Libido Link:

Full konfrontasjon med Oslos musikkpoliti

Etter en NRK-dokumentar havnet tromsøbandet Libido Link i tottene på BEAT-redaktør Tom Skjeklesæther. Det er ikke alltid like lett å være innflytter.
LIBIDO LINK: Lillian Olsen (til venstre) og Elin Barosen ser ut til å kose seg på scenen i et eller annet konsertlokale i hovedstaden. I bakgrunnen skimter vi Anne Edvardsen. Foto: Leif Gabrielsen 

LIBIDO LINK: Lillian Olsen (til venstre) og Elin Barosen ser ut til å kose seg på scenen i et eller annet konsertlokale i hovedstaden. I bakgrunnen skimter vi Anne Edvardsen. Foto: Leif Gabrielsen 

– På kvinnedagen 8. mars scoret NRK-TV full pott i alle negative kategorier. Godt og vel en halv times sammenhengende vrøvl produsert av NRK Nord-Norge om gruppa Libido Link, skriver Tom Skjeklesæther i BEAT, april 1987.

Sippete klisjeer

Innflytterbandet Libido Links store synd var å «lire av seg sippete klisjeer om plateselskapenes udugelighet og Oslo som en mafiastyrt by som ikke vet å prise innflytternes geni». Skjeklesæthers dom over bandet var ikke nådig.

– En kvartett bestående av tre jenter og en gutt som til sammen låt renset for musikalitet, grunnleggende spilleferdigheter og sjarm, skriver han videre.

Libido Link besto av Lillian Olsen (gitar og vokal), Elin Barosen (bass), Jens Bjørnar Jensen (gitar) og Anne Edvardsen (trommer). Å si at de var blottet for spilleferdighet, var kanskje en overdrivelse. De hadde i hvert fall erfaring nok. De tre jentene hadde spilt sammen i punkbandet Fandens Oldemor (1980-83), mens Jens Bjørnar Jensen hadde spilt i populære Fetter Anton. De startet Libido Link i 1985 og flyttet til Oslo, slik mange håpefulle musikere gjør.

LES OGSÅ: Mari overrasket og stilnet Tromsø

Fast i drivisen?

Olsen tok kritikken fra BEAT med knusende ro:

– Avisa er kjent for sin useriøse og råtne journalistikk. Vi er ikke den første gruppa som blir myrdet av BEAT, sa hun til «Tromsøs» musikkorrespondent i 1987, Rune Blix Hagen.

Også produsenten bak dokumentaren «Lykken er å kunne artikulere sin sorg», Jan Ottar Bjørklund, fikk passet sitt påskrevet av Skjeklesæther.

– At programmet i tillegg til den rent kunstneriske fiaskoen var laget av en som må ha sittet fast i drivisen de siste 7–8 åra gjør ikke saken bedre.

LES OGSÅ: Fra Det glade vanvidd til Nordens Paris

Russeavis

Bjørklund avfeide kritikken som «blottet for belegg og begrunnelse».

– Dette er russeavisjournalistikk. De er festlige, morsomme og kvikke i formen, var hans kommentar.

Da Feedback nylig tok kontakt med Elin Barosen ble det klart at Skjeklesæthers bredside ikke gikk inn på dem.

– Vet du, jeg husker ikke den saken, sier Barosen og ler.

Ikke så den ut til å ha gjort noen skade heller.

– Vi hadde mange spillejobber, både i Oslo og Tromsø, og turnerte også på Vestlandet.

17. november 1990, skriver «Tromsø» om bandets debutplate, «Gatelangs».

– Det har gått lang tid før vi gikk i studio for å spille inn LP, og vi føler at vi nå var godt modne for denne plata. Musikalsk har vi utviklet oss mot mer sangbare sanger samtidig som vi har ryddet opp i de musikalske rekkene og fått et mer helhetlig preg, sa Olsen til Helge Matland i den anledning.

LES ALLE Feedbacks musikkminner

Bandet platedebuterte imidlertid allerede i 1988 med singelen «Blå natt» og bidro til samleplata «Blitz Hits» (1988) som samlet band fra Blitzhuset i Oslo.

– Vi øvde i kjelleren på Blitz og hadde flere konserter der. Vi hadde god kontakt med folka der.

Men øvingsrom og spillejobber er ikke alltid nok. Rundt 1991 bestemte Libido Link seg for å trekke inn årene.

– Da begynte medlemmene å flytte på seg. Selv var jeg høygravid og det ble vel litt for mye oppbrudd. Å være i et band er likt et ekteskap hvis man skal satse slik vi prøvde. Det forplikter, men for oss smuldret det bare bort.

Barosen og Olsen bor fremdeles i Oslo, mens Jensen flyttet hjem til Tromsø. Osloværingen Edvardsen bor nå på Tjøme.

SE OGSÅ: «Lykken er å kunne artikulere sin sorg» på NRK (ekstern lenke)


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.