Verdensrekordforsøk på Festus:

Tromsøs eneste verdensrekord?

I juni 1978 var det knivskarp kiving mellom Narvik og Tromsø. En verdensrekord sto på spill. I «grammofonspilling».
80-tallet: Det er så mye med dette bildet som egentlig burde forklares, som for eksempel DJ Mikie Burkes hvite jeans (som nå visstnok er in igjen?), kassettspiller og MC-formatet og Pat Sharp-gliset, men det er på tide å si at nok er nok: Opplevde du 80-tallet kan du forstå. Vi overlevde den kulturelle ørkenvandringa! Opplevde du ikke 80-tallet kan du aldri forstå. 
    
      (Foto: Ronald Johansen)

80-tallet: Det er så mye med dette bildet som egentlig burde forklares, som for eksempel DJ Mikie Burkes hvite jeans (som nå visstnok er in igjen?), kassettspiller og MC-formatet og Pat Sharp-gliset, men det er på tide å si at nok er nok: Opplevde du 80-tallet kan du forstå. Vi overlevde den kulturelle ørkenvandringa! Opplevde du ikke 80-tallet kan du aldri forstå.  Foto: Ronald Johansen

I dag skal vi med andre ord trå forsiktig inn i dette minefeltet av et diskusjonstema: «DJ – glorifisert platespiller eller musiker». «DJ-sett eller konsert?».

I 1978 var DJ Michael «Mikie» Burke fast inventar på Festus, den populære nattklubben under Grand. En samtidig reklame Grand rykket inn i «Tromsø», omtalte han som «world record holder in playing of singles».

LES OGSÅ: Kenth var byens CD-konge

Narvik på krigsstien

Det kan tenkes at Burkes blotte tilstedeværelse i Nord-Norge utløste en reaksjon fra en DJ-kollega i Narvik. Rudolf Kristiansen skulle nemlig «utslette engelskmannens rekord». Heldigvis for Tromsøs ære, hadde verdensrekordholderen selv lenge «planlagt et forsøk på å forbedre denne rekorden.»

Og i juni – da Kristiansen var inne i sitt 14. døgn – var beslutningen tatt. Kristiansens 14 døgn med kontinuerlig platesnurring og to timers søvn i døgnet sto i fare for å være forgjeves da verdensrekordholderens konkurranseinstinkt våknet.

– I løpet av dagene man står bak platedisken opplever man alle verdens hallusinasjoner og kvaler. Og det gjelder ikke bare å få grammofonen til å gå rundt. Hver kveld skal Mike Burke underholde hele Festus, skriver «Tromsøs» Arne Blix den 6. juni 1978.

LES OGSÅ: Narvik-rockere med stort publikum i Polen

Sikre seieren

Med jevne oppdateringer underveis, kan Tromsø puste lettet ut den 29. juni. Rekorden, som ikke ble satt her, ble i det minste værende i Tromsø og i hvert fall ikke i Narvik.

– Det har gått utrolig lett denne gangen. Langt lettere enn forrige gang. Rent fysisk og psykisk kunne jeg nok ha holdt på i lang tid ennå. Noen dager til blir det vel, men ikke så mange, sa Burke til Blix.

Burke hadde nemlig til hensikt å sikre seieren med en dag eller to. Eller aller helst en norgesturné:

LES OGSÅ: Tvunget til å bli musiker

Ambisiøst

– Rekorden vil bli avsluttet med en flytur Norge rundt med et mobilt diskotek. Til slutt lander jeg i Tromsø uten at grammofonen er stanset, sa Burke som bare ventet på tilbakemelding fra landets flyselskap. Og det ble vel med det. Ekstrapoeng for ambisjonsnivået.

Burkes rekord har blitt omdefinert og finnes ikke lengre. Men Guinness’ rekordbok har mange rekorder som DJ-er kan prøve seg på: Yngste (Dj Arch Jnr, 5 år og 38 dager), eldste (Sally Hille, 94 år og 92 dager), høyeste (DJ Chhewang Sherpa, 5416 m.o.h.). For eksempel. Når det gjelder lengste DJ-maraton er det for tiden polakken Norbert Selmaj som holder med 200 timer, men den er slått to ganger allerede av henholdsvis nigerianske DJ Obi (som så hallusinasjoner) og amerikanske DJ Colossus, men ikke offisielt bekreftet.

LES ALLE Feedbacks musikkminner