Go-Go-Gorbatsjov:

Glasnostrockerne Modest

I 1989 ble det russiske bandet Modest det første sovjetiske bandet som spilte i Tromsø.
SJELDENT BESØK: Tomara og Vladimir Kapsha i det moldavisk-russiske bandet Modest som besøkte Tromsø september 1989. Vi vet ikke om bildet er tatt på Middagskjelleren eller Nobile. Foto: Helge Matland 

SJELDENT BESØK: Tomara og Vladimir Kapsha i det moldavisk-russiske bandet Modest som besøkte Tromsø september 1989. Vi vet ikke om bildet er tatt på Middagskjelleren eller Nobile. Foto: Helge Matland 

– Dette er stort, ja, historisk. Vi får lov til å være verter for den første konserten med et sovjetisk band her i Tromsø. Russisk rock har så godt som vært fraværende her i landet til nå, sa Asbjørn Dahl ved nå nedlagte Middagskjelleren til «Tromsøs» Helge Matland den 16. september 1989. Middagskjelleren var et av to spillesteder Modest hadde ordnet seg når de først var i Tromsø. Det andre var Nobile.

Utenkelig?

Skal vi være helt ærlig er vel russisk rock fremdeles fraværende her i landet, men i 1989 var både arrangører og bandet selv glade for det de hadde fått i stand.

– Dette ville vært utenkelig for bare et par år siden. Vårt besøk i Tromsø og turneen videre nedover i Norge kan trygt sies å være et resultat av den glasnost-politikken som blir ført i Sovjet, mente fiolinist Tomara Kapsha.

Russisk rock er ikke som vestlig rock (som vel kan være en av grunnene til at den er så fraværende), men likevel maktet Modest «å feste grepet på et vestlig rockepublikum i Tromsø».

LES OGSÅ: Tromsø-bandet konfronterte Oslos musikkpoliti

Mange stilarter og epoker

– Det er bare en ting som ergrer meg. Jeg skulle så gjerne forstått tekstene, skrev Matland i sin anmeldelse den 19. september.

– Gitaristen, vokalisten og komponisten Vladimir Kapsha har hentet elementer fra mange stilarter og epoker. Sein 60-talls og tidlig 70-tallsrock var brakt sammen med innslag fra nyere rock. Dette ble ispedd noen dråper fra den klassiske musikkens verden, skrev han videre og trakk fram de klassisk skolerte musikernes «overraskende harmonier og disharmonier» og «vekslingene i tempo og rytme».

LES OGSÅ: Norgesvennene Nazareth

Vanskelig å definere

– Modests sammensetning er utradisjonell i forhold til nyere vestlig rock. Et band med fele og fløyte som sentrale instrument i tillegg til gitar, bass og slagverk må nødvendigvis lyde annerledes.

Matland mente også at det var godt å se at «grensene til rockens verden stadig utvider seg».

– Det skjer heldigvis ikke bare ved at vestlig rock eksporteres til øst hvor den slukes og fordøyes uten besvær slik den lenge har gjort. Modest viser at sovjetiske rockemusikere kan gi noe tilbake til vest.

Matland som slet veldig med å sjangerbestemme Modests musikk, måtte til slutt spørre bandet selv.

– Det er nok lettere for oss å spille musikken enn å definere den, svarte Kapsha.

LES ALLE Feedbacks musikkminner

SELF MADE: Modest i Storgata i Tromsø i september 1989. Hit kom de seg med egen hjelp, men anerkjente at glasnost-politikken nok hadde sitt å si. Foto: Helge Matland 

SELF MADE: Modest i Storgata i Tromsø i september 1989. Hit kom de seg med egen hjelp, men anerkjente at glasnost-politikken nok hadde sitt å si. Foto: Helge Matland