Ukas låt:

Anne Nymo Trulsen med supportersang til Nord-Norgebanen: – Man må tørre å være litt politisk

– Nord-Norge nord for Fauske føles mest som en flytebrygge for resten av landet, sier artisten som drømmer om tog til Tromsø.
TOGFORKJEMPER: På sin nye låt slår Anne Nymo Trulsen et slag for Nord-Norgebanen.  
        
            (Foto: Helge Brekke)

TOGFORKJEMPER: På sin nye låt slår Anne Nymo Trulsen et slag for Nord-Norgebanen.   Foto: Helge Brekke

I dag slipper den Tromsø-baserte artisten fra Målselv «Tog mot nord». Dette blir Hekla Stålstrenga-vokalisens første soloslipp siden albumet «Valg» fra 2018.

Anne Nymo Trulsen omtaler den ferske singelen som en supportersang for Nord-Norgebanen.

– Jeg har tenkt at man også må tørre å være litt politisk som artist. Man kan også bruke stemmen sin til noe mer enn underholdning, sier hun.

Trulsens nye låt er skrevet av forfatteren og låtskriveren Brynjulf Bjørklid.

– Brynjulf har sendt meg noen låter med spørsmål om jeg ville spille dem inn, og en annen av hans sanger vil komme på mitt neste album. Teksten i «Tog mot nord» er beskrivelsen av Brynulf som tromsøværing sin drøm om en togreise med endestasjon på Mandelasletta i Tromsdalen.

Brynjulf Bjørklid har i senere år samarbeidet med Tromsøs kanskje fremste jazzsanger Marit Sandvik, og nå altså Anne Nymo Trulsen.

– Bjørklid er vel heller ikke ukjent med å lage supportersanger?

– Nei, han skrev jo i sin tid TIL-sangen for Sverre Kjelsberg. Og litt av målet med «Tog mot nord» er at den skal være lett å huske, og passe godt inn på radio. Jeg blir jo kjempeglad om folk blir gående rundt å synge «Æ drømme om å komme med et tog mot nord», haha!

– Om vi holder oss til fotballterminologien så har vel «Tog mot nord» hatt et par rike onkler i ryggen – som tydeligvis liker både tog og musikk?

– Ja, innspilling, produksjon og lønning av musikerne er betalt av Knut Wilhelmsen (bror til Tromsø-ordføreren, journ.anm.) og Eirik Selbo.

Som forkjemper for etableringen av Nord-Norgebanen håper Trulsen å se realiseringen av togforbindelse mellom Fauske og Tromsø i sin levetid.

– Dette er en kamp som har vært kjempet helt siden 1800-tallet. Selv om Nord-Norgebanen vil koste over hundre milliarder kroner vil det jo bety enormt mye både for gods- og persontrafikken – i tillegg til betydningen for miljøet, sier hun – og legger til:

– Nå føles jo Nord-Norge nord for Fauske mest som en flytebrygge for resten av landet.

Sangeren er vokst opp en gåtur unna den dagens symbolske jernbanestasjon på Olsborg i Målselv, som er avbildet på omslaget av «Tog mot nord».

PLATECOVER: Omslagsbildet til «Tog mot nord» viser den symbolske jernbanestasjonen i Anne Nymo Trulsens hjembygd.  

PLATECOVER: Omslagsbildet til «Tog mot nord» viser den symbolske jernbanestasjonen i Anne Nymo Trulsens hjembygd.  

– Hva er dette slags togstasjon, egentlig?

– Det er en prolog-stasjon som Hilde Sagland på Høgtun laget i 2011. Det er som et venterom for Nord-Norgebanen der en enslig jernbaneskinne venter på å bli knyttet sammen med resten av landet. Det er et sterkt engasjement for dette i Målselv, og hver lørdag i lang tid har Hilde drevet med bålbrenning for Nord-Norgebanen ved brua på Moen

– Hvordan er situasjonen for deg som artist for øyeblikket, og hva tror du om den nærmeste fremtida i disse koronatider?

– Jeg er en allsidig musiker med lærerutdannelse i bunn, og er ikke så bekymret for min situasjon. Jeg har mange bein å stå på, og skal snart ut på juleturné med Hekla Stålstrenga – men etter det må folk gjerne kontakte meg for oppdrag, haha! Ellers håper jeg jo at det bli normale tilstander igjen snart, slik at man kan holde konserter på uteplasser. Jeg savner å snakke med folk, og gi og få klemmer, etter konsertene.