Jens Book Jensen var nok på sitt mest populære i på 30-, 40- og 50-tallet, men hele karrieren hans strakte seg over vanvittige 60 år.

«Book’n» debuterte på Det Nye Teater i 1933, men ble raskt en av Norges dominerende plateartister. Fra debuten og til 1945 spilte han inn over 400 plater for plateselskapet Columbia.

Europas Bing Crosby

Da han besøkte USA etter krigen, møtte han Elvis Presley som ga ham tilnavnet «Europas Bing Crosby», en sammenligning Book Jenssen selv må ha gjort lite for å forhindre: I 1956 spilte han nemlig inn Crosbys signaturlåt, «White Christmas», i norsk språkdrakt – «Min barndoms hvite jul».

Book Jenssen ble også sammenlignet med en annen såkalt «smørsanger» – Ernst Rolf. Det var visstnok Rolf som oppfordret Book Jenssen til å ta steget fra revy- til plateartist.

Nå fortsatte riktignok Book Jenssen som begge deler, men hans suksess i musikkbransjen er uomtvistelig: Han har solgt mer enn 3,5 millioner plater, hvor de største hitene var «Det er lov å være bli’» (1985) og «Når kastanjene blomster i Bygdø allé» (1951).

Hemningsløs sang

Da han besøkte Tromsø i 1985 var det ikke for å holde konsert, men først og fremst for å promotere sin biografi «Det er lov å være bli’», med samme tittel som hans uventede hit i en alder av 75 år.

– I en av byens bokbutikker hadde han satt seg til rette [ ...]. I bakgrunnen lød revyartistens kjente evergreens, og han sang uten hemninger med, klangfullt som alltid, skrev «Tromsøs» reporter Per Ivar Henriksbø den 6. desember 1985.

Så litt synging ble det altså, men hva annet kunne man forvente?

Snakket «tromsøværing»?

– Jeg har vært her til sammen 76 ganger, svarte han (med en tilnærmet perfekt imitasjon av tromsødialekten) da journalisten dristet seg til å spørre om han hadde vært i byen tidligere.

– Første gang var i 1937, om jeg husker riktig. Det var i forbindelse med en turné. Vi skulle være her i to dager, men tror du jammen ikke vi ble en hel uke. Endog måtte vi innom på tilbaketuren fra Finnmark for å opptre. Siden har jeg som sagt vært på besøk et utall ganger, sa smørsangeren som karakteriserte seg som «Tromsø-fan».

I kledelig ydmykhet går vi ut fra at han mente byen og ikke avisa.

LES ALLE Feedbacks musikkminner.