Ukas spilleliste:

De 10 skumleste fra det ultimate halloween-bandet

De var punkens svartkledde tegneserieband, men ingen laget halloween-party som Misfits.
Den klassiske Misfits-besetningen (f.v. Doyle, Glenn Danzig og Jerry Only), med deres egne «Devilock»-frisyrer avbildet cirka 1983.   
    
      (Foto: Pressebilde)

Den klassiske Misfits-besetningen (f.v. Doyle, Glenn Danzig og Jerry Only), med deres egne «Devilock»-frisyrer avbildet cirka 1983.   Foto: Pressebilde

På tross av et mildt sagt ambivalent forhold til halloween, er jeg innstilt på å bite i det sure gresskaret, og gjøre det beste utav det.

I år blir det derfor ordentlig halloween i heimen, og da må man ha rett musikk for å skremme de sukkerpsykotiske smådjevlene som er naive nok til å ringe på døra. Og når det kommer til musikken er det ett band som definitivt skviset maksimalt ut av Halloween-sitronen, nemlig New Jerseys kultpunkere Misfits.

Misfits-sjef Glenn Danzig var besatt av okkult litteratur og b-filmer i horror-kategorien, og stappet dette denne svarte massen rett inn i uttrykket og imaget til bandet sitt. «The Evil Elvis» var i tillegg så besatt av halloween at han kalte sitt påfølgende band Samhain, som er navnet på Halloweens pre-kristne forløper.

Posører eller ikke – imaget var viktig! Er man litt slem med Misfits, er det lett å påstå at bandet har solgt flere T-skjorter enn album. Heldigvis er også musikken til Misfits på øverste punkrockhylle. Ellers ville jo hele greia ha blitt totalt latterlig.

Misfits i 1979, før de gikk «total Halloween». 
    
      (Foto: Pressebilde)

Misfits i 1979, før de gikk «total Halloween».  Foto: Pressebilde

Selv uten å ha sett et bandbilde eller platecover med den ikoniske hodeskallemaskoten, er Misfits’ musikalske dragning mot det mørke helt åpenbar. Det blir vel feil å kalle Danzig en gudbenådet vokalist, men hans medfødte instrument var kraftig imponerende.

Bak mikrofonen kombinerte Glenn rollen som hyperaggressiv med klassiske drama queen-trekk. Mannen hadde i tillegg et veltrimmet øre for melodilinjer, som innen punkrocken kun overgås av Joey Ramone.

I 2020, hvor man kan spille inn et album på mobilen sin, fremstår det sykt at Misfits etter debutsingelen gikk fem år uten å få gitt ut en ordentlig plate. De fikk attpåtil to album refusert. To album som inneholdt en bråte låter som i dag regnes som klassikere, etter å ha blitt ugitt «post mortem». Og tror du jaggu ikke at herr Danzig ble gjenforent med Misfits i 2016. Etter over 30 år med masing fra fans ble de lukrative tilbudene fra konsertarrangørene for fristende.

Ironisk nok var det i begynnelsen Misfits laget sin beste musikk – som gjenspeiles i denne spillelista. Glenn Danzig sa farvel til Misfits i 1984, og tok det okkulte inn i parodien med sitt nye band Samhain, som på tross av enkelte kule låter floppet så hardt at musikken i dag ikke engang er å oppdrive på strømmetjenestene.

Goth-Elvisen hadde langt større hell da han gikk solo, og nådde en stjernestatus som må ha vært en svært fjern versjon av den amerikanske drømmen i tida Danzig vaset rundt i obskuriteten med Misfits. Men han laget aldri senere like bra, catchy, energiske eller underholdende låter som i Misfits.

PS. Spillelista inneholder selvsagt ingen Misfits-låter med andre vokalister enn Glenn Danzig. Dét ville jo blitt like dumt som Supremes uten Diana Ross, Stooges uten Iggy – eller Sabbath uten Ozzy.

Da gjenstår det bare å ønske happy (?) halloween – eventuelt en alle tiders allehelgensaften!