Ny von:

40 år siden Ungdomslaget «gjenoppsto»

Innen et år etter at Ungdomslaget Ny Von ble stiftet, hadde de rukket å spille på Chateau Neuf og gitt ut ei debutplate.
UNGDOMSLAGET: Ny Von avbildet i 1978 i forbindelse med lanseringa av sitt selvtitulerte debutalbum (som også ble deres eneste plate). Bandet besto av Ragnar Olsen (fra venstre), Arvid Esperø, Marit Mathiesen, Svein Nymo og Jan Henrik Henriksen. Foto: Arild Kirkvik 

UNGDOMSLAGET: Ny Von avbildet i 1978 i forbindelse med lanseringa av sitt selvtitulerte debutalbum (som også ble deres eneste plate). Bandet besto av Ragnar Olsen (fra venstre), Arvid Esperø, Marit Mathiesen, Svein Nymo og Jan Henrik Henriksen. Foto: Arild Kirkvik 

Man skal ikke se bort fra at både spillejobben og tilgangen på et platestudio hadde noe med hvem som var medlemmer i bandet å gjøre. Mens Marit Mathiesen og hennes stemme var på mange måter den nordnorske visebølgens gallionsfigur, var Ragnar Olsens underfundige tekster og stilsikre klimpring vinden i seilene.

– Både gruppa og plata er bygget omkring tanken om et tidligere nedlagt ungdomslag, som nå er blitt aktivt igjen. Et ungdomslag er symbol på noe folkenært. Det er også et forum hvor ting blir tatt opp og diskutert, sa Ragnar Olsen til «Tromsøs» Anne Buvik den 7. oktober 1978.

LES OGSÅ: «Ti på tolv for folkemusikken»

Låt med 3/4, 4/4 og 5/4-takt

Alle som har fulgt karrieren til Olsen vet at han har mye å melde og sju av 11 låter på «U.L. Von» var signert Olsen. To andre hadde melodi av Mathiesen (og tekster av blant andre Harry Potter-oversetter Torstein Bugge Høverstad). Men den låten Ny Von ble mest kjent for var det Sverre Kjelsberg som skrev: «Ellinors vise», som hos Ny Von fikk navnet «Sluttsang». Visa som også har vært framført av blant andre Trygve Hoff, Ole Paus, Maria Haukaas Mittet og Marie Bergman, er kåret til en av Norges «nye nasjonalsanger». Hører du godt etter vil du oppleve at melodien skifter takt fra 3⁄4 til 4⁄4 to ganger hvert vers, Vers tre og fem er imidlertid lengre enn de andre og har en takt med 5⁄4.

LES OGSÅ: Kenth var byens CD-konge

Enn var Ny Von fornøyd med debutplata?

Venstrevridd 1. mai

– Det er alltid vanskelig å vurdere seg selv. Men jeg tror denne plata er blitt det vi kan prestere – dette er Ny Von. Jeg tror vi må kunne si oss fornøyd, sa Olsen i 1978.

Mange vil vel hevde at Ny Von aldri fikk en sjanse, men med så mange prosjekter som de forskjellige medlemmene hadde, var det ikke akkurat en overraskelse. Da de i 1988 skulle feire 1. mai sammen med hverandre, fansen og byen på Prelaten, hadde bandet vært inaktiv i 10 år.

– Som navnet vårt tyder på, så var vi en gjeng med et optimistisk syn på den politiske situasjonen og framtida. Sjøl om noe av optimismen fra den gang er blitt dempet, er folk fortsatt opptatt av de problemstillingene vi den gang tok opp i våre tekster, sa Marit Mathiesen til «Tromsøs» Helge Matland den 30. april 1988.

LES OGSÅ: Gjorde comeback som 65-åring

«Sannheita har venstrevri»

Da sto sikkert «Venstrevridd vise» på repertoaret:

«Førr sånn har det vorre og sånn vil det bli: Som regel har sannheita venstrevri.»

Men noe comeback var det ikke snakk om:

– Vi kommer sammen mest for å ha det moro med to øvinger og to dagers spilling på Prelaten, sa Svein Nymo.

– Men skulle det dukke opp nye ungdomslag, så skal vi med glede stille opp som konsulenter og hjelpe til med å forfatte frilynte vedtekter, avsluttet Ny Von.

LES ALLE Feedbacks musikkminner.