Husbandet Berthy’s på Grand:

Svensker som nektet å spille ABBA

På 70-tallet hadde ethvert utested med respekt for seg selv sitt eget husband. Grand hotell hyrte svenske Berthy’s som elsket å spille i Tromsø.
GOD PÅSKE: Dette bildet av Berthy’s passer vel godt i disse påsketider? Fra venstre ser vi «Sven-Arne (bas), Leif (gitarr, sång), Lars-Bertil (trummor, sång), Björn (orgel), Robert (gitarr, sång).» Foto: Per Kinde/ Svenskadansband.se 

GOD PÅSKE: Dette bildet av Berthy’s passer vel godt i disse påsketider? Fra venstre ser vi «Sven-Arne (bas), Leif (gitarr, sång), Lars-Bertil (trummor, sång), Björn (orgel), Robert (gitarr, sång).» Foto: Per Kinde/ Svenskadansband.se 

I januar 1977 begynte de å spille på Grand, og gitarist Robert Nilsson så fram til en måned på Tromsøya.

– Norge er et fint land å spille i, og Tromsø i særdeleshet. Ikke fordi vi tjener bedre her. Selv om våre honorarer er gode nok, blir utgiftene større enn i Sverige. Men publikum er fint – og det setter vi pris på. Derfor kommer vi også gjerne igjen, sa den høflige og tydeligvis veloppdratte svensken til «Tromsøs» Arne Blix den 26. januar 1977.

Belastet rykte

Band som Berthy’s har en belastet historie og ikke minst et belastet rykte! Bildet ovenfor fant vi for eksempel på svenskadansband.se. Blix kaller dem et «restaurantorkester» (noe det tydeligvis gikk 13 på dusinet av i Gøteborg hvor Berthy’s konkurrerte med 300 andre slike band). Andre kaller dem danseband, mens andre igjen kaller det «taffelmusikk». Men Berthy’s var tydeligvis ikke som andre taffelmusikkorkestre.

LES OGSÅ: ASA og Sverre fant tonen igjen

Utgått på dato?

– Hvorfor skal vi spille musikk som alle har i bedre versjoner på plate? Nei, vi har ikke de siste hitmelodiene på vårt repertoar. Som regel er det umulig å fremføre på en måte som kan sammenlignes med originalen. I stedet har vi plukket ut melodier som vi mener egner seg godt for live-fremføringer, og da gjerne låter som har sett sine «beste dager». Men tro ikke de er mindre populære for det, sa Nilsson.

Ikke skal vi krangle med hr. Nilsson, men hvis du må lete på den måten etter låter er det vel mye som tyder på at de ikke var så populære i utgangspunktet.

LES OGSÅ: Norgesvennene Nazareth

Spiller ikke ABBA

Ifølge Nilsson er bandet hans rockere innerst inne. (Feedback minner våre lesere om hvilket nettsted vi fant bildet på). På spørsmål om Berthy’s musikalske preferanser, svarer nemlig Nilsson:

– Rock og 60-tallets hit. Hovedsakelig i alle fall. Og tro meg, det kan bli et repertoar som er like engasjerende som å fremføre melodiene alle diskotek spiller døgnet rundt.

Og på et annet punkt benektet Nilsson sin egen bakgrunn. Det gjør han for å ivareta sin egen musikalske integritet.

– Vi er fra Sverige, men spiller ikke en eneste ABBA-låt. Det er ikke mange som gjør det i dag. Vi har ikke helt skjønt vitsen med å fremføre halvgode ABBA-versjoner.

Der skal vi være enig, hr. Nilsson og jeg.

LES ALLE Feedbacks musikkminner.


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.