Röyksopp besøker venner i Tromsø

Dette bildet fra 2003 er det første vi har av Röyksopp i konsertsammenheng i byen. Og det måtte gode venner til å få dem hit.
OVERRASKELSE: Tenk å få Röyksopp til å spille på bursdagen din? Det fikk et heldig bursdagsbarn oppleve på Kaos i oktober 2003. Foto: Jon Terje Eiterå 

OVERRASKELSE: Tenk å få Röyksopp til å spille på bursdagen din? Det fikk et heldig bursdagsbarn oppleve på Kaos i oktober 2003. Foto: Jon Terje Eiterå 

Stedet er Kaos og lokalet er fullt. Ordentlig fullt. Svein Berge og Torbjørn Brundtland er visstnok tilbake i byen.

– Jeg kan ikke huske om vi annonserte konserten i det hele tatt, sier musiker og DJ Kolbjørn Lyslo til iTromsø, vel 12 år senere.

Barndomsvenn

Som barndomsvenn av både Berge og Brundtland var han en av dem som hadde fått til slike storslagne gjester denne oktoberkvelden.

– Det var vel en i gjengen som hadde bursdag også kom de oppover for å spille, fortsetter han.

Selv om de to röyksoppene kjente hverandre fra før av, var det ikke før de flyttet til Bergen at bandet oppsto.

Suksess

I 1999 ga de ut sin første singel, «So Easy». Da begynte ryktene å gå og allerede med deres første plate, «Melody A.M.» kom suksessen og den internasjonale oppmerksomheten. Under Spellemannsprisen i 2002 stakk de av med seieren i kategoriene årets elektronikaskive og årets musikkvideo. Samme året fikk de Alarmprisen for beste popskive, house/ techno-skive og låt. De mottok også Tromsø kommunes kulturpris Ærespris, men aller gjevest det året var kanskje prisen de fikk på MTV Awards for beste musikkvideo for låten «Remind Me».

Ikke første konsert

– De var jo allerede et etablert navn da de spilte på Kaos denne kvelden og ikke var det første gang de spilte i byen heller, sier Lyslo.

Han anslår at de også spilte på arrangement for Tromsø internasjonale filmfestival og på utestedet Solid rundt 2000. Dette var altså før de slo ordentlig gjennom.

Nr. 1, nr. 1, nr. 1 ...

Resten av Röyksopps historie er vel relativt kjent. «Melody A.M.» forsvant ikke fra salgslista før i 2003. Da hadde den ligget der i 61 uker. Skiva «The Understanding» (2005) lå på samme liste i bare 35 uker. Deretter følger Junior (2009) med 29 uker, Senior (2010) og «The Inevitable End» (2014) med henholdsvis seks uker hver. Alle skivene deres har nådd førsteplass.

Ingen på Kaos i 2003 kunne vel ha forestilt seg en slik suksess og ikke spilte det noen rolle. Publikum var møtt opp for å få med seg et elektronikaband fra Tromsø som virkelig var i ferd med å få vind i seilene.

Et tromsøband?

Som da tar oss tilbake til det evinnelige spørsmålet: Er nå egentlig Röyksopp et Tromsø-band?

– Elektronikamiljøet er ikke så opptatt av hvor man kommer fra, men de er vel et Bergens-band fra Tromsø, sier Lyslo og ler.

Ifølge Ørjan Holstad som jobbet ved Kaos i 2003 vanket mange fra det såkalte elektronikamiljøet på utestedet hans.

Styrte showet

– De styrte stort sett alt av slike kvelder selv. Vi ga dem et rammeverk, men hadde ellers lite med arrangementene å gjøre. Det var vel derfor de ble så bra, sier Holstad med en god latter.

Det siste vi så av Röyksopp her i byen var under årets RakettNatt. Da ble de omtalt som «helter» her i avisa og konserten kronet som festivalens høydepunkt.

Röyksopp er kanskje et bergensband, men elektronikabyen Tromsø er fremdeles barndomshjemmet deres.