Ble utestengt fra Mydland

Festivalarrangørene Robert Dyrnes og Hogne Rundberg ble utestengt fra Mydland etter å ha kjøpt grisehoder til konserten med «Mayhem».
UTESTENGT: Robert Dyrnes, et grisehode, og Hogne Rundberg skulle sammen sørge for at metallrockerne i «Mayhem» fikk sine sære ønsker oppfylt. Grisehodene, fire til sammen, ble hentet hos Mydland. Etter at Mydland fikk nyss om saken, ble Rundberg og Dyrnes utestengt.Foto: Jon Terje Eiterå 
        
            (Foto: Jon Terje Eiterå)

UTESTENGT: Robert Dyrnes, et grisehode, og Hogne Rundberg skulle sammen sørge for at metallrockerne i «Mayhem» fikk sine sære ønsker oppfylt. Grisehodene, fire til sammen, ble hentet hos Mydland. Etter at Mydland fikk nyss om saken, ble Rundberg og Dyrnes utestengt.Foto: Jon Terje Eiterå  Foto: Jon Terje Eiterå

Vi må tilbake til 20. oktober 2001, når forløperen til Buktafestivalen, Polar Music Festival, gikk av stabelen på Driv. Den gangen sto satanrockerne i «Mayhem» på scenen. Kravene var sære, men enkle. Grisehoder var et must på scenen.

Utestenges

Arrangørene i PMF, Robert Dyrnes og Hogne Rundberg visste råd, og gikk til nærmeste kjøttforhandler, nemlig Mydland.

LES OGSÅ: Husker en forfyllet fiskemiddag

Da iTromsø ringte til Mydland for å høre hva de syntes om saken, var ikke tilbakemeldingen veldig hyggelig.

– Dette var rystende opplysninger. Jeg hadde da aldri drømt om noe slikt. Det er rett og slett upassende å bruke grisehoder på den måten, jeg kjenner hårene reise seg på kroppen. Slikt kaller jeg blasfemi. Hadde jeg, eller noen andre her på huset, visst at grisehodene skulle brukes på denne måten, ville jeg stoppet salget tvert. Disse kundene som har handlet grisehodene er ikke velkomne i butikken lenger, fortalte en forbannet Hans-Henrik Mydland, som var daglig leder ved kjøttforretningen i 2001.

Sirkus til folket

Arrangørene, som hadde lokket storbandet «Mayhem» til Tromsø, tok derimot ikke beskjeden fra kjøttforhandleren så tungt.

– Vi vil gi sirkus til folket, sier Rundberg, som den gangen fikk støtte av Dyrnes.

– Klart dette bandet ønsker å sprenge grenser. De vil fremheve noe avskyelig, provoserende og stilrent. I tillegg til grisehodene har de også meldt fra om at de trenger tolv meter med piggtrådgjerde, gliste Dyrnes.

LES OGSÅ: Landet i Tromsø uten sceneshow og instrumenter

Høylytt show

iTromsøs journalist, som dekket konserten dagen etter avisoppslaget, fikk virkelig oppleve hvor hardt «Mayhem» kan spille, selv nord for polarsirkelen med 350 tilskuere til stedet.

– Den heftige stemmebruken var mer enn lydanlegget tålte, og det skjemte lyden en del. Volumet var imidlertid så høyt og fansen så engasjerte at lydproblemene ikke la noen demper på stemninga, skrev Charlotte Danielsen 22. oktober i iTromsø.

LES OGSÅ: Motörhead sjokkerte Tromsø

– Mayhem er nemlig beryktet for sine ekstreme sceneopptredener, og fansen fikk det de kom for. To av grisehodene fra Mydland sto på staker med piggtråd surret rundt stakene. Vokalist Maniacs hvit- og svartmalte ansikt utstrålte aggresjon. Han viklet piggtråden rundt armene, og rev og slet til blodet silte. Sammen med trommeslager Hellhammer, gitarist Blasphemmer og bassist Necrobutcher ga han alt på den rundt en time lange konserten, skriver Danielsen.

– Jævlig rått

En av dem som satte stor pris på konserten var Roger Westgård, som nok hadde øresus i noen dager etter konserten.

– Jævlig rått! Dette er så bra, fortalte Westgård i 2001.

– Mayhem uttrykker seg på en måte som mange oppfatter som ekstrem. Det er ikke alle som takler det. Men de er som artister i et teater. De tar sterkt avstand fra satanisme og nynazisme, det er det ekstreme i musikken som er den viktigste faktoren. Mayhem er spesielle på scenen uten at det finnes noe vondt i dem, fastslo Westgård.


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.