Georgie Fame:

Stor stjerne i liten by

Da denne mannen besøkte Tromsø i 1989, var det flere som spurte seg hvordan man fikk en slik verdensstjerne til lille Tromsø.
PLATELANSERING: Siden vi ikke fant noen bilder fra Tromsø, mimrer vi heller med dette bildet fra da Georgie Fame og dansetruppen «The Beat Girls» lanserte singelen «Get Away» i juni 1966. Det var den tiden da en singleplate faktisk tjente penger. Foto: AP/ Scanpix 

PLATELANSERING: Siden vi ikke fant noen bilder fra Tromsø, mimrer vi heller med dette bildet fra da Georgie Fame og dansetruppen «The Beat Girls» lanserte singelen «Get Away» i juni 1966. Det var den tiden da en singleplate faktisk tjente penger. Foto: AP/ Scanpix 

– Unnskyld meg, hvordan er det mulig at selveste Georgie Fame spiller konsert i denne lille byen midt i ingensteder, spurte en engelskmann da han tilfeldigvis snublet over en konsert med Georgie Fame den 13. desember 1989.

«Hvem?», sier du kanskje, men på sitt mest populære var Georgie Fame en av få artister som faktisk kunne skyve The Beatles ned fra den engelske listetoppen. Og det gjorde han to ganger! Første gang skjedde i 1965 da «Get Away» slo ut «I Feel Fine» og i 1968 avløste «The Ballad Of Bonnie and Clyde» Beatles’ «Hello Goodbye» på toppen. Ingen blir overrasket hvis du fremdeles spør «hvem?».

LES OGSÅ: Skremt av flytur over Nord-Norge

Nytt artistnavn

Engelskmannen Clive Powell startet sin karriere i 1959 da han som sekstenåring flyttet til London. Han fikk nytt navn av sin manager og Georgie Fame turnerte deretter landet rundt før han fikk fast jobb ved The Flamingo Club i London. Det var et ofte brukt utested blant amerikanske soldater som gjerne hadde med seg jazzplater under armen.

– En av dem ga meg «Green Onions» av Booker T & the MG’s. Fram til da hadde jeg spilt piano, men neste dag kjøpte jeg meg et Hammond-orgel, sa Fame i et intervju. Det var visstnok det andre Hammond-orgelet i hele England.

Fame hadde tre topp ti-singler i løpet av sin solokarriere som varte til ut på 70-tallet. Da trakk han seg tilbake fra scenekanten og spilte heller i Van Morrisons band og med andre musikalske storheter som Bill Wyman og hans «rytmekonger». Da sistnevnte besøkte Tromsø i 2007 satt Fame i bakgrunnen, slik han nå var blitt vant til.

LES OGSÅ: De underjordiskes sang

Kompenserte for øvingsmangel

Men i 1989 var han frontfigur i et improvisert band bestående av pianist (og siv.ing. i akustikk) Per Husby samt tromsøguttene Trond Sverre Hansen (trommer) og Konrad Kaspersen (bass). Da Fame ankom byen var det ikke akkurat mye tid til øving med bandet.

– Innafor denne musikkformen kompenseres lett manglende øving med spontanitet, gehør og humor blant musikere som er dyktige nok. Georgie Fame lot da også til å være godt fornøyd med sitt norske komp, skrev Henning Sunde, «Nordlys» sin anmelder på Skarven, den 14. desember 1989.

LES OGSÅ: «Tiårets konsert i Tromsø»

Innhentet av jazzen

Til slutt kan vi jo forsøksvis besvare engelskmannens opprinnelige spørsmål på mest mulig kyniske måte: Georgie Fame var ikke akkurat på toppen av sin karriere da han kom hit for første gang. Da hadde han neppe hørt om Tromsø, men koblingen til Norge har likevel vist seg ganske så solid opp gjennom årene. Hans siste utgivelse («On A Misty Night» (2018)) er arrangert av Husby og spilt inn sammen med Norges fremste jazzsanger, Karin Krog.

Men tro nå endelig ikke at den gamle rock’n’rolleren ble gammel etter hvert som årene og jazzen innhentet ham:

– Georgie Fame har fortsatt orgelfingrene med seg og sørget for de beste vokalprestasjonene, skrev Harstad Tidende da Georgie Fame og Bill Wyman besøkte Harstad i 2007.

Men hvordan kunne selveste Georgie Fame, plutselig bare holde konsert i lille Harstad?

LES ALLE Feedbacks musikkminner.