Odd Arvid Eilertsen:

– Trives best i bakgrunnen

«Husker du Erter, kjøtt og flesk? Nei da, ikke torsdagsmenyen til Samfunnskafeen, men det solide rockebandet fra Tromsø som gjorde seg sterkt gjeldende i byen på første, halvdel av 70-tallet?»
MYE KULTUR: Selv om vi helst ville trykke et bilde av Eilertsen med gitar eller bass i hånda, trykker vi heller et bilde med mye kultur på. Fra høyre ser vi skuespiller Maryon Eilertsen som beklageligvis gikk bort i 2015 som fotograferer den stolte far Odd Arvid Eilertsen og en intetanende, mest sulten sønn; Nikolai Eilertsen som også har blitt musiker og hedret moren sin med en egen låt i 2016. Bak dem sitter en stolt far og bestefar, Odd (for anledningen uten trekkspill) og bestemor Audhild (så vidt skjult). Hvilken anledning bildet er tatt, vet vi ikke. Arkivfoto 

MYE KULTUR: Selv om vi helst ville trykke et bilde av Eilertsen med gitar eller bass i hånda, trykker vi heller et bilde med mye kultur på. Fra høyre ser vi skuespiller Maryon Eilertsen som beklageligvis gikk bort i 2015 som fotograferer den stolte far Odd Arvid Eilertsen og en intetanende, mest sulten sønn; Nikolai Eilertsen som også har blitt musiker og hedret moren sin med en egen låt i 2016. Bak dem sitter en stolt far og bestefar, Odd (for anledningen uten trekkspill) og bestemor Audhild (så vidt skjult). Hvilken anledning bildet er tatt, vet vi ikke. Arkivfoto 

Ordene tilhører «iTromsøs» fabelaktige kulturjournalist og er skrevet den 17. januar 1989. Og selv om vitsen er gammel og mangler relevans til brorparten av dagens tromsøværinger, var det et relevant spørsmål. Både da og nå.

Odd Arvid Eilertsen («Odda» blant venner) var ikke med på å starte bandet, men da han ble med var han en sentral del av besetningen. Til tross for en musikalsk karriere i bakgrunnen (hvor han etter eget utsagn trives best) har han satt sine spor blant nordnorske musikkelskere.

LES OGSÅ: Måtte søke barnevernet for å få spille

En god skole

Eilertsens karriere startet sammen med hans far, Odd, på trekkspill. Eilertsen trakterte gitaren og sammen dro de rundt omkring i Troms for å underholde på brylluper med gammeldans, reinlender og masurka.

– En god skole, var Eilertsens karakteristikk den 15. april 1989 da «Nordlys»’ Asbjørn Jaklin intervjuet ham om «Swing it»-programmene fra Tromsø hvor Eilertsen var musikalsk leder. «Swing it» var 1989s svar på gullrekka.

Eilertsen begynte i «Erter, kjøtt og flesk» som hans bror Jens Harald var med på å starte, men gikk etter hvert over til «Nordnorsk visegruppe» som han vant Prøysen-prisen sammen med. Deretter arbeidet han som teatermusiker ved Hålogaland Teater – blant annet under lettere kontroversielle «Dikt og forbainna løgn». Han komponerte musikken til ungdomsfilmen «Piratene» og til TV-serien som gikk som føljetong i «Halvsju».

LES OGSÅ: Skremt av flytur over Nord-Norge

Æ vil være i Tromsø

– Jeg har vært heldig. En masse gunstige sammentreff har gjort at jeg har fått gjøre det jeg hatt lyst til.

Som norske disktriktsmusikere flest tilbrakte han en god stund i Oslo.

– Veldig mange av jobbene er jo der, men samtidig er det så mange om beinet i Oslo. En masse musikere går og trør og er ledige. Vi diskuterte dette mye da vi bodde i Oslo. Det gikk mange flasker rødvin før vi konkluderte at vi skulle hjem igjen. Æ vil være i Tromsø. Vi som er nordfra og jobber med musikk og kultur: Noen må jo bli!

LES OGSÅ: Skrev låt til sin avdøde mor

Det må være trøkk!

Og det har han fortsatt med:

Han er fremdeles bassist for Nordnorsk Visegruppe når de holder konserter: I tillegg til HT, har han gjort jobber for Nordland Teater og Beaviaas Sami Theater og NRK; skrevet musikk til spillefilmer, TV-serier og kortfilmer; studiomusiker; produsent; turnert med Sverre Kjelsberg, Ragnar Olsen, Steinar Albrigtsen, Jørn Hoel, Trygve Hoff, Tove Karoline Knutsen og Nøkken. Alt til musikkens ære.

– Det må ikke bli restaurantrock. Slapp framføring og rutinemessig avlevering av låtene. Det må være trøkk!

Det leverte han i hvert fall til pasientene til UNN da han i 2000 var med på å bygge opp sykehusets Kulturavdeling.

Og han er langt fra ferdig. Heldigvis. Nord-Norge trenger slike som «Odda»

LES ALLE Feedbacks musikkminner