«Viktig at vi åpner dørene»

«Sommerfuggel i vinterland» er låten som slapp unna skaperen og tok kontroll over sin egen skjebne.
PÅ FRIERFERD I TROMSØ: Og det ser ut til at damene likte oppmerksomheten fra Halvdan Sivertsen som står i sin mest inkluderende positur. Vi vet ikke helt når dette bildet ble tatt. I bakgrunnen kan vi forøvrig skimte en av Tromsøs mange platebarer, Tonofoto, som la ned i 1999. Foto: Ronald Johansen 

PÅ FRIERFERD I TROMSØ: Og det ser ut til at damene likte oppmerksomheten fra Halvdan Sivertsen som står i sin mest inkluderende positur. Vi vet ikke helt når dette bildet ble tatt. I bakgrunnen kan vi forøvrig skimte en av Tromsøs mange platebarer, Tonofoto, som la ned i 1999. Foto: Ronald Johansen 

I 1987 var Sivertsen i Tromsø (Sivertsens fødeby, må vite) for å promotere sin siste plate, «Ny & Naken». Plata inneholder flere låter som opp gjennom årene har blitt standard på Sivertsens konserter, men en skiller seg nok ut.

– Jeg synes det er viktig at vi åpner dørene. At vi tar imot folk fra fremmede kulturer. Det er viktig for vår egen kultur, for oss som mennesker. Visa handler nettopp om dette, sa Sivertsen til «Tromsø» 18. september 1987.

Besøket skjedde i en turbulent tid, sånn rent politisk.

LES OGSÅ: Nordnorsk Visegruppe fikk ishavsskipper til å gråte

Skremmende politisk klima

– Norge trenger folk fra andre kulturer. Det som har skjedd de siste dager, og under valget er derfor litt skremmende. Den visa blir derfor adskillig mer aktuell enn jeg hadde tenkt – beklageligvis

En av hendelsene som preget kommunevalget i 1987 fant sted den 7. september da Fremskrittspartiets leder, Carl I. Hagen, på et valgmøte trakk fram et brev fra en navngitt muslim. Brevet inneholdt påstander som «en dag skal Norges befolkning komme til troen, og dette landet skal bli muslimsk!» og «En dag vil moskeer være like vanlig i Norge som kirker er det i dag.»

VG avslørte brevet som et falsum påfølgende dag, men Hagen viste seg som den politiske ringreven han alltid har vært. Han fikk dreid fokuset bort fra dette, til at brevet kunne ha vært sant.

– Kanskje kan visa være et motvekt mot alt det negative, sa Sivertsen til «Tromsø». Da intervjuet ble foretatt, var resultatet av valget klart og Frp hadde gjort sitt beste valg med 12,3 prosent, og blitt Norges tredje største parti. For brorparten av de nye Frp-velgerne var innvandringspolitikken utslagsgivende.

LES OGSÅ: - Tromsø er for kaldt for garasjeband

Hiphopversjonen

I 2012 spilte papirgutten Øyvind «Vinni» Sauvik inn en hiphopversjon av låten i forbindelse med TV2-programmet Hver gang vi møtes. Den tok Norge med storm og lå åtte uker på VG-lista med førsteplassen som øverste plassering.

– Den har en spesiell betydning i familien, særlig for kona mi, som er adoptert. Det er liksom hennes låt, sa «Vinni» til Dagbladet 26. januar 2012.

«Kona» han snakket om var som kjent tromsøjenta Tone Oraini Selfors. De har siden gått fra hverandre.

Sivertsen selv ble så begeistret for versjonen at han ga «Vinni» sin velsignelse.

– For meg hadde det vært en stor ære om han ville ta den med ut på veien, sa Sivertsen til Dagbladet.

LES OGSÅ: Glasnostrockerne Modest

Aldri lei låten

Da terrorangrepene i Oslo og på Utøya ble markert i 2012 framførte de to sangen sammen.

Men blir da aldri Sivertsen og bandet hans lei låten?

– Det har ikke skjedd. Noen låter må bare være med. Det har med identitet å gjøre, sier Trond Viggo Solås til Feedback i dag, bassist for Halvdan Sivertsen, med over 500 konserter på CV-en.

I morgen begir Sivertsen og bandet seg ut «på veien» igjen. Første konsert finner sted i Narvik.

– Deretter skal vi hjem til Brønnøysund, sier brønnøyværingen Solås med glede i stemmen.

Tipper både narvikingene og brønnøyværingene ser fram til å høre «Sommerfuggel i vinterland».

LES ALLE Feedbacks musikkminner.


iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.