Samlet Tromsø på musikalsk bussrute

Tromsøbandet «Rute 26» med Jørn Hoel i spissen fenget tromsøværingene med sin originale rhythm'n'blues med nordnorske tekster.
FAVORITTSTED:

FAVORITTSTED: "Rute 26" fotografert på sitt stamsted, Prelaten, rundt 1980. Fra venstre Per Furøy, Bjørn H. Gulbrandsen, Roy Skog, Jørn Hoel og Gøran Hellstrand. Gitarist Kjell Amundsen var ikke tilstede da bildet ble tatt. Arkivfoto. 

Dagens rute 26 går fra Giæverbukta over Elverhøy til sentrum og videre til Tromsdalen. Den er det ingen som har laget en sang om, mens Per Furøy, en av «Rute 26» (og da snakker vi om bandet) sine grunnleggere, har skrevet en låt om gamle rute 26 som gikk over Håpet og Mortensnes.

LES OGSÅ: Jørn og Steinar ble lurt for betalingen

Nordnorske forhold

– Vi sang om nordnorske forhold på nordnorsk. På repertoaret sto både egne låter, originale rhythm'n'blues-låter og låter vi hadde oversatt til nordnorsk. Jeg tror det er en av grunnene til at folk kom for å høre oss. Og vi startet alle konsertene våre med «Rute 26» som var basert på «Route 66», sier Jørn Hoel til iTromsø i dag, vel 35 år siden Rute 26 ble oppløst.

Bandet oppsto på slutten av 70-tallet og ble startet av bassist Per Furøy sammen med gitarist Kjell Amundsen og trommeslager Gøran Hellstrand. De spurte Hoel som på den tiden hadde en duo med Steinar Albrigtsen, om han ville synge for dem. Etter hvert kom også Roy Skog på fløyte og perkusjon og Bjørn H. Gulbrandsen på piano.

LES OGSÅ: Comebacket som aldri ble noe av

Magisk, lite lokale

– Det er klart det var et kick å bli spurt. Det var for min del en flott utdannelse hvor jeg fikk anledning til å prøve ting jeg ikke hadde gjort tidligere.

«Rute 26» spilte ofte på Prelaten. Det var ikke tilfeldig.

– Vi var veldig glade i Prelaten. Det er noe magisk med det tette, lille lokalet hvor alle dine kjente har samlet seg for å høre på deg.

Selv om både musikk- og ungdomsmiljøet i Tromsø på denne tiden var sterkt preget av punken, fant likevel «Rute 26» et lydhørt publikum. Mye på grunn av deres lokalpolitiske engasjement og kampen for Ungdommens hus. Et eksempel på dette engasjementet var deres coverversjon av Sham 69s «If the Kids are United» (1978). På nordnorsk ble den hetende «Hvis de unge står i lag». Andre linje lyder «skal vi knuse dæm en dag».

LES OGSÅ: Motörhead sjokkerte Tromsøl

Gilberts favorittband

– Ellers var ikke motsetningene miljøene imellom like brutalt som i tjukkeste London og vi syntes det var like artig å spille i begge leire. Vi sang om det som falt seg naturlig og vi ønsket å markere vår mening.

De må de ha lyktes i. Da Mads Gilbert i et ganske nylig radiointervju ble spurt om sitt favorittband, var svaret klart.

«Rute 26».

Med de påfølgende oppklaringer det førte med seg. At NRKs journalist ikke hadde hørt om bandet var kanskje ikke rart. De ble nemlig oppløst rundt 1981 på grunn av «musikalske uenigheter».

LES OGSÅ: Husker en forfyllet fiskemiddag

Gjenforening?

– Vi prøvde oss på en ny konstellasjon en stund, men det ble bare rot på grunn av flere forskjellige fraksjoner. Jeg prøvde å få med meg bandet da jeg fikk platekontrakt, men da det ikke lot seg gjøre, ble vi løst opp.

Hoel debuterte med «Ubarbert» i 1982.

Ifølge Hoel har deres gamle fans bare vært tilfeldigheter unna en gjenforening av «Rute 26».

– For 2–3 år siden var det snakk om det, men det ble aldri noe av. Vi overrasket imidlertid Per på en bursdagsfest med å stille opp som «Rute 26». Et comeback er uaktuelt, men det hadde vært artig å treffes for å spille igjen. Kanskje både for oss og for publikum, avslutter Hoel.

Da vet vi hvem som står fremst foran scenen, akkurat som i gamle dager.