Ukas spilleliste:

Han sang som et vulkanutbrudd – 10 av de beste fra «Wicked» Pickett

I ukas spilleliste hylles den, bokstavelig talt, store stemmen til Wilson Pickett.
SVETT SOUL: Wilson Pickett avbildet i sitt rette element, med en nokså flink herremann også bak gitaren.  
    
      (Foto: Atlantic Records)

SVETT SOUL: Wilson Pickett avbildet i sitt rette element, med en nokså flink herremann også bak gitaren.   Foto: Atlantic Records

Wilson Pickett startet hver dag med et høylytt skrik, ifølge hans artistkollega Don Covay. Det passer bra med kladden. Wilson sang som et vulkanutbrudd allerede som tenåring i front av The Falcons.

Pickett er selve arketypen på en soulshouter. Vi snakker tross alt om mannen som får Joe Cockers røst til å fremstå som Ole Paus med munnbind.

Torsdag ville kruttønna fra Alabama fylt 80 år, og siden hyllester av «Wicked» Pickett mystisk nok er noe av en sjeldenhet er det på sin plass med en feiring i spilleliste-format.

Wilson Pickett skapte ikke bare musikk for kjernepublikummet bestående av afroamerikanske soulfans på 60-tallet. Han skreik, svettet og danset seg også inn i hjertene til stadig nye generasjoner i den hvite arbeiderklassen.

Dette er nok litt av grunnen til at Pickett etter hvert fikk noe av et harry-stempel i visse musikkretser. Låtene hans har blitt planket av de fleste middelmådige barband, og blockbusteren «The Commitments» ga ikke akkurat vår mann mye kred i hipster-kretser.

Men, hvem bryr seg? For mange av oss er Wilson Picketts musikk – og den kraftfulle, eksplisitt seksuelle sørstassoulen han representerte – det ultimate lydsporet når fredagskvelden kommer, og man vil blåse ei lang og tung arbeidsuke ut av hode og kropp.

Og et mer konstruktivt bruksområde for musikk enn nettopp dette, finnes strengt tatt ikke. Vi trenger alle å riste litt på bollesveisen eller halefjæra for å unngå å bli helt psycho.

Innimellom hans egne soulklassikere gjorde Pickett en del tøffe tolkinger av samtidens store rocklåter. Wilsons sprekkferdige rakettversjon av Steppenwolfs «Born to Be Wild» er rock’n’soul som kun matches av hans store inspirator Little Richard sin rabiate versjon av Stones-klassikeren «Brown Sugar».

WICKED PICKETT: Wilson Pickett og Duane Allman forteller her skrekkelig morsomme vitser under innspilling i FAME Studios, Muscle Shoals. 
    
      (Foto: Atlantic Records)

WICKED PICKETT: Wilson Pickett og Duane Allman forteller her skrekkelig morsomme vitser under innspilling i FAME Studios, Muscle Shoals.  Foto: Atlantic Records

Men mannen fra Prattville, Alabama var ikke bare en villbasse. Han sang R&B-ballader nesten like bra som kongen av formatet, Otis Redding. Hør bare «I’m In Love» og «That’s a Man’s Way».

Gospe, doo wop, R&B, soul, blues, rock og funk – Wilson Pickett var som skreddersydd for alt dette. Men da discoen kom snikende utover 70-tallet, var løpet kjørt. Som artist passet Wilson perfekt i en jumpsuit, ikke den klassiske Travolta-dressen.

Å plukke ut kun 10 låter fra denne sanne legenden er en nådeløs oppgave, men man kan alltids fylle på med egne favoritter. Ha uansett ei strålende musikkhelg, og rist litt ekstra på ræva for Wilson Pickett!