I 1985 sitter en ung Bror Olsen i en sikkert nyskapende dokulisse i et NRK-studio etter at Vinterhagen hadde spilt live på riksdekkende fjernsyn. Programleder Erik Meyn spør:

– All den tiden dere har brukt på rock opp gjennom årene – har det vært verdt det?

– Nei, svarer Bror Olsen overraskende og med et smil om kjeften og det er klart at han har en oppfølger. Så overtar programlederen og tvinger en innrømmelse ut av vokalisten:

– Jeg kunne jo fått meg utdannelse og blitt noe her i verden.

«Det er for sært»

Men mente han det virkelig? At det ikke er verdt å spille i rockeband?

– Selvfølgelig er det verdt det. Når man får det til å flyte, så er det å spille i et band det fineste man kan gjøre med klær på, sier Olsen lurt til Feedback i dag.

Men hva skjedde så med Vinterhagen?

– Rundt 1995 var det andre ting som tok mer tid. Jeg hadde fått min første sønn og jeg arbeidet med hovedfaget. Og da først gitarist Halvard Johansen flytta til Oslo og deretter den nye gitaristen, fisla det vel ut. Men i ettertid syntes jeg det var litt rart at vi aldri ble plukka opp. Jeg fikk spille inn noen låter hos Hans Olav Grøttheim (stjerneprodusent og Idol-dommer med en fortid i tromsøpunkerne Peder Exem, journ.anm.) og han sa «Det er for sært», til tross for at han likte det. Men nå har jo rocken blitt særere og særere og det er mere som er lov.

Karrieren «kulminerte»

Ifølge Olsen er det eneste han anger på fra Vinterhagen-tida at de aldri fikk gitt ut plata si.

– Den var spilt inn og vi hadde hver vår mastertape. Jeg er ikke nødvendigvis ute etter penger og berømmelse, men det hadde vært fint og fått gitt ut låtene våre.

Vinterhagens utgave av rocken var inspirert av den såkalte new wave-bølgen. Det var intellektuelt, ambisiøst og det var mye som skjedde lydbildet. Særlig når de begynte å ta inn elementer fra folkemusikken. Og tromsøværingene må ha likt det de hørte for en stund var Vinterhagen overalt. Ifølge Wikipedia «kulminerte karrieren med spilling på lørdagskveld i beste sendetid på NRK programmet Lørdan.» Med tanke på at «kulminere» betyr «nå toppunktet», føles det ikke som om Olsen er helt enig.

Ble noe her i verden

– Jeg følte meg vel ikke helt hjemme der, særlig når jeg visste at det var NRK som skulle mikse opptaket etterpå, sier Olsen.

I 2004, nesten 20 år etter at Olsen og hans våpenbrødre fant sammen under navnet Vinterhagen og spilte på NRK for første gang, publiserte Olsen sin hovedfagsoppgave, «Musikkrevolusjonen som aldri kom». Nå jobber han ved Universitetet i Tromsø. Så ble da folk av ham også.

LES ALLE Feedbacks musikkminner.

På NRKs nettsider finner du tre program om nordnorsk rock som rikskringkasteren laget i 1985.