Musikkminnet: «Hardest Working Band in Show biz»?

Tromsø ble «funkifisert»

«Ladies and Gentlemen, from Oakland, California–Tower of Power». Slik ser bandet selv helst at annonsøren åpner konserten deres. Deretter går teppet opp for en maktdemonstrasjon av de sjeldne. Så også i Tromsø i 1993.
FUNKIFIZE: Vi vet ikke helt hvilke låter som sto på spillelista lørdag 20. mars 1993, men man funkifiserer ikke en hel by uten låta

FUNKIFIZE: Vi vet ikke helt hvilke låter som sto på spillelista lørdag 20. mars 1993, men man funkifiserer ikke en hel by uten låta "You Got To Funkifize". Foto: Ulf Sverresvold 

Første gang Tower of Power spilte i byen, 3. juli 1990, hadde konsertarrangør Kent Vikbjer følgende beskrivelse:

– Dette er det største som har skjedd på konsertfronten i Tromsø siden a-ha spilte i byen.

Lørdag 20. mars 1993 spilte de på Fokus igjen og denne gang var «Tromsø» på plass.

Stormet nesten scenen

– Ingen tvil om at Tower of Power har sitt store og entusiastiske publikum her i byen. Fullsatt sal og topp stemning skulle tyde på det, skriver «Tromsøs» Ulf Sverresvold i avisa den 22. mars 1993.

Ifølge Sverresvold var det flere ganger bare så vidt at bandet ikke fikk invadert scenen av entusiastiske tromsøværinger.

Kent Vikbjer husker et band i toppform.

– Det var jævlig bra! Ei fantastisk blåserekke! Og bandet var godt fornøyde. Bra med folk og knirkefritt arrangement, sier Vikbjer til iTromsø.

Fingerstyle funk

Sif Vik, nestleder i Tvibit og bassist, var på Fokus den kvelden.

– Som bassist hadde jeg jo lyst til å se Francis «Rocco» Prestia med sin spesielle spillestil live. Det var veldig masse trøkk! Også spilte de alle låtene vi kunne!, sier Vik til iTromsø i dag.

Prestia har en utpreget rytmisk tilnærming til bassen og er kjent for sin «fingerstyle funk» hvor han blant annet demper strengene lett med venstrehånda for å få en mer perkussiv lyd.

– Tower of Power er jo et flinkisband som musikere ofte liker og var derfor populært blant musikervennene mine på Kongsbakken. De samme vennene hadde også coverbandet Don Quijote and the Horny Goats som spilte flere Tower of Power-låter.

Glemte billetten

Vik husker imidlertid opptakten til konserten like godt som hovedattraksjonen.

– Den helga arrangerte Tromsø Folkeskoles Musikkorps, som vi spilte i da, øvingshelg på ei distriktsskole, så vi store i korpset kjørte tilbake til Tromsø for å få med oss konserten. Det var en lang kjøretur. Og da vi kom fram oppdaget min gode venn og (nå) kollega Christian Hyld at billetten lå igjen på skolen. Da måtte han kjøpe ny billett, sier Vik. Med et aller så lite snev av skadefryd?

– Christian Hyld, var det verdt det?

– Ja, absolutt! Vi hadde øvingshelg på Tromvik skole og kjørte i livsfare på vinterglatte veier, men vi skulle se den konserten. Vi var superfans!, sier Hyld som også spilte i blåserekka til Don Quijote and the Horny Goats.


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.