De kom, de rocket, de forsvant

90 prosent av alle band blir det aldri noe stort av. Dette er historien om Razzle Dazzle fra Tromsø.
MUSIKKLINJA: Hvordan ser man at et band har formell utdanning? Sjekk hvor høyt Tom Ketil Nygård og Mika Martinussen holder instrumentene sine. Dette er da Razzle Dazzle i all sin prakt, fotografert under landsdelsfinalen av LO-Rock i 1990. Foto: Baard Aakvaag 

MUSIKKLINJA: Hvordan ser man at et band har formell utdanning? Sjekk hvor høyt Tom Ketil Nygård og Mika Martinussen holder instrumentene sine. Dette er da Razzle Dazzle i all sin prakt, fotografert under landsdelsfinalen av LO-Rock i 1990. Foto: Baard Aakvaag 

I 1990 tok tromsøbandet en soleklar hjemmeseier i LO-Rocken.

– Etter å ha hørt på de andre deltakerne så hadde vi håp om å vinne, sa trommeslager Hasse Berntsen til «Tromsøs» Baard Aakvaag som, når sant skal sies, fortoner seg som en fisk på land blant alle tungrockerne som deltok det året.

Han skriver blant annet:

– Det at mange velger å fremføre hard rock kan være ren utladning for unge energiske mennesker. Uttrykket utladningsrock er herved lansert.

Og refusert. Takk for forsøket, Baard. Han har imidlertid et viktig poeng i sin reportasje: «Jentene manglet! Det var bare en gruppe som stilte med kvinnelig vokalist». La det være sagt at hardrocken i dag ikke lenger er den mannsbastionen det har vært, men kjønnsfordelingen burde vært bedre. Han berømmet også finnmarksbandene for sine «samfunnsengasjerte tekster der de tok opp fiskerikrisen og de dårlige tidene».

LES OGSÅ: - Tromsø er for kaldt for garasjeband

Hårete 80-talls heavyrock

Men tilbake til Razzle Dazzle. De oppsto i ruinene av et annet tromsøband, Torn, som i 1989 vant åpen klasse i Rock Mot Rus. Da Torn la ned kom Hasse Berntsen inn på trommer og Mika Martinussen på bass. I tillegg besto bandet av Robin Gout (vokal), Tom Ketil Nygård (gitar) og Ronny Eriksen (keyboard).

– Razzle Dazzle spilte hårete 80-talls heavyrock. Kan man si det?, sier Hasse Berntsen til Feedback og ler. Det er tydelig at sjangerforvirringen ikke bare rammer musikkjournalister.

LES OGSÅ: Oulos brølende menn

Band med talenter

– Vi var vel inspirert av Bon Jovi og flere av de store på denne tida, fortsetter Berntsen.

At han nevner Bon Jovi tyder i hvert fall på ambisjoner.

– Tror du dere kunne ha blitt store?

– Det kunne vi kanskje, men noen var vel mer dedikert enn andre. Jeg spilte med flinke folk som alle sammen gikk på musikklinja på Kongsbakken. Ronny spiller jo i dag i Pagan’s Mind (norsk progmetalband. Journ.anm.), mens Mika har sitt grindcoreband Beaten To Death i Oslo.

Fort i svingene

Så det var aldri talentet det sto på, men mangel på musikalske kvaliteter er bare en av grunnene til at de fleste band aldri kommer seg ut av øvingslokalet.

– Men vi kom oss til Oslo da vi vant LO-Rocken.

– Og hvordan gikk det?

– Nei, det gikk vel ikke, men det var likevel en stor opplevelse for et ungt band fra Tromsø. Den nasjonale finalen ble holdt foran full sal på Rockefeller. Det var kjempestemning så vi gikk hardt ut med høye skuldre og full fres. Vi var litt nervøse så låtene gikk litt fort i svingene.

– Et kjent problem, men var ikke det ditt ansvar å passe på?

– Jo, for så vidt, humrer trommeslageren.

LES ALLE Feedbacks musikkminner


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.