Nyheten om Trygve Hoffs uventede dødsfall kom som et sjokk på hele Nord-Norge. Han døde av hjertesvikt på Buskerud Sentralsykehus i Drammen hvor han var lagt inn for en hofteoperasjon.

«Uværet fra Rognan»

– Kem e det som har spellejobb i Berlevåg fredag, lage ei plate i Tromsø i helga, og som starte et amatørteaterseminar på Dønna mandag og som innimellom har skrevet to-tre nye viser, arrangert «Nordlandsnetter» for blandakor og skolekorps? Det kan ikke være andre enn Trygve Hoff. ’Uværet fra Rognan’, har Ragnar Olsen sagt om sin kollega.

– Jeg sitter igjen med en tomhetsfølelse ... Du føler deg liksom snytt når en så god arbeidskollega og dyktig musiker blir borte, sa Jørn Hoel til «Tromsø» den 5. desember 1987. Det som skulle være et portrettintervju av Hoel, ble preget av Hoffs bortgang. Kanskje ikke så merkverdig da Hoff har hatt en enorm betydning for Hoels karriere; To av hans signaturlåter, «Har en drøm» og «Ei hand å holde i», er begge signert Hoff.

Én måned senere lanseres Trygve Hoffs Minnefond.

Ekstra ekstrakonsert

– Trygve Hoff døde bare så altfor tidlig, og vi var flere som mente hans navn burde udødeliggjøres på en eller annen måte, fortalte Ulf Jensen, leder ved Kulturhuset, til «Tromsø» den 2. januar 1988.

Minnefondet skulle sparkes i gang med en konsert i Kulturhuset i Tromsø den 12. og 13. februar 1988. Billetter ble revet bort og Kulturhuset måtte legge til en ekstrakonsert. Og deretter enda en ekstrakonsert. Lørdag 13. februar skulle bli en eksepsjonelt travel dag for artistene med tre konserter på rad.

«Tromsø» var til stede på åpningskonserten. Der var det trangt.

Artister i kø

– Folk omtrent satt, sto og lå overalt. Langt flere enn de 600 Storsalen skal kunne romme. Og følgelig var applausen rungende da Nordnorsk Visegruppe fikk æren av å ta løs showet, skrev Trond H. Bendiktsen den 13. februar.

Siden gikk det slag i slag med Oluf, Sissel Kyrkjebø (fem av 12 låter på debutplata «Sissel» (1986) hadde tekster fra Hoffs hånd), Halvdan Sivertsen, Jørn Hoel og Tove Knutsen, barnekoret Treklang og konferansier Lars Andreas Larsen. Svein Gundersen, en av Hoffs samarbeidspartner – blant annet på «Ei hand å holde i» – var også sentral både før og under konserten.

Inntektene fra konserten, samt gaver fra blant andre kunstneren Karl Erik Harr og offentlige tilskudd, ble Minnefondets grunnkapital. De deler årlig ut en pris til personer eller grupper som arbeider med kulturarbeid i Trygve Hoffs ånd. Tidligere har den gått til Norsk Revyfestival (1989), Bente Reibo (2000) og Henning Sommerro (2013). I år gikk den til Erling Riibe Ramskjell (også kjent som «Æ»).

LES ALLE Feedbacks musikkminner