Ga publikum det de ønsket seg

Det var ikke bare svenskene som hadde sine danseband-vikinger. Men norske Vikings var langt mer enn bare et danseband.
 
1 / 1

– Et av Norges mest seiglivede orkestre, kaller de seg, trønderorkesteret Vikings, som besøker en av byens restauranter første halvdel av desember, skrev «Tromsø» 1. desember 1977.

Da var altså Tromsø klar for nok et vikingbesøk, for dette var verken første eller siste gang Vikings spilte i byen. Ambisjonene var klare: Gi publikum det de ønsker!

LES OGSÅ: Blood, Sweat & Tears har aldri vært i Tromsø før. Eller?

Fra amatør til proff

– Vikings debuterte på den tiden Tommy Steele var på topp, slo artikkelen fast. Steele, som regnes som Englands første «tenåringsidol», platedebuterte i 1956 og i løpet av de neste fire månedene var han så på topp at det ble laget spillefilm av hans livshistorie.

Like stor var nok aldri Vikings, men det betyr at da de besøkte Tromsø i 1977 hadde de allerede eksistert i 21 år. Brorparten av denne tida hadde de riktignok tilbrakt som glade amatører, men på 70-tallet satset de profesjonelt. Og det innebar ikke at de spilte utelukkende til dans på lokalet.

LES OGSÅ: De kom, de rocket, de forsvant

Dobbel norgesmester

Bandet var nemlig intet mindre enn dobbel «norgesmester i Shadoworkester». At Rune Sundby fra det norske progbandet Ruphus (schvære i Tyskland!, journ.anm.) og mer eller mindre legendariske Gary Holton (1952–1985) i perioder var vokalister for bandet, hjalp nok betraktelig på rockekredibiliteten. Det skadet heller ikke at de delte plateselskap, Experience Records, med selveste Prudence.

Med tanke på bandets alder, er det ikke rart at de har hatt minst 28 musikere innom. Da de besøkte Tromsø besto bandet av Åge Hauan (gitar og sang), Skule Johansen (trommer), Harald Olsen (piano og sang), Arne Wraalsen (bass og sang og Bjørn Håvimb (vokalist). Da bandet spilte sin siste konsert – på Kielferga i 2005 – var bare Åge Hauan igjen. Perioden fra 1980–2005 regnes gjerne som bandets gullalder.

LES OGSÅ: Summer of Love, men ikke i Tromsø: Autumn of Love

Andre vikinger

Men tro nå ikke at vi med det mistet Norges lengstlevende band. Både The Beatniks (etabl. 1961) og mer ukjente Empty Bottles fra Halden (etabl. 1963) har påberopt seg den tittelen siden da, men det stemmer ikke. Tittelen må vel aller helst tilhøre Killingbergs? Dette trønderske familiebandet(!) ble startet i 1925. Og spiller fremdeles. Alt fra hardrock til gammeldans.

Som en liten kuriosa kan vi jo nevne at Vikings var heller ikke alene om navnet sitt. Vikingarna er jo allerede kjent, men vi har også hatt det britiske skifflebandet The Vikings (AKA Keith Powell & the Vikings eller Carl Wayne & the Vikings), canadiske Vikings fra Winnipeg og til og med et band fra Bangladesh.

I 2011 deltok Vikings på en jubileumskonsert for trøndersk rock i Olavshallen og i 2014 spilte de en reunionkonsert på en dansegalla i Thailand. Da hadde de nok blitt et ordentlig danseband.

LES ALLE Feedbacks musikkminner


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.