«Et syn for guder»:

Siste stagedive ga gåsehud

I år er det 20 år siden Kristopher Schau la ned bandet Datsun. Deres svanesang var en konsert som ga «Tromsøs» anmelder gåsehud.
STAGEDIVE? Det ser ut som om Kristopher Schau skal til å hoppe fra scenen, men her bruker han først og fremst publikum som mikrofonstativ under Datsuns avskjedskonsert på Blå Rock under Polar Music Festival i 2000.  (Foto: Siri Vaggen Olsen)

STAGEDIVE? Det ser ut som om Kristopher Schau skal til å hoppe fra scenen, men her bruker han først og fremst publikum som mikrofonstativ under Datsuns avskjedskonsert på Blå Rock under Polar Music Festival i 2000.  Foto: Siri Vaggen Olsen

«ET SYN FOR GUDER»: En entusiastisk musikkjournalist ble overbegeistret da Schau lekte Spiderman i taket på Blå Rock. Og Siri Vaggen Olsens fantastiske bilder, viser hvorfor. Dette lå ubrukt i over et år da det ikke passet inn i den opprinnelige reportasjen.  (Foto: Siri Vaggen Olsen)

«ET SYN FOR GUDER»: En entusiastisk musikkjournalist ble overbegeistret da Schau lekte Spiderman i taket på Blå Rock. Og Siri Vaggen Olsens fantastiske bilder, viser hvorfor. Dette lå ubrukt i over et år da det ikke passet inn i den opprinnelige reportasjen.  Foto: Siri Vaggen Olsen

VERDENS SINTESTE BAND? The Cumshots.  (Foto: Arkivfoto)

VERDENS SINTESTE BAND? The Cumshots.  Foto: Arkivfoto

ROCKEPASTOR: The Cumshots på Blårock.  (Foto: Arkivfoto)

ROCKEPASTOR: The Cumshots på Blårock.  Foto: Arkivfoto

BROMANCE: Det som skjer på festival, forblir på festival.  (Foto: Arkivfoto)

BROMANCE: Det som skjer på festival, forblir på festival.  Foto: Arkivfoto

1 / 5

– Det har vært revet hus i Strandgata før. Torsdag holdt Kristopher Schau på å gå Rive-Olsen i næringa, da han gikk løs på konsertlokalet på Blårock, skrev «Tromsøs» entusiastiske musikkjournalist Torbjørn O. Karlsen den 24. oktober 2000.

Sammen med de lokale bandene The Nihilists (med Feedbacks egen Helge Skog på vokal og gitar), Badger, Englebarn og Gorgeous (i ettertid bedre kjent som Washington/ Mount Washington) samt mer velkjente Brut Bogaloo og Raga Rockers hadde Datsun gjort byen utrygg på Polar Music Festivals første kveld. Og da mener vi utrygg.

LES OGSÅ: Comeback som 65-åring

Hylte vulgariteter fra taket

– Med fri flyt av Mack-øl, raste den utrangerte japanske bilen gjennom låtmaterialet sitt, og ga publikum akkurat det de hadde kommet for å se: En Kristopher Schau i fullstendig fri utfoldelse. Hengende fra en av bjelkene på Blårock, mens han hyler ut Datsuns vulgære tekster, var da han også et syn for guder.

Polar Music Festival (PMF) ble arrangert for første gang i 1993 og ble for Tromsøs eventyrlystne rockere et lyspunkt i vintermørket med årvisse besøk av blant andre Drugstore, 22-Pistepirkko, Hurra Torpedo, Seigmen (i 1993 og 95!), Young Neils, Mercury Motors, Israelvis, Kinky Vibes, Turboneger, Poor Rich Ones, Magnet og selvfølgelig lokale storheter som Karlsøy Prestegaard, Yez Mayonez, Htlr Sntzl og Badger for å nevne noen. Ja, også ToreBrumm.

LES OGSÅ: – Klart det gikk sterkt psykisk inn på meg!

Fire grisehoder og piggtråd

I 1997 ble imidlertid festivalen avlyst og våknet ikke av dvalen igjen før i 2000. Siste PMF ble arrangert i 2002 før den ble slått sammen med Fucking North Pole Festival året etter.

Kristopher Schaus elleville sceneopptreden var langt fra det særeste som fant sted på PMF. I 2001 ble to av arrangørene, Robert Dyrnes og Hogne Rundberg, utestengt fra Mydland da de forsøkte å oppfylle black metal-bandet Mayhems sære tekniske rider: Fire grisehoder og tolv meter piggtrådgjerde.

LES OGSÅ: Robert og Hogne ble utestengt fra Mydland

Comeback for Datsun og Datsun

Schau la seg ikke i dvale etter at han gikk av scenen med Datsun i 2000. Den forlot han med følgende beskjed:

– Vi tar ikke en låt til!

Allerede i november var han tilbake i Storgata hvor han serverte kylling-nuggets flambert i høyoktan og suppe à la militærstøvel under et reklamestunt for klesbutikken Carlings.

Og året etterpå tok han med seg sitt nye band The Cumshots til By:larm i Tromsø

I 2003 gjorde bandet Datsun comeback, ikke ulik bilmerket som i 2013 ble relansert som Nissans billigmerke i Indonesia, Russland og India.

LES ALLE Feedbacks musikkminner.