Da a-ha besøkte Tromsø for første gang i 1987, kan man nesten snakke om Beatles-tilstander. Unge tilhengere ventet 13 timer i kø for å slippe inn først, mens folk besvimte rundt dem på grunn av trengselen og folk reiste langveisfra (Bodø!) for å komme fram til a-has konsert i Skarphallen3. februar 1987.

Men «Tromsø» rapporterte ikke fra selve konserten på grunn av bandets strenge pressekontrakt som fikk brorparten av Tromsøs «pressekorps» til å betakke seg. Faktisk det eneste bildet vi har i vårt gamle fotoarkiv av et bandmedlem er Morten Harket som gjemmer seg for paparazziene på Peppermøllen.

Paparazzi!

– Vi fikk et tips om at Morten Harket var i byen med en ny kjæreste. Så da lette vi byen rundt og fant ham endelig på Peppermøllen. Han ble ganske fornærmet og det ble en flau situasjon, sier VGs fotograf Terje Mortensen til Feedback.

Slik oppsøkende virksomhet hadde neppe blitt godtatt i dag.

Men vi skulle fokusere på fansen vi faktisk fikk ta bilder av. De het Fredrik Johansen, Gry Robertsen og Ole Jørgen Olsen og står i midten på bildet. Da hadde de ventet i mange timer allerede. Helt siden klokka 6 på morgenen. Norge Rundt snakket også med Robertsen da de laget et innslag om a-has ankomst til byen.

Klemt flate

– Vi var på besøk i halv to-tiden og da var det ikke så ille. Verre var det i fem-tiden. Da så det ut som om de tre holdt på å bli klemt flate, skrev «Tromsøs» Pål Forsmo den 4. februar 1897.

– Vi er glad for at vi kommer til å få bra plasser, men dette kommer vi neppe til å gjøre igjen, sa Robertsen som hadde vært fan av a-ha «helt siden «Take On Me» ble populær.

I hele tre år, med andre ord, hvis man legger godviljen til. Den første versjonen av osloværingenes kom nemlig i 1984, men versjonen – den med musikkvideoen – som de tre køståerne viser til kom i 1985.

a-ha ga oss trua på at også nordmenn kunne lage musikk som millioner av mennesker over hele verden, kunne like. Og i 1987 kom de endelig til Norge for å holde konserter.

Tapsprosjekt

Det var nok stor stas for de vel 6000 som fikk seg billetter. På grunn av brannforskrifter ved Polarsenteret var det så mange billetter arrangøren hadde lov til å selge. Romansen fortok seg mange år senere, da Morten Harket la seg ut med hele Nord-Norge i anledning a-has første comeback:

– Det er et rent tapsprosjekt å turnere i Nord-Norge. Publikum der oppe er veldig tregt. Dette vet jeg, jeg turnerte i landsdelen i forbindelse med soloalbumet «Wild Seed», sa Harket til Dagbladet 20. mars 2000.

Siden da har den nordnorske markedsverdien tydeligvis økt. a-ha spilte nemlig på Døgnvill i Tromsø både i 2008 og i 2010. Sistnevnte i anledning bandets avslutningsturné. De turnerer fremdeles.

LES ALLE Feedbacks musikkminner.