Feedbacks julemusikk-bonanza:

Vi trenger en ny norsk juleklassiker som denne

Emilie Nicolas og Bendik Brenne pynter til jul i ørene dine.
JULEFOLK: Emilie Nicolas og Bendik Brænne bør samarbeide mer i fremtiden, mener Feedbacks anmelder.  
        
            (Foto: Privat)

JULEFOLK: Emilie Nicolas og Bendik Brænne bør samarbeide mer i fremtiden, mener Feedbacks anmelder.   Foto: Privat

Er du gørrlei den samme, gamle julemusikken? Ikke sett fyr på juletreet av den grunn! I dag presenterer nemlig Feedback et utvalg NY julemusikk som alle musikknisser der ute må sjekke ut.

Ukas låt er der for «White Highway» – en sjeldent lun og fin sak. Dette er som å våkne en stille morgen, til en snødekket utsikt. Her er det bare å hente pleddet og kaffekoppen, folkens!

Temaet i denne ikke spesielt «julete» julesangen er savn – noe mange kjenner på i denne høytida som for mange dessverre preges av ensomhet. Duettformatet er skreddersydd for låter som dette. Å få høre to forskjellige innfallsvinkler øker spenningen og dramatikken.

Låtens mannlige karakter, i form av Bendik Brænne, famler rundt i blinde. Emilie Nicolas’ skikkelse er på sin side usikker på om han kisen der ute er verdt et nytt forsøk.

Akkurat som personene i låten fremstår ikke Brænne og Nicolas som et artistpar man nødvendigvis ville ha koblet sammen. «White Highway» ligger langt nærmere Brænnes’ nakne, akustiske ballader enn Nicolas’ elektroniske tilnærming. Men i «White Highway» er samspillet mellom de to så potent og vakkert at jeg håper på flere samarbeid fra disse to.

Sammen med produsent Thomas Kongshavn blåser duoen ut melodisk englestøv gjennom tre og et halvt minutt. Stemmene til Nicolas og Brænne står godt til hverandre. Begge har en naturlig inderlighet i sitt fysiske instrument, og trenger aldri dra på mer enn nødvendig. Strykerarrangementene og det subtile koret er uhyre lekkert, og forsterker den deilige sentimentaliteten i låten.

Om Emilie og Bendiks karakterer finner hverandre i sine reiser langs den snødekte landeveien? De bestemmer seg i alle fall for å prøve. Og hva er vel jula uten håp?

Det er lov å håpe at «White Highway» blir en del av det norske juleklassiker-repertoaret. Det trenger vi nemlig å friske litt opp, synes jeg.