meget effektfull lyssetting skapte harmoni mellom musikken og den sakrale stemningen i kirka.

Jeg vil gå så langt som å si at det var en perfekt match - det stemningsfulle og kirkelige - det livaktige og melodiske.

Eksepsjonelle musikere

Julemusikk i kirka passer Hekla Stålstrenga. Den intime settingen i Domkirka viser hvilke eksepsjonelt gode musikere gruppa består av. De tre frontfigurene Tore Bruvoll, Anne Nymo Trulsen og Ragnhild Furebotn får alle sammen demonstrert sine ferdigheter på en måte som blir ekstra tydelig når de kombinerer tradisjonelle julesvisker med fengende folkemusikk. Spesielt Nymo Trulsen får vist frem sitt brede repertoar og sin stemmeprakt når hun beveger seg mellom middelalderstoner, jazz, viser og folkerytmer. Veldig, veldig bra.  

Bak seg har de tre en meget stødig rytmeseksjon i bassist Trond-Viggo Solås og perkusjonist Ole-Jakob Larssen.

Utsolgte konserter

Det er også tydelig at de fem trives veldig godt på hjemmebane. Kontakten mellom artister og publikum er veldig «på», og mellom låtene blir vi underholdt av anekdoter, minner, tanker og funderinger som er både morsomme, ettertenksomme og litt melankolske.

Hekla Stålstrenga er ute på en mer enn tre uker lang juleturné, og her i Tromsø har bandet solgt ut Domkirka ikke mindre enn tre ganger. Dere som har billetter til de gjenstående to konsertene kan bare glede dere. Dette er en skikkelig flott julegave til dere selv.