Ventet 13 timer i kø på a-ha

Men det er ikke så lett å trykke bilder av et band, når bandet ønsker å kontrollere alle bilder som blir tatt av dem. Derfor fokuserer vi på fansen.
FANSEN: I 1987 rapporteres det om et «rolig og behersket» publikum på a-has konsert. Det betyr imidlertid ikke at engasjementet er noe mindre blant sindige nordlendinger enn lettpåvirkelige søringer. a-has norgesturné startet i Kristiansand, så videre til Stavanger, Bergen, Tromsø, Trondheim og Drammenshallen utenfor Oslo. Der ble det meldt om hysteriske tilstander. I midten ser vi Fredrik Johansen, Gry Robertsen og Ole Jørgen Olsen med den snasne walkmanen. Foto: Ronald Johansen 

FANSEN: I 1987 rapporteres det om et «rolig og behersket» publikum på a-has konsert. Det betyr imidlertid ikke at engasjementet er noe mindre blant sindige nordlendinger enn lettpåvirkelige søringer. a-has norgesturné startet i Kristiansand, så videre til Stavanger, Bergen, Tromsø, Trondheim og Drammenshallen utenfor Oslo. Der ble det meldt om hysteriske tilstander. I midten ser vi Fredrik Johansen, Gry Robertsen og Ole Jørgen Olsen med den snasne walkmanen. Foto: Ronald Johansen 

PAPARAZZI: Byens pressefotografer lette byen rundt etter Morten Harket og hans nye flamme Patrice Burke. De fant dem på Peppermøllen, men verken paret eller deres venner ønsket å legge til rette for en fotoshoot. Foto: Terje Mortensen/ VG 

PAPARAZZI: Byens pressefotografer lette byen rundt etter Morten Harket og hans nye flamme Patrice Burke. De fant dem på Peppermøllen, men verken paret eller deres venner ønsket å legge til rette for en fotoshoot. Foto: Terje Mortensen/ VG 

SKARPHALLEN: Stor og bare trekvart full, men det var alt arrangørene fikk lov til å selge av billetter. Faksimile fra VG 4. februar 1987. 

SKARPHALLEN: Stor og bare trekvart full, men det var alt arrangørene fikk lov til å selge av billetter. Faksimile fra VG 4. februar 1987. 

PÅ VEI TIL KONSERT: Det ser nesten ut som om a-ha hadde et uhell med turnebussen (de fløy, selvfølgelig), men det var det tydeligvis bare en a-ha-fan som hadde. Foto: Ronald Johansen 

PÅ VEI TIL KONSERT: Det ser nesten ut som om a-ha hadde et uhell med turnebussen (de fløy, selvfølgelig), men det var det tydeligvis bare en a-ha-fan som hadde. Foto: Ronald Johansen 

SNIKTITT: Arrangørene måtte lage en ekstra nødutgang ved å rive en del av bakveggen og dekke den med presenning. Så da fikk denne karen sin egen lille gratishaug. Faksimile fra VG 4. februar 1987. 

SNIKTITT: Arrangørene måtte lage en ekstra nødutgang ved å rive en del av bakveggen og dekke den med presenning. Så da fikk denne karen sin egen lille gratishaug. Faksimile fra VG 4. februar 1987. 

LANGVEISFARENDE: Tore Lomsdalen og sønnen Patrik kom fra Bodø for å få med seg a-ha-konserten i 1987: Jeg tror muligens jeg vil betenke meg neste gang Patrik vil ha meg med på konsert. Denne køen er ikke den varmeste fornøyelsen jeg har hatt, sa en sindig bodø-pappa. Foto: Leif A. Danielsen 

LANGVEISFARENDE: Tore Lomsdalen og sønnen Patrik kom fra Bodø for å få med seg a-ha-konserten i 1987: Jeg tror muligens jeg vil betenke meg neste gang Patrik vil ha meg med på konsert. Denne køen er ikke den varmeste fornøyelsen jeg har hatt, sa en sindig bodø-pappa. Foto: Leif A. Danielsen 

 
1 / 7

Da a-ha besøkte Tromsø for første gang i 1987, kan man nesten snakke om Beatles-tilstander. Unge tilhengere ventet 13 timer i kø for å slippe inn først, mens folk besvimte rundt dem på grunn av trengselen og folk reiste langveisfra (Bodø!) for å komme fram til a-has konsert i Skarphallen3. februar 1987.

Men «Tromsø» rapporterte ikke fra selve konserten på grunn av bandets strenge pressekontrakt som fikk brorparten av Tromsøs «pressekorps» til å betakke seg. Faktisk det eneste bildet vi har i vårt gamle fotoarkiv av et bandmedlem er Morten Harket som gjemmer seg for paparazziene på Peppermøllen.

LES OGSÅ: 40 år siden Ungdomslaget «gjenoppsto»

Paparazzi!

– Vi fikk et tips om at Morten Harket var i byen med en ny kjæreste. Så da lette vi byen rundt og fant ham endelig på Peppermøllen. Han ble ganske fornærmet og det ble en flau situasjon, sier VGs fotograf Terje Mortensen til Feedback.

Slik oppsøkende virksomhet hadde neppe blitt godtatt i dag.

Men vi skulle fokusere på fansen vi faktisk fikk ta bilder av. De het Fredrik Johansen, Gry Robertsen og Ole Jørgen Olsen og står i midten på bildet. Da hadde de ventet i mange timer allerede. Helt siden klokka 6 på morgenen. Norge Rundt snakket også med Robertsen da de laget et innslag om a-has ankomst til byen.

LES OGSÅ: Med dirigentstokken i ranselen

Klemt flate

– Vi var på besøk i halv to-tiden og da var det ikke så ille. Verre var det i fem-tiden. Da så det ut som om de tre holdt på å bli klemt flate, skrev «Tromsøs» Pål Forsmo den 4. februar 1897.

– Vi er glad for at vi kommer til å få bra plasser, men dette kommer vi neppe til å gjøre igjen, sa Robertsen som hadde vært fan av a-ha «helt siden «Take On Me» ble populær.

I hele tre år, med andre ord, hvis man legger godviljen til. Den første versjonen av osloværingenes kom nemlig i 1984, men versjonen – den med musikkvideoen – som de tre køståerne viser til kom i 1985.

a-ha ga oss trua på at også nordmenn kunne lage musikk som millioner av mennesker over hele verden, kunne like. Og i 1987 kom de endelig til Norge for å holde konserter.

LES OGSÅ: Comebacket som fikk fikk publikum opp på bordene

Tapsprosjekt

Det var nok stor stas for de vel 6000 som fikk seg billetter. På grunn av brannforskrifter ved Polarsenteret var det så mange billetter arrangøren hadde lov til å selge. Romansen fortok seg mange år senere, da Morten Harket la seg ut med hele Nord-Norge i anledning a-has første comeback:

– Det er et rent tapsprosjekt å turnere i Nord-Norge. Publikum der oppe er veldig tregt. Dette vet jeg, jeg turnerte i landsdelen i forbindelse med soloalbumet «Wild Seed», sa Harket til Dagbladet 20. mars 2000.

Siden da har den nordnorske markedsverdien tydeligvis økt. a-ha spilte nemlig på Døgnvill i Tromsø både i 2008 og i 2010. Sistnevnte i anledning bandets avslutningsturné. De turnerer fremdeles.


LES ALLE Feedbacks musikkminner.