Tromsøfestivalen i 1988 var et slikt heltemodig forsøk som av uforklarlige grunner strandet, denne gangen i Robukta.

Bladet «Tromsø» skrev «Trivelig forsøk, men publikum kom ikke», mens Nordlys konkluderte med «God festival for få».

– Til tross for at værgudene viste seg fra sin beste side, var det et heller glissent publikum som lyttet til rockemusikken i Robukta, skrev «Tromsøs» Kjellaug Lindvåg i sin stemningsrapport påfølgende mandag, 15. august 1988.

Regnet kondomer

Festivalens åpningsstunt var spektakulært nok: Konferansieren landet i fallskjerm, gikk opp på scenen og introduserte Karlsøy Prestegaard som «var gjenopplivet for anledningen». Samtidig regnet det kondomer – 600 av dem, det vil si tre for hver publikummer. Omtrent

– Kondomene ble flittig benyttet – dog ikke slik de er ment til å brukes.

Eller av den primære målgruppen. Tenk vannballonger, ikke koffert.

«Guttene sto på for fullt«

Musikken var det lite å utsette på; variert i både uttrykk og geografi, og ikke minst aktuelle osloband som Matchstick Sun og Jokke og Valentinerne. Og selvfølgelig lokale helter som Karlsøy Prestegård, Defender, Totalteateret, Hey Good Looking, Torbjørn «Tobba» Brandeggen og Vinterhagen. Men med et glissent publikum kan det være vanskelig å få opp stemninga.

– Defender – en gruppe som har sitt utspring musikklinjen på Kongsbakken – slet tungt. Ingen skal påstå at de unge musikerne ikke prøvde. Den punkinspirerte rocken bandet sto for hadde visse problemer med å nå fram til den eldre delen av publikum. Men guttene sto på for fullt, brukte hele scenen og var i konstant bevegelse.

LES MER om Defender: - Vi var thrashens svar på The Eagles

Forløperen til Bukta?

Hvis Defender – som spilte thrashmetal – ikke falt i smak, var heldigvis «Tobba» der. Han «fikk det til å svinge litt for alle nostalgikere av eldre årgang.»

Festival i Tromsø har lenge vært risikosport, noe Tromsøfestivalens arrangør, Arne Lund, fikk erfare. Han lot seg imidlertid ikke skremme og lovde festival til neste år også.

Til vår journalist og alle kulturinteresserte tromsøværingers glede:

– Kanskje vil det ta både to og tre år før publikum kommer, men det kan være bryet verdt å ta støyten.

Godt råd der fra journalist Lindvåg. Og takk til Arne Lund som tok støyten for Buktafestivalen.

LES ALLE Feedbacks musikkminner.