Trygve Henrik Hoff (1938-1987):

Solgte ut Kulturhuset fire ganger

I år er det 30 år siden hele Nord-Norges Trygve Hoff gikk bort – så altfor ung. Bare noen måneder senere samlet artister fra hele landet seg i Kulturhuset for å hedre hans minne.
LANGT FRA KULTURHUSET: Selv om artikkelen tar for seg hvordan minnet om Trygve Hoff førte til fire utsolgte forestillinger, velger vi å minne ham på denne måten: historiefortelleren i sitt rette element, foran et (etter hvert) oppmerksomt publikum fra ei eller anna skole i vårt langstrakte land. Hoffs backingband består av selveste Jan Arvid Johansen som nylig gikk bort (til venstre), Odd Arvid "Odda" Eilertsen og Konrad Kaspersen. Arkivfoto 

LANGT FRA KULTURHUSET: Selv om artikkelen tar for seg hvordan minnet om Trygve Hoff førte til fire utsolgte forestillinger, velger vi å minne ham på denne måten: historiefortelleren i sitt rette element, foran et (etter hvert) oppmerksomt publikum fra ei eller anna skole i vårt langstrakte land. Hoffs backingband består av selveste Jan Arvid Johansen som nylig gikk bort (til venstre), Odd Arvid "Odda" Eilertsen og Konrad Kaspersen. Arkivfoto 

FRA TROMSØ TIL HARSTAD: Som man ser likte Trygve Hoff seg godt blant barn og ungdom. Her holder han barnetime i Harstad bibliotek, november 1982. VI kjenner igjen kontrabassist Konrad Kaspersen helt til høyre, men har ikke lyktes i å identifisere de to andre. Foto: HT-arkivet  (Foto: Harstad Tidende)

FRA TROMSØ TIL HARSTAD: Som man ser likte Trygve Hoff seg godt blant barn og ungdom. Her holder han barnetime i Harstad bibliotek, november 1982. VI kjenner igjen kontrabassist Konrad Kaspersen helt til høyre, men har ikke lyktes i å identifisere de to andre. Foto: HT-arkivet  Foto: Harstad Tidende

BESTEMOR: TRygve Hoffs bestemor, Rekka Lund. Foto: Privat/ lånt til oss av Ovesen.  (Foto: Privat)

BESTEMOR: TRygve Hoffs bestemor, Rekka Lund. Foto: Privat/ lånt til oss av Ovesen.  Foto: Privat

FAR OG SØNN: På baksiden av dette bildet står det "Trygve Hoff" og Ståle Hoff". Arkivfoto 

FAR OG SØNN: På baksiden av dette bildet står det "Trygve Hoff" og Ståle Hoff". Arkivfoto 

NTB: Dette bildet akkompagnerte artikkelen om NTBs dødsmelding. 

NTB: Dette bildet akkompagnerte artikkelen om NTBs dødsmelding. 

1 / 5

Nyheten om Trygve Hoffs uventede dødsfall kom som et sjokk på hele Nord-Norge. Han døde av hjertesvikt på Buskerud Sentralsykehus i Drammen hvor han var lagt inn for en hofteoperasjon.

«Uværet fra Rognan»

– Kem e det som har spellejobb i Berlevåg fredag, lage ei plate i Tromsø i helga, og som starte et amatørteaterseminar på Dønna mandag og som innimellom har skrevet to-tre nye viser, arrangert «Nordlandsnetter» for blandakor og skolekorps? Det kan ikke være andre enn Trygve Hoff. ’Uværet fra Rognan’, har Ragnar Olsen sagt om sin kollega.

– Jeg sitter igjen med en tomhetsfølelse ... Du føler deg liksom snytt når en så god arbeidskollega og dyktig musiker blir borte, sa Jørn Hoel til «Tromsø» den 5. desember 1987. Det som skulle være et portrettintervju av Hoel, ble preget av Hoffs bortgang. Kanskje ikke så merkverdig da Hoff har hatt en enorm betydning for Hoels karriere; To av hans signaturlåter, «Har en drøm» og «Ei hand å holde i», er begge signert Hoff.

LES OGSÅ: «Tett, drivende rock fører publikum til randen av eksplosjon. Tromsøbandet Ca. Doffen har vært på scenen igjen»

Én måned senere lanseres Trygve Hoffs Minnefond.

Ekstra ekstrakonsert

– Trygve Hoff døde bare så altfor tidlig, og vi var flere som mente hans navn burde udødeliggjøres på en eller annen måte, fortalte Ulf Jensen, leder ved Kulturhuset, til «Tromsø» den 2. januar 1988.

Minnefondet skulle sparkes i gang med en konsert i Kulturhuset i Tromsø den 12. og 13. februar 1988. Billetter ble revet bort og Kulturhuset måtte legge til en ekstrakonsert. Og deretter enda en ekstrakonsert. Lørdag 13. februar skulle bli en eksepsjonelt travel dag for artistene med tre konserter på rad.

«Tromsø» var til stede på åpningskonserten. Der var det trangt.

LES OGSÅ: Blood, Sweat & Tears har aldri vært i Tromsø før. Eller?

Artister i kø

– Folk omtrent satt, sto og lå overalt. Langt flere enn de 600 Storsalen skal kunne romme. Og følgelig var applausen rungende da Nordnorsk Visegruppe fikk æren av å ta løs showet, skrev Trond H. Bendiktsen den 13. februar.

Siden gikk det slag i slag med Oluf, Sissel Kyrkjebø (fem av 12 låter på debutplata «Sissel» (1986) hadde tekster fra Hoffs hånd), Halvdan Sivertsen, Jørn Hoel og Tove Knutsen, barnekoret Treklang og konferansier Lars Andreas Larsen. Svein Gundersen, en av Hoffs samarbeidspartner – blant annet på «Ei hand å holde i» – var også sentral både før og under konserten.

Inntektene fra konserten, samt gaver fra blant andre kunstneren Karl Erik Harr og offentlige tilskudd, ble Minnefondets grunnkapital. De deler årlig ut en pris til personer eller grupper som arbeider med kulturarbeid i Trygve Hoffs ånd. Tidligere har den gått til Norsk Revyfestival (1989), Bente Reibo (2000) og Henning Sommerro (2013). I år gikk den til Erling Riibe Ramskjell (også kjent som «Æ»).

LES ALLE Feedbacks musikkminner


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.