«Musikalsk gjestebud» i Tromsø:

Tromsø nådde sofasliterne over det ganske land

Da NRKs «Musikalske gjestebud» besøkte Tromsø i 1978 og filmet Outlaws og andre nordnorske band, utløste selve programmet en telefonstorm til «Tromsøs» Byrunde.
NORDNORSK MUSIKK: Outlaws var egentlig fra Sigerfjord, men ifølge NRK i 1978 var de fra Tromsø. Tove Karoline Knutsen (i midten) sang med bandet mellom 1971 og 76, men i 1978 var det Jenny Jenssen som sang med dem. Av asken fra Outlaws og January (som jo også spilte på «Musikalsk gjestebud») oppsto i 1989 dansebandet Rikingan. Arkivfoto Kilde: Jan Berntsen/ Midt-Troms Rock 
        
            (Foto: Promofoto Outlaws)

NORDNORSK MUSIKK: Outlaws var egentlig fra Sigerfjord, men ifølge NRK i 1978 var de fra Tromsø. Tove Karoline Knutsen (i midten) sang med bandet mellom 1971 og 76, men i 1978 var det Jenny Jenssen som sang med dem. Av asken fra Outlaws og January (som jo også spilte på «Musikalsk gjestebud») oppsto i 1989 dansebandet Rikingan. Arkivfoto Kilde: Jan Berntsen/ Midt-Troms Rock  Foto: Promofoto Outlaws

Til tross for skyhøye seertall, i hvert fall i Tromsø-området, var det mye som ikke falt i smak i NRKs produksjon.

– Mange har gitt sine kommentarer overfor Byrunden og de aller fleste er negative, skriver «Tromsø» 11. september.

Da hadde NRK sendt det første programmet de filmet på Bocciaccio. På plakaten sto «Tromsø-gruppen» January (de var egentlig fra Sortland), duoen Lasa (Asbjørn Krogtoft og Lars Børke), Septimus med Steinar Fjeld, Solaris og engelske The Movies.

Fraværende programleder

Septimus innledet showet. Passende nok all den tid tromsøværingen Trond Graff spilte sammen med dem. Han fikk da også en spesiell introduksjon da Septimus spilte en av hans komposisjoner.

Kritikken fra seerne gikk særlig på programlederen. Eller mangel på sådan.

«Var man ikke på plass foran TV-en fra start av ante man faktisk ikke hvem som spilte», lød en av klagene.

Lydkvaliteten fikk også gjennomgå, mens resten klaget på hvordan Asbjørn Krogtoft og Lars Børkes nye prosjekt ble presentert.

«Innslaget virket mer som et reklameinnslag enn som en underholdningsinnslag, mente mange.

På selve innspillingsdagen var imidlertid tonen en helt annen.

Musikkjært publikum

– Tromsø har et musikkjært publikum. At man maktet å skape en fin stemning på en tradisjonell danserestaurant på en «stresset» aften som dette, sier sitt. For stemning var det. På tross av at tilhørerne måtte tåle stadig nye forsøk på de samme melodiene, skrev «Tromsø» i en situasjonsrapport den 9. september.

På redaksjonell plass var da også «Tromsø» mer positiv til programmet enn våre lesere.

– Tromsøs amatørmusikere har fått sjansen til å nå sofasliterne over det ganske land. Bror Dahl, Nordnorsk Visegruppe og On the Rocks var gruppene som representerte ishavsbyen, og vi skulle tro at det vil gi musikkbyen Tromsø en ny fjær i hatten.

Bror Dahls Afrolag

40 år senere er det lett å stille seg bak kritikken, så surmaget som den enn fremstår, men det vil være en feil. Selv om «Musikalsk gjestebud» som programpost var langt fra perfekt – for det var den virkelig ikke – presenterte den bredt og variert fra Norges rike musikkmiljø. Bredden kom virkelig fram i det andre programmet fra Tromsø hvor Bror Dahls Afrolag spilte avansert, synkopert jazz, Nordnorsk Visegruppe presenterte folkemusikk, mens Jenny Jensen, Outlaws og On The Rocks spilte mer for «massene». I dagens mer kommersielt rettede programplanlegging vil det være nesten utenkelig å presentere en – 1 – jazzlåt – i intet mindre enn «tre deler» – på en fjerdedel av sendeflaten.

Det var nemlig engang rikskringkasteren måtte ta slike hensyn.

På itromso.no/feedback finner du lenker til de omtalte NRK-programmene. Ifølge NRK selv har de ikke vært vist på TV siden 1978.


8. september 1978: https://tv.nrk.no/serie/musikalsk-gjestebud/FUHA02004478/08-09-1978

20. oktober 1978: https://tv.nrk.no/serie/musikalsk-gjestebud/FUHA03002678/20-10-1978