Ukas låt:

«Like smittsom som svartedauden»

Canadierne kommer! Og de dundrer nedover en islagt «Highway to Hell» i en dritsvær lastebil full av herlig rock.
Aldri har et band sett mer trønderske ut enn Freeways fra Brampton, Canada. 

Aldri har et band sett mer trønderske ut enn Freeways fra Brampton, Canada. 

Ukas låt er «One for the Road» av det til nå ganske ukjente Freeways. I «Ukas låt»-spalten har Feedback hatt for vane å dra frem en tilårskommen evergreen, men denne uka kaster jeg reglene ut av vinduet, og serverer ferskvare fra andre siden av Atlanteren.

Denne snaut fire minutter lange genistreken hørte jeg første gang i høst via den finfine «Radio Fenriz»-podkasten, der landets mest karismatiske svartmetalltrommis dundrer ut deilig død og djevelskap, med enkelte avstikkere utenfor metalsjangerne.

Det canadiske bandet Freeways’ vandrer mer i rock- enn metalgata, og denne låten ble i forrige uke sluppet også på herlig sjutommers vinyl, som del av debutsingelen «Cold Front». «One for the Road», og «Cold Front» for øvrig, mikser de kvasse gitarene fra NWOBHM-æraen med flyten i boogierocken, som blir blandet med rikelige doser av evigaktuelle Thin Lizzy og Blue Öyster Cult.

Låten innledes av et ganske standard boogieriff, men så skjer det: Hårreisende fett gitarspill driver verset framover, mens vokalist Jacob Montgomery viser seg som en rockgud av samme type som bredbeint blottla brystkassa i jernalderen. Montgomery har denne sjeldne x-faktoren enkelte sangere besitter, nemlig en emosjonell kvalitet i leveringa – som i dette tilfellet også løfter selve teksten.

Og, pang! Så kommer refrenget som en flathånd i fleisen, og viser at ekte låtskriverkunst og skamløst tyveri fra rockhistoriens øverste hylle ikke representerer to motsetninger. Disse greiene er like catchy som svartedauden, dog med langt hyggeligere bivirkninger – og etter flere måneder med hyppige gjenhør har jeg på ingen måte blitt lei.

Classic rock har ikke vært så bra siden, eh … den klassiske perioden på 70-tallet. Alle de tre låtene «Cold Front» holder til i toppen av rockens eliteserie. Nå er det bare å glede seg til debutalbumet fra disse kolossalt talenfulle bart- og skinnvestentusiastene.

«O Canada, we stand on guard for thee», sier nå jeg.


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.